De 10 meest succesvolle game series van Konami

  Sinds de oprichting van Konami in 1969 heeft de ontwikkelaar en uitgever een immense hoeveelheid aan gameklassiekers uitgebracht. Van Castlevania tot Silent Hill en Metal Gear; Konami heeft door de jaren heen flink wat successen geboekt. Dit zijn de 10 meest succesvolle gameseries van Konami!

  Voor we losbarsten met de lijst even een korte toelichting. Omdat game-ontwikkelaars en uitgevers niet vaak hun cijfers delen, lijken sommige bronnen uit dit artikel misschien wat verouderd. We hebben ons best gedaan om de meest relevante en recente bronnen bij dit artikel te gebruiken.

  10. Contra

  Alles schieten dat beweegt! In Contra is dit precies wat je doet. Tenminste, wanneer slechte organisaties en aliens de wereld proberen over te nemen natuurlijk.

  In de contra games kruip je in de huid van Bill of Lance, twee soldaten die de wereld tegen allerlei gespuis moeten verdedigen. De serie valt vooral in de smaak bij oudere gamers vanwege de old school gameplay. Je rent vooral van links naar rechts en je schiet in acht richtingen. Je zou Contra als vroege voorganger van de moderne militaire shooter kunnen zien.

  Als je in Nederland op zoek gaat naar de originele Contra games, dan zal je ze niet vinden. Bij de eerste paar games zijn namelijk de soldaten veranderd in robots en de titels werden allemaal een variatie op Probotector. Super C werd Probotector II: Return of the Evil Forces en Contra III: The Alien Wars veranderde in Super Probotector: Alien Rebels. Pas vanaf de PlayStation game Contra: Legacy of War werden de Contra games onder hun originele titel uitgebracht in Europa.

  Precieze getallen zijn niet bekend, maar omdat Konami recent nog met een mobile Contra game gekomen is kunnen we Contra zeker tot één van de meest succesvolle game series van Konami beschouwen.

  9. Silent Hill

  Met het annuleren van Silent Hills in 2015 ziet de toekomst van Silent Hill er niet al te rooskleurig uit. Jammer, want Silent Hill blijft onder horrorfans een hele populaire serie. De Silent Hill serie gaat over het gelijknamige dorp, waar verschillende normale hoofdpersonen terecht komen en de meest onwaarschijnlijke dingen meemaken in een andere dimensie.

  De Silent Hills worden gekenmerkt door een focus op psychologische horror. De hoofdpersonen in de game komen verschillende hallucinaties en verschrikkingen die op het onderbewuste gebaseerd zijn. Ook de verschillende eindes die bereikt worden door keuzes van de speler is een handelsmerk van Silent Hill.

  Sinds de release van de eerste Silent Hill game heeft de serie al meer dan 6,6 miljoen exemplaren verkocht. Silent Hill is hierdoor niet de best verkopende serie, maar toch wel één van de meest succesvolle game series van Konami.

  8. Bomberman

  Bij het horen van de naam Bomberman komt Konami misschien niet als eerste in je op. Dit komt omdat de serie werd bedacht door ontwikkelaar Hudson Soft, dat sinds 2001 deel uitmaakt van Konami.

  Het succes van Bomberman is te danken aan de gameplay die simpel en gemakkelijk te begrijpen is, zelfs voor mensen die niet veel games spelen. De games zijn gericht op multiplayergevechten in grote arena’s. Iedereen bestuurt z’n eigen Bomberman, met als enige wapen een bom (wat een verrassing!). Door deze bommen neer te leggen hoop je de tegenstanders te verslaan door er voor te zorgen dat ze geraakt worden door de explosie van de bom.

  De toegankelijkheid van Bomberman heeft er dus voor gezorgd dat één van de meest succesvolle game series van Konami is. In 2008 maakte Konami bekend dat de serie tot dat moment meer dan 10 miljoen keer verkocht. De meest recente release, Super Bomberman R voor Nintendo Switch, is inmiddels ook al meer dan 500.000 keer over de toonbank gegaan is. Dit maakt Bomberman dus zeke één van de meest succesvolle game series van Konami.

  7. Dance Dance Revolution

  Als je een willekeurige arcadehal of gameconventie binnen loopt, kan je de klok er op gelijk zetten dat je daar een Dance Dance Revolution machine tegenkomt. Dance Dance Revolution maakt deel uit van het grote Bemani merk van Konami. Hier vallen ook andere games als Pop’n Music, Betamania en Keyboardmania onder. Toch is van al deze serie Dance Dance Revolution verreweg het meest populair.

