De 10 gemiste kansen tijdens E3 2016 - Zo zonde

  Er zijn de afgelopen dagen ontzettend veel mooie dingen getoond. Hiermee zijn veel van onze verwachtingen uitgekomen, maar toch zijn er ook een aantal dingen die we hebben gemist tijdens de persconferenties van onder andere Sony en Nintendo. Daarom schreven wij de 10 gemiste kansen tijdens E3 2016.

  10. No Man's Sky

  In 2013 maakten we al kennis met No Man's Sky. De game die hele hoge verwachtingen heeft gekweekt, was voor het eerst te zien in een trailer tijdens de E3 in 2014. De game is inmiddels veelvuldig uitgesteld, waardoor we in 2015 als kleine kinderen zoet werden gehouden met opnieuw nieuwe beelden van de game.

  Onlangs is de release van de game opnieuw uitgesteld, namelijk van 22 juni naar 10 augustus. Deze twee maanden zou Hello Games, de ontwikkelaar, nog nodig hebben om de laatste plooien in de game glad te strijken. Mede vanwege dit uitstel hadden we toch wel op opnieuw wat beeldmateriaal of gameplay gehoopt om mensen die gefrustreerd zijn en niet langer willen wachten nog even koest te houden.

  9. Xbox VR / Hololens

  We schreven het al in onze titel met Microsoft E3 verwachtingen in 2016; de virtuele realiteit in. We maakten tijdens de E3 van 2015 natuurlijk al eventjes kennis met de hololens. Deze augmented reality bril laat je op een scherm kijken waardoor het lijkt dat de omgeving waarin je staat doorlopend verandert. Zo konden we dat zien in een Minecraft demo.

  Met de aankondiging van de PlayStation VR en de reeds bestaande Oculus Rift bril van Microsoft, die we kennen voor PC's, zou het niet meer dan logisch zijn dat Xbox zelf ook met een VR bril zou komen. Zeker met de geruchten de laatste tijd dat er games in ontwikkeling zijn met de Xbox VR als ondersteunende virtual reality bril. Hoewel je dus een volledig nieuwe bril of een Hololens plus zou verwachten tijdens de Microsoft presentatie, kwam niets van dit alles voorbij. Blijken de woorden van Phil Spencer toch waar te zijn.

  8. Nintendo NX

  De diehard fans hadden het al voorspeld, de Nintendo NX komt niet naar de E3. En zo is gebleken, want de nieuwe console was inderdaad niet op het jaarlijkse evenement in Los Angeles. Wel vreemd als je bedenkt dat Ubisoft tijdens haar persconferentie aankondigt Just Dance 2017 te hebben ontwikkeld voor de Nintendo NX.

  En dan is er nog Nintendo zelf die bijna de hele show wijdt aan The Legend of Zelda Breath of the Wild, speciaal voor de NX, maar de console vervolgens dus niet toont. Voor ons is dit zeker een gemiste kans, meer nog omdat alle Nintendo fans reikhalzend naar de combinatie van Zelda en de NX uitkeken. Voor nu is het wachten tot maart 2017 want dan zal de Nintedo NX verschijnen.

  7. Red Dead Redemption

  Take-Two maakte iedereen laaiend enthousiast toen ze in februari aankondigde groots tijdens de E3 aanwezig te zijn. De geruchtenmolen begon te draaien en aan alle kanten verscheen opeens Red Dead Redemption 2. Zo zou de map van de aankomende game uitgelekt zijn, zou een ex-medewerker op zijn LinkedIn hebben geschreven dat hij met de ontwikkeling van de game bezig was en nog veel meer.

  Dat we de game uiteindelijk niet hebben teruggezien, is dan ook heel erg jammer en ook een gemiste kans. De hele game wereld zou dolenthousiast geweest zijn, ware deze titel onthuld tijdens de E3. Om de pijn enigszins te verzachten werd Mafia III aangekondigd en de Red Dead Redemption geruchten leven nog altijd voort.

  6. Indie games

  Tijdens de persconferenties deze E3 zijn er ontzettend veel titels de revu gepasseerd. Veel van deze titels zijn 'grote' games en zagen we eigenlijk al van een afstand aan komen. Er was eigenlijk ontzettend weinig plaats voor nieuwe indie games, terwijl dat de afgelopen editie wel het geval was.

  Eén van de weinige indie games die we voorbij zagen komen was Fé, de nieuwe game die tijdens de persconferentie van EA werd aangekondigd. De game is onderdeel van het nieuwe EA Originals programma waarin het meer indie games een podium wil geven om meer aandacht en geld te werven voor dergelijke ontwikkelaars. Waarom dan niet meer van dit soort titels tijdens de E3?

