De 10 beste RPG's aller tijden

  Onze Top 10-rubriek was alweer een tijdje afwezig, maar vorige week konden jullie weer stemmen. Deze keer waren RPG’s aan de beurt en onze vraag was dan ook: wat zijn de 10 beste RPG’s ooit gemaakt?

  In tegenstelling tot de vorige Top 10-rubrieken konden jullie nu voor het eerst stemmen via het forum. Daar hadden wij een selectie gemaakt van 43 grote RPG’s waar jullie uit konden kiezen, zoals Final Fantasy VII, Mass Effect en Baldur’s Gate. Zullen er grote verrassingen tussen zitten of zal de lijst vooral bestaan uit de Usual Suspects? Lees snel verder voor de uitslag!

  10. The Elder Scrolls IV: Oblivion

  Op nummer tien is de vierde game uit The Elder Scrolls-serie belandt. Deze game kwam uit in 2006 en was de langverwachte opvolger van Morrowind. De game scoorde enorm hoge cijfers en ook op XGN kreeg de game destijds een 9,5. In Oblivion was het aan de speler om de troonopvolger te redden en de provincie Cyrodiil te redden van demonen die via poorten uit Oblivion zijn gekomen.

  9. Paper Mario: The Thousand Year Door

  Op de negende plek is een kleine verrassing te vinden, het tweede deel uit de Paper Mario-serie is daar namelijk geëindigd. De game kwam in 2004 uit op de GameCube en volgde het eerste deel op, dat vriend en vijand verraste met een opvallende combinatie tussen 2D en 3D. Net zoals in andere Mario-games wordt Peach weer gekidnapt, maar deze keer niet door Bowser. Het was de taak aan Mario om zeven kristallen sterren te vinden, zodat hij de Thousand Year Door kon openen en daarmee Peach weer kon redden.

  8. Mass Effect

  Het eerste deel uit BioWare’s sciencefiction serie is op de achtste plek beland. De eerste Mass Effect kwam in 2007 in eerste instantie alleen voor de Xbox 360 uit en later ook op de PC en PS3. In tegenstelling tot latere delen was Mass Effect nog een echte RPG in hart en nieren, met vele keuzes voor de speler, zoals verschillende soorten ammunitie voor wapens. Het verhaal introduceerde Shepard, waar hij of zij af moest rekenen met de gehersenspoelde Saren en de Reapers.

  7. Kingdom Hearts II

  Kingdom Hearts verraste ons in 2002 met een mix tussen Final Fantasy en Disney en de opvolger, die de lijn voortzette in 2005, is in deze lijst op de zevende plek gekomen. Het verhaal speelt zich af een jaar na de gebeurtenissen in de GBA-game KH: Chain of Memories, waar Sora op zoek gaat naar zijn vrienden. Onderweg wordt hij gehinderd door Organization XIII, een groep van dertien mensen zonder hart. De game zal ook zitten in het aankomende Kingdom Hearts HD 2.5 Remix.

  6. Final Fantasy VII

  De zesde plek op de lijst wordt gevuld door waarschijnlijk de beste Final Fantasy aller tijden: Final Fantasy VII. De game kwam in 1997 uit voor de PlayStation X en in 1998 voor de PC en was de allereerste Final Fantasy die gebruik maakte van 3D-graphics. Veel characters die FFVII rijk was, zijn nog steeds iconisch voor de game-industrie, zoals de protagonist Cloud met zijn enorme zwaard en de antagonist Sephiroth. In 2013 kwam de game opnieuw uit voor Steam, met een aantal verbeteringen en extra’s, zoals Cloud Saving (haha).

  5. Pokemon X/Y

  Een andere verrassing is de nieuwste titel in de Pokemon-reeks: X/Y. Je zou de games niet snel scharen onder RPG’s, maar in principe blijven de titels ouderwetse party-based RPG’s, maar met Pokemon in plaats van personages. In alle Pokemon-games is het doel om alle Badges te verzamelen en daarna de Pokemon League te verslaan, waarna je jezelf Pokemon Master mag noemen. In totaal zijn er nu 22 games in de hoofdserie verschenen en in november komen er daar weer twee bij met Omega Ruby en Alpha Sapphire.

  4. Mass Effect 2

  Net zoals de nummer acht wordt ook de vierde plek gevuld met een Mass Effect game en dat is het tweede deel in de serie. De game kwam drie jaar na het eerste deel uit en ondanks dat het iets meer shooter-elementen erbij kreeg, is het nog steeds een RPG. Spelers namen weer Shepard onder de knoppen en deze keer was het de beurt aan de Collectors om het onderspit te delven. Vooral de laatste missie, waar jouw (eerdere) keuzes invloed hebben of jouw teamleden het overleven, is iconisch voor het tweede deel.

  3. The Elder Scrolls V: Skyrim

  Net zoals Mass Effect 2 komt ook de derde plek uit een serie die al in deze Top 10 stond: het vijfde deel uit The Elder Scrolls-serie. Net zoals Oblivion had ook Skyrim een enorme hype om te vervullen en deed dat weer met verve, de game scoorde nu zelfs een 9,7 op XGN. De protagonist in Skyrim is deze keer een Dovahkin, een mens met de ziel van een draak, die de Draak-God Alduin moet zien te stoppen.

  2. Dragon Age: Origins

  De tweede plek in deze lijst is weer een titel van BioWare, te weten Dragon Age: Origins. Deze RPG kwam uit in 2009 en is de spirituele opvolger op Baldur’s Gate. Spelers kunnen bijvoorbeeld, in de PC-versie, de game op pauze zetten in een gevecht, zodat er rustig over de tactiek kan worden nagedacht. Dat is ook wel nodig, want Origins is een behoorlijk pittige game. In november komt het derde deel in de serie uit.

  1. Fallout 3

  Bethesda doet het goed in deze lijst, want op nummer één is Fallout 3 geëindigd. De game kwam uit in 2007 en was een mix tussen de oude Fallout-games en TES IV: Oblivion, met de setting uit eerstgenoemde en de gameplay-mechanieken uit de laatstgenoemde. De grootste verandering die Fallout 3 introduceerde was het V.A.T.S.-systeem, waarbij spelers de tijd konden stilzetten om gericht op delen van een vijand te schieten. Tel daar die geweldige sfeer bij op en je komt al snel op de beste RPG aller tijden.

  Fallout 3

  Verkijgbaar vanaf 31 october 2008

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.