  Elke Dance Dance Revolution game werkt hetzelfde: je danst op de maat van de muziek door je voeten aan te raken op vier verschillende pijlen. Een pijl omhoog, omlaag, links en rechts. In het eerste opzicht lijkt dit niet ontzettend moeilijk, maar wanneer je iemand op de hoogste moeilijkheidsgraad ziet spelen gaat dit snel weg.

  Konami danst naar succes met Dance Dance Revolution, omdat de serie in 2009 al meer dan 11 miljoen keer verkocht werd. Dit geldt alleen voor de console versies van Dance Dance Revolution. Helaas zijn er geen opbrengsten bekend van de arcadeversie van DDR. Als het succes van de consoleversies een indicatie is, zal zeker een aardig zakcentje voor Konami opgeleverd hebben en is het dus één van haar meest succesvolle game series.

  6. Frogger

  Het concept van Frogger is simpel: je bent een kikker die van de ene kant van de weg naar de andere kant moet komen. Klinkt makkelijk genoeg, toch? Helaas is een kikker niet het meest stevige dier, dus moet jij je een weg zien te banen door alle gevaren die de grote mensenwereld met zich mee brengt. Om aan de andere kant te komen moet je een drukke snelweg en een gevaarlijke rivier oversteken om een level succesvol af te ronden.

  Net als Bomberman werd ook Frogger populair omdat het makkelijk te begrijpen en niet te ingewikkeld was. Sinds het uitkomen van de originele arcadegame in 1981 heeft Konami de vriendelijke kikker al op bijna alle consoles ooit laten verschijnen. Het success van Frogger is wel voornamelijk te danken aan de verkopen van de allereerste game, die alleen al meer dan 20 miljoen keer verkocht.

  5. JikkyŠPowerful Pro Yakyū (Live Powerful Pro Baseball)

  Nu denk je misschien wat JikkyŠPowerful Pro Yakyū in hemelsnaam is? Je hebt er nog nooit van gehoord! Dan heb je ook gelijk, deze Konami serie is nooit in het Westen uitgekomen. JikkyŠPowerful Pro Yakyū is een serie honkbal games die Konami tot nu toe alleen in Japan heeft uitgebracht. Daar zijn deze games ontzettend populair.

  In tegenstelling to Pro Evolution Soccer, de andere populaire sportserie van Konami, is Live Powerful Pro Baseball een totaal andere soort game. In plaats van realisme heeft de game namelijk een cartooneske stijl. Personages hebben grote hoofden en de gameplay zelf richt zich meer op een arcade-stijl dan op het zo accuraat mogelijk weergeven van een potje honkbal. Het is een concept dat aan slaat, want sinds de jaren ’90 brengt Konami trouw elk jaar een nieuw deel uit.

  Hoe succesvol is Live Powerful Pro Baseball precies? Nou, sinds de release van het eerste deel van deze serie in 1994 heeft de serie meer dan 20,5 miljoen exemplaren verkocht. Niet slecht voor een serie die maar exclusief in één land verschijnt.

  4. Castlevania

  Dracula sterft nooit, wat betekent dat de Castlevania serie ook nooit zal rusten. De missie om de duistere heer voor eens en voor altijd een enkeltje naar het hiernamaals te geven blijft interessant.

  De gameplay van de Castlevania serie is over de jaren heen flink veranderd. Wat begon als een lineaire platformgame op de Nintendo Entertainment System, groeide uit tot een Metroid-achtige game met RPG elementen en uiteindelijk kregen we zelfs twee Castlevania hack ’n slash titels. Welke vorm Castlevania ook aanneemt, de games zijn sinds de het begin al ontzettend populair.

  Castlevania is namelijk goed voor meer dan 20 miljoen verkopen door de jaren heen. Bij die cijfers zijn nog niet eens de verkopen van de (ietwat) recente Lords of Shadow games meegeteld, die bij elkaar meer dan 2 miljoen keer werden verkocht. Een verdiende vierde plek voor Castlevania op deze lijst met meest succesvolle game series.

