De 10 leukste Donkey Kong personages

Article
woensdag, 05 februari 2014 om 18:00
xgn google image
Cranky, Funky, Candy, Dixie, Wrinkly, Tiny, Chunky; Donkey Kong heeft een enorme familie. Dat niet alleen, er zijn veel toffe vrienden en grappige vijanden tegen het gespierde lijf van Donkey Kong gelopen de afgelopen decennia. Zo vlak voor Tropical Freeze is het de hoogste tijd om de tien leukste personages uit de Donkey Kong-games op een rijtje te zetten.

Funky Kong

Een personage dat voor het eerst verscheen in Donkey Kong Country (1994, SNES) als baas van vliegservice Funky’s Flights. Dat is niet het meest interessante, want Funky Kong maakt vooral indruk met zijn exotische verschijning. Funky Kong is namelijk te herkennen aan zijn rode bandana, zonnebril en dikke gouden ketting. Hij laat zich dan ook nog het beste vergelijken met Mr. T van the A-Team. Een heel grappig personage dat we sindsdien nog in diverse games (waaronder Mario Kart) hebben gezien.
Funky Kong

Mugly

Hij heeft een grote tong, een vreemd aantal tanden en een stekelige rug. Mugly is een mix van diverse dieren in één, maar gedraagt zich als eindbaas nog het meest als een hondje. Als honden van bananen houden tenminste, want dat is Mugly’s favoriete kostje. Donkey en Diddy vinden dat maar niks natuurlijk, dus gaan zij de strijd met hem aan in Donkey Kong Country Returns. Wel oppassen, want Mugly kan met gemak over je heenstormen of je in zijn bek stoppen als je te dichtbij zijn grappige gezicht komt.
Mugly

Krusha

Het zijn eigenlijk de legermannen van de franchise, want ze hebben vechtlust en marcheren luid stampend rond. Krushas waren voor het eerst te zien in Donkey Kong Country in het level Millstone Mayhem. Diddy kan hoog en laag springen, maar alleen Donkey kan deze stoere blauwe krokodil-achtige wezens de baas. Waar Krusha trouwens een nog grotere rol heeft, is in de televisieserie Donkey Kong Country waar hij de bodyguard van King K. Rool is.
Krusha

Mario

Je verwachtte hem misschien niet, maar Mario is toch echt de persoon die vroeger (toen Donkey Kong nog een arcadegame was) de goeierik speelde. Wie was de slechterik? Dat was Donkey Kong, die het vriendinnetje van Mario had gekidnapt. Heel akelig allemaal. Mario is inmiddels niet meer in Donkey Kong-games te vinden, maar het duo racet nog graag tegen elkaar in Mario Kart en verandert af en toe in speelgoedpoppetjes voor Mario VS Donkey Kong, ofwel Mario and Donkey Kong.
Mario


Mole Miner Max

Wederom een eindbaas uit Donkey Kong Country Returns, maar deze opereert niet solo. Hij maakt gebruik van een treintje, wat betekent dat Donkey en Diddy dus al rijdend moeten zien uit te vogelen hoe ze die mol een kopje kleiner maken. Behalve van een treintje maakt deze mollenbaas ook gebruik van zijn mollenminions, die worden ingezet om mijnkarretjes te vullen met banaantjes. Ondanks dat Max zelf ietwat lui is, moet je wel voor hem oppassen; hij is sneller dan zijn kleine mollenmedewerkers.
Miner Mole

King K. Rool

King K. Rool kwam net al ter sprake, want hij speelt een hele belangrijke rol in de televisieserie van Donkey Kong. Sowieso is hij een essentieel persoon in de Donkey Kong-franchise. In Donkey Kong Country was hij de zevende en laatste eindbaas. Als zijn hulpjes -namelijk de mannen van de Kremling Krew- Donkey Kong niet langer het hoofd kunnen bieden, dan moet King K. Rool het zelf maar oplossen. Of dat hem lukt is natuurlijk aan jou.. Overigens lijkt de naam van dit personage best vreemd, maar als je hem hardop uitspreekt dan hoor je vast als welk Engels woord zijn naam klinkt. Past goed bij hem toch?
King K Rool


Rambi

Waarschijnlijk het meest schattige personage van de Donkey Kong-franchise. Rambi the Rhinoceros is niet alleen heel leuk om te zien, hij is ook nog eens heel erg handig. Donkey en Diddy springen op zijn rug en kunnen dan de meeste vijanden gemakkelijk de baas. Immers is Rambi’s neus voorzien van een enorme hoorn en rent hij met gemak tegen bad guys aan. Goed nieuws voor neushoornfans, Rambi is terug in Donkey Kong Country: Tropical Freeze.
Rambi

Diddy Kong

Diddy kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Net als veel andere personages, zien we Diddy het eerst in Donkey Kong Country. Ontwikkelaar Rare gaf hem meteen een belangrijke rol, namelijk die van sidekick van Donkey Kong. Hij is iets kleiner dan Donkey en draagt een rode pet en dito shirtje. Veel mensen denken dat Diddy het broertje van Donkey is, maar dat is niet waar. Diddy was een enorme fan van de grote aap en deed er alles aan om dichtbij zijn idool te zijn. Dat dit zo’n mooie samenwerking zou opleveren, hadden de apen waarschijnlijk allebei niet kunnen voorspellen.
Diddy Kong

Dixie Kong

Het meisje mag ook niet uitblijven. Dixie Kong is het vriendinnetje van Diddy Kong. In Donkey Kong Country 2: Diddy’s Kong Quest verscheen ze voor het eerst als sidekick. Ze heeft dus niet alleen een relatie met Diddy, maar heeft enorm veel met hem gemeen. Ze zit in bijna alle Donkey Kong-spellen maar is desondanks bij lange na niet zo bekend als Donkey en Diddy. Best lullig eigenlijk toch? Gelukkig probeert Nintendo dat imago een beetje op te vijzelen door haar in een trailer van Tropical Freeze in het zonnetje te zetten.
Dixie Kong


Donkey Kong

Tja, wat is een lijst met favoriete Donkey Kong-personages als je Donkey Kong er niet in stopt. De aap met de rode stropdas met de gele letters DK erop is al sinds 1981 werkzaam in de gamesindustrie en hij heeft best wat uiterlijke veranderingen doorgemaakt met de jaren. In z’n arcadegame waarin hij steeds tonnen naar beneden gooide, zag hij er aanzienlijk minder knuffelbaar uit. Of zou dat komen omdat hij toen eigenlijk gewoon hartstikke gemeen was? Hoe dan ook, we hebben weer enorm van hem genoten in Donkey Kong Country Returns op de Wii en zijn blij om binnenkort dat avontuur voort te zetten in Donkey Kong Country: Tropical Freeze.
Donkey Kong