World of Diving Preview - Een must-have voor de Oculus

  Een van de apparaten waar reikhalzend naar uit wordt gekeken, is de Oculus Rift. De machine moet voor een nieuwe, frisse wind gaan zorgen in het gamelandschap. Ontwikkelaars zijn inmiddels druk bezig games te ontwikkelen voor het jonge toestel, waaronder het Nederlandse Vertigo Games met haar World of Diving.

  Tijdens de Gamescom in Keulen konden wij alvast even aan de slag met dit stukje Nederlands trots. Niet alleen wij werden erg blij van de titel, ook Oculus zelf is erg gecharmeerd van de duikgame. World of Diving was namelijk een van de titels dat het VR-bedrijf tentoonstelde tijdens de beurs op de tweede versie van haar Oculus Rift, om de grafische kracht van de nieuwe machine te laten zien.

  Wat is World of Diving?

  Zoals de naam al een beetje aangeeft, is World of Diving een duikgame. Belangrijk om te weten is dat WoD geen simulatie is, maar een arcadetitel. Je hoef dus geen rekening te houden met hoe snel je naar beneden duikt, of de hoeveelheid zuurstof die nog in de fles achterop je rug zit. Vertigo Games wil eerst een toffe casual ervaring neerzetten met de MMO, en daarna pas kijken naar een eventuele simulatie.

  De keuze om eerst te focussen op een casual arcade beleving, is een goede. Het zorgt ervoor dat de sfeer en de beleving van het duiken beter overkomen, aangezien je niet steeds in de gaten hoeft te houden of je nog genoeg lucht bij je hebt of dat je niet te snel daalt.

  World of Diving Duiker

  Indrukwekkende duikbeleving

  Dit zijn eigenlijk ook meteen de punten waarin World of Diving excelleert: de sfeer en de beleving van het duiken. Met een Oculus op je hoofd zwem je rond koraalriffen, vliegtuig- en scheepswrakken, dolfijnen en andere grote vissen, en dat allemaal in een digitale versie van het Caribisch gebied.

  Vertigo Games weet op dit gebied de plank volledig raak te slaan. De kleurrijke zeewereld ziet er prachtig uit, en het voelt heerlijk bevredigend om er virtueel doorheen te zwemmen. Daarnaast heb je het gevoel dat er constant wat te ontdekken valt, van oesters op de zeebodem tot nieuwe vissen en zelfs enorme scheepswrakken.

  Schatten en vissen vinden

  Omdat World of Diving een casual game is, zijn de missies ook redelijk simpel. Denk aan opdrachten op bepaalde vissen te fotograferen, een bepaald aantal parels te vinden op de zeebodem of een race op een onderwaterscooter.

  Om spelers echter constant nieuwe content te blijven geven, heeft Vertigo Games een grote focus gelegd op user generated content. Spelers kunnen dus zelf missies ontwerpen - van de bovengenoemde races tot lange speurtochten - die daarna beoordeeld kunnen worden door andere duikers. Op deze manier hoeft de ontwikkelaar niet zelf steeds nieuwe missies te maken, waardoor nieuwe features eerder in de game kunnen verschijnen.

  World of Diving Scheepswrak en Vissen

  Community heeft een grote vinger in de pap

  De spelers van World of Diving hebben veel te zeggen over de richting die de game neemt. Naast het maken van eigen missies mogen ze ook beslissen wat de volgende nieuwe features van de game worden. Dit zorgt ervoor dat Vertigo Games soms een andere richting moet nemen dan ze origineel voor ogen hadden.

  Zo wilde de ontwikkelaar werken aan een nieuwe waterscooter, maar lieten ze de community kiezen tussen deze nieuwe feature en een verbetering van de AI van de vissen. De kunstmatige intelligentie van de zeedieren won, waardoor Vertigo Games uiteindelijk beter kon inspelen op de wensen van haar spelers.

  Het wordt wel zoeken voor de ontwikkelaar naar hoeveel inspraak de community uiteindelijk moet hebben in World of Diving. Zo vertelden de makers ons over een piratenschip met een paard uit My Little Pony als boegbeeld. Het is een klein voorbeeld van een geinige easter-egg, maar ga je hier te ver mee door, dan verandert World of Diving in een duikrepresentatie van het internet, wat waarschijnlijk de beleving niet ten goede zal komen.

  World of Diving Haai met Koraal

  World of Diving is een must voor de Oculus-bezitter

  Desondanks ziet World of Diving er op dit moment enorm indrukwekkend uit. De game - die nu verkrijgbaar is in Early Access - zit nog in zijn alpha-versie, maar weet ons nu al enorm enthousiast te maken. Vooral de samenwerking met Oculus is fenomenaal, aangezien dit een unieke ervaring oplevert. Heb je een Oculus in bezit of ga je er (binnenkort) een aanschaffen, houd dan dit Nederlandse pareltje zeker in je achterhoofd.

  World of Diving

  Verkijgbaar vanaf 13 october 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.