  3. Yu-Gi-Oh!

  Yu-Gi-Oh begon als een gelijknamige manga- en animeserie, waarna het kaartspel uit die serie qua populariteit explodeerde. Het Yu-Gi-Oh kaartspel is natuurlijk een fysiek kaartspel. Je denkt misschien dat het daarom niet op deze lijst thuis hoort, maar natuurlijk heeft Konami het ‘echte’ spel meerdere keren met succes vertaald naar een digitale vorm.

  Het kaartspel is enigszins berucht onder de mensen die opgroeiden toen het net nieuw was, omdat de regels ingewikkeld zijn voor nieuwkomers. Toch heeft dat gamers er niet van weerhouden om massaal aan de slag te gaan met de Yu-Gi-Oh games die al voor verschillende platformen uitgekomen zijn. Omdat Yu-Gi-Oh het tot op de dag van vandaag nog steeds goed doet en flink wat duiten in de zak van Konami doet, is het ongetwijfeld één van de meest succesvolle game series van Konami.

  Neem bijvoorbeeld Yu-Gi-Oh Duel Links, een mobile game die vorig jaar wereldwijd uitgebracht werd. Konami maakte bekend dat de game aan het einde van 2017 meer dan 40 miljoen keer gedownload was. Wat die game daadwerkelijk opgebracht heeft is niet bekend, maar hoogstwaarschijnlijk zal dit niet het minste bedrag zijn. Het is in ieder geval zeker dat deze game de derde plek op deze lijst van succesvolle game series verdient.

  2. Metal Gear Solid

  Toen Konami in 1987 Metal Gear op de markt bracht, was het een game zoals men toentertijd nog nooit had gezien. Waar de meeste games zich richtten op pure actie en schietgeweld, gooide Metal Gear het over een andere boeg. Deze games focussen zich namelijk op stealth: ongezien door een level kruipen zonder dat je door vijanden gezien wordt.

  Hoewel de eerste Metal Gear het destijds goed deed voor Konami, werd de serie pas echt succesvol met de release van Metal Gear Solid op de PlayStation in 1999. Metal Gear Solid heeft sindsdien miljoenen gamers weten te fascineren. De bizarre verhaallijnen met meerdere plottwists, filmische presentatie en de revolutionaire stealth gameplay waren stuk voor stuk kenmerken die de game en alle delen erna tot een succes maakten.

  Natuurlijk is dat succes niet alleen onder gamers en critici. In 2016 maakte Konami bekend dat de verkopen van alle Metal Gear games de 49,2 miljoen stuks hadden gepasseerd, wat Metal Gear de nummer 2 van de meest succesvolle game series van Konami maakt. Er is slechts één andere serie die het nog beter doet dan Metal Gear.

  1. Winning Eleven/Pro Evolution Soccer

  De absolute koning van de Konami game series is zonder enige twijfel Pro Evolution Soccer, in Azië beter bekend als Winning Eleven. Hoewel de serie elk jaar het onderspit delft tegenover aartsrivaal FGIFA als het gaat om verkopen, blijven de voetbal games nog steeds een groot succes voor Konami. In 2016 liet de uitgever weten dat de Pro Evolution Soccer games meer dan 92,8 miljoen keer over de toonbank gingen. Omdat we inmiddels twee jaar verder zijn kunnen deze nummers alleen maar hoger liggen.

  Het succes van Pro Evolution Soccer is grotendeels te danken aan de gameplay van de serie. De games mogen dan wel sommige licenties missen en de marketing is minder dan FIFA, toch komen fans van de games elk jaar weer terug om hoe PES bestuurt. Vaak wordt het realisme van de PES serie genoemd als een reden waarom mensen de game spelen. In Pro Evo 2017 introduceerde Konami het Real Touch systeem dat het realisme naar een hoger niveau tilde.

  Of je nou fan bent van de serie of niet, Pro Evolution Soccer blijft een ongekend succes voor Konami. Van alle meest succesvolle game series van Konami is Pro Evo dus zonder twijfel de nummer één.

  De meest succesvolle game series van Konami, welke is jouw favoriet?

  Er zijn natuurlijk een heleboel Konami series die je niet op deze lijst kan vinden. Wat dacht je van Suikoden, Gradius, Vandal Hearts, Rocket Knight of Zone of the Enders? We zijn dan ook erg benieuwd naar jouw favoriete Konami game. Laat het ons weten in de comments!

  Metal Gear Online 3

  Verkijgbaar vanaf 6 october 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.