  5. Prijsverlaging PlayStation 4

  Microsoft verlaagde vorig jaar de prijs van haar Xbox tijdens de E3 als stunt. Dit jaar doet het dat opnieuw op haar nieuwe consoles, de Xbox Slim en Scorpio, te vieren. PlayStation kiest er bewust voor om dat niet te doen. Een vreemde gedachte en een gemiste kans.

  Mensen die nog enigszins op de rand van één van beide consoles balanceerden, zullen nu sneller geneigd zijn voor de Xbox te kiezen. Nu verlaagde Sony de prijs van haar PlayStation 4 vorig jaar ook enkele maanden na de E3, dus wellicht dat we deze trend dit jaar weer terug zullen zien.

  4. PlayStation NEO

  Opnieuw een gemiste kans voor Sony. Met alle hardware geweld van Microsoft met de Xbox Slim en Scorpio, loopt Sony een deukje op door niet haar NEO te presenteren. We weten allemaal dat Sony ermee bezig is en dat de nieuwe console VR en 4k ondersteuning zou krijgen. Helaas konden we dit nog niet aanschouwen tijdens de E3.

  Jim Ryan, hoofd marketing en sales van Sony, heeft al gereageerd op deze afwezigheid. Reden zou zijn dat Sony zich volledig heeft gefocust op de games, waardoor de presentatie van de PlayStation NEO op de lange baan is geschoven. Het bedrijf zou de console pas willen tonen op het moment dat het écht volledig klaar is om getoond te worden. 1-0 Xbox kunnen we wel zeggen.

  3. Beyond Good and Evil 2

  Wie verwachtte Beyond Good and Evil 2 nou niet tijdens de persconferentie van Ubisoft? Juist, iedereen. De game die eigenlijk in 2008(!) al voor de PlayStation 3 uit zou komen, leidt een onbekend bestaan. Het succesvolle eerste deel stamt zelfs uit het jaar 2003 en een tweede deel was logisch, maar laat nu wel erg lang op zich wachten.

  Om verschillende redenen wordt de game keer op keer uitgesteld. Ook dit weekend moesten fans het weer doen met een bevestiging dat de game nog altijd in de maak is, maar de hoofdontwikkelaar momenteel te druk is met de bouw van Wild. We moeten Yves Guillemot, CEO van Ubisoft, opnieuw maar op zijn woord geloven, maar iets meer info of beeld tijdens de persconferentie had de pijn wel verzacht.

  2. Battlecry

  Battlecry werd twee jaar geleden vlak voor de E3 onthuld door Bethesda. Nadat afgelopen jaar de trailer van de nieuwe game tijdens de E3 van 2015 werd getoond, is de game in de vergetelheid geraakt. Mensen zouden de bèta kunnen spelen, maar deze kwam er nooit. Wellicht is hiertoe besloten naar aanleiding van de gematigde reacties op de game.

  Sindsdien is er geen woord meer gerept over de shooter van Bethesda. Nu de game tijdens deze editie van de E3 weer in afwezigheid schitterde, is de kans groot dat de game nooit meer doorontwikkeld zal worden. Een gemiste kans naar ons inziens. We hadden graag meer gezien, of in ieder geval meer willen weten over de plotselinge verdwijning van de game.

  1. Dead Island 2

  Dead Island 2 kent ook al twee jaar lang een onbekend bestaan en wordt gekenmerkt door de vele transfers die de game gemaakt heeft. Zo is het met enige regelmaat van ontwikkelaar gewisseld om verscheidene redenen, om uiteindelijk bij Sumo Digital uit te komen. Sumo Digital werkte onder andere samen met Microsoft en Sony aan games als LittleBigPlanet 3 en Forza Horizon 2. Dat we niet tijdens de beide presentaties hebben gehoord over Dead Island 2 baart dan ook zorgen.

  Meer nog omdat de game onlangs ook van Steam verwijderd is. Dit zou kunnen inhouden dat de game definitief van de baan is. De andere gedachte was dat er eindelijk schot in de zaak zat en de game opnieuw officieel aangekondigd zou worden, maar gezien het verloop van de E3 is dit dus niet het geval. Liefhebbers van de Dead Island franchise worden dus nog even in het luchtledige gelaten en moeten het voorlopig nog doen met de Dead Island Definitive Collection. Absoluut een gemiste kans.

  Alles dat wél aanwezig was tijdens de E3 2016 vind je terug in ons E3 overzicht.

  BattleCry

  Verkijgbaar vanaf 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.