Geheimen en easter eggs in films en tv-series

Article
vrijdag, 29 augustus 2014 om 10:07
xgn google image
Series en films hebben naast hun verhaal vaak heel veel leuke, gekke en interessante geheimen te bieden. Hieronder een greep uit de vele geheimen die te vinden zijn in films en series.

Stan Lee cameo's in Marvel-films

Striptekenaar Stan Lee heeft veel superhelden bedacht die tegenwoordig hun eigen films krijgen. Denk aan de Hulk, Thor en de X-Men. Daarom heeft Stan in veel van deze films een cameo; hij verschijnt even kort in beeld om de fans hun lol te gunnen. Het is inmiddels zo vaak gebeurd dat je bij elke nieuwe Marvel-film automatisch gaat opletten waar hij nu weer verstopt zit. Hieronder een paar films waarin hij verscheen.
Spider-Men uit 2002, waarin Stan Lee hoofdrolspeler Peter Parker aanspreekt en hem een zonnebril wil verkopen. 'Just like the X-Men wear,' voegt hij eraan toe.
The Avengers. Hierin wordt hem iets gevraagd over de Avengers die Manhattan hebben gered. Hierop antwoordt hij: ‘Superheroes in New York? Give me a break,’ en schaakt rustig verder.
Iron-Man, waar Stan Lee op een galafeestje Tony Stark tegen het lijf loopt. Stark ziet hem aan voor Playboy-baas Hugh Hefner, waarna Lee reageert met: 'That's okay, I get this all the time.'

Pizza Planet truck in Pixar-fims

Een bedrijf dat er bijna zijn levendoel van maakt om geheimen te verstoppen is Pixar. In bijna elke film zit wel een verwijzing naar een van hun haar films. Zo komt de gele truck van Pizza Planet voor in veel films van de animatiestudio.
In het eerste deel van Toy Story is deze truck een belangrijk onderdeel, en verschijnt later ook nog eventjes in de andere twee delen. De wagen komt daarnaast voor in alle Pixar-films sinds Toy Story, met uitzondering van The Incredibles. Ook is hij vrij te spelen in Disney Infinity, en heeft LEGO er zelfs een model van gemaakt.
Finding Nemo, wanneer de vissen ontsnappen uit de vissenkom komen zij op straat terecht. Hier treffen zij de bekende truck uit Toy Story.
Cars. Een van de levende auto's blijkt de Pizza Planet-truck te zijn, hieronder links in beeld.
Up, wanneer de hoofdpersoon zijn huis laat opstijgen zien we een overzicht van de straat. Hier is de gele auto te zien, geheel in de cartoonstijl van de film.

Aftellen in How I Met Your Mother

How I Met Your Mother is een komedieserie over twee kinderen die luisteren naar het verhaal van hun vader Ted, die hen vertelt hoe hij hun moeder heeft ontmoet. De vader van één van Teds vrienden komt in deze serie te overlijden, wat voor veel kijkers waarschijnlijk erg onverwacht gebeurde. Je had dit echter kunnen weten, want in de aflevering Bad News, waarin hij komt te overlijden, wordt namelijk afgeteld naar dit moment.
Dit begint bij de dokter, waar een brochure op tafel staat met het getal 50. De andere getallen zitten overal in de aflevering verstopt, van titels op TV tot het nummer van de taxi. Het aftellen eindigt bij een parkeermeter die 'verlopen' aangeeft.
Hieronder alle afbeeldingen waar je de cijfers hebt kunnen zien, en zo zie je dat je genoeg tijd hebt gehad om te beseffen dat er afgeteld werd. Voor degenen die het nog moeten kijken, weet je nu alvast wat je te doen staat.

George Lucas en Steven Spielberg

Deze twee regisseurs zijn dikke vrienden, en halen dan ook graag een geintje uit met hun kijkers. Zo stoppen zij heel subtiele verwijzingen naar elkaars films in hun eigen werk. In de Flinstones van Spielberg wordt Tar Wars aangekondigd, en in Indiana Jones 2 is er een bar genaamd Club Obi-Wan te zien. Hieronder zie je er nog een paar.
Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark bevat een hiërogrief van R2D2 en C3PO, de twee robots die in alle Star Wars-film voorkomen.
In Star Wars Episode I: The Pantom Manace verschijnen drie soorten ET's uit Steven Spielbergs film E.T. the Extra-Terrestrial. Dit heeft Lucas gedaan nadat Spielberg een figuur van Yoda in E.T. had gestopt.
R2D2 verschijnt in Close Encounters of the Third Kind, die geregiseerd is door Spielberg. Het robotje lift ondersteboven mee op het gigantische ruimteschip uit de film.

Edith Piaf in Inception

Iedereen die Christopher Nolans film Inception heeft gezien, is bekend met hun nummer Non, je ne regrette nien van Edith Piaf, dat afgespeeld wordt wanneer de karakters uit de droomwereld worden geholpen. Het nummer komt vaak terug in de film, en zelfs op momenten dat je het niet verwacht.
Het bombastische nummer dat je in het laatste deel van de film hoort, is namelijk een vertraagde versie van dit liedje. De reden dat het langzaam is afgespeeld, is dat de tijd in de droomwereld (volgens de film) altijd veel langzamer gaat dan in de echte wereld. Wanneer het nummer dus in het echt wordt afgespeeld, zou het in je droom veel trager moeten klinken. Precies wat je hoort aan het einde van de film.
Luister er zelf maar naar:

Simpsons zit vol met geheimen

Na 25 seizoenen is de gele Simpsons familie nog steeds populair. Het is dan ook niet gek dat er in de 552 afleveringen een paar leuke dingen verstopt zitten.
Homers haar, bijvoorbeeld. Aan de zijkant van zijn hoofd vormt zijn haar de letter M. Ook zijn oor zou een letter moeten voorstellen, namelijk de G. Samen staat zij voor de initialen van maker Matt Groening. Hier verwijst de serie zelfs naar in seizoen zestien.
De vingers van God en Jezus. Waar iedereen in de serie vier vingers heeft, hebben God en zijn zoon als enige vijf vingers. Nooit gezien zeker?
Maggie wordt gescand. Het kleine zusje van Bart en Lisa wordt in veel van de intro's gescand bij de kassa. Op het schermpje verschijnt dan het bedrag van $847,63, en dat is niet zomaar een willekeurig bedrag. Dit zijn namelijk de kosten die een Amerikaans gezin per maand zou maken om een kind op te voeden.

Tarantino's universum

Filmmaker Quentin Tarantino heeft veel films gemaakt, en zodoende een heel universum gecreeërd van karakters, locaties en voorwerpen. Zo zijn er veel verbanden in zijn films te vinden, zoals radio-DJ Jungle Julia die terugkomt in zowel Death Proof als Planet Terror, en de bekende Red Apple sigaretten die iedereen in Taratino's universum rookt. Hieronder een paar van deze overlappingen.
In Pulp Fiction speelt John Travolta de gangster Vincent Vega, die weer de broer is van Vic Vega (Mr. Blonde) uit Reservoir Dogs, gespeeld door Michael Madsen. Tarantino zat er aan te denken om beide karakters samen in een film te gooien die zich voor Pulp Fiction en Reservoir Dogs afspeelt. Dit gaat waarschijnlijk niet meer gebeuren, omdat de acteurs te oud zijn geworden.
Inglourious Basterds, de Tweede Wereldoorlogfilm uit 2009, bevat het karakter Donny "The Bear Jew" Donowitz (hieronder links op de foto), waarvan zijn zoon, Lee Donowitz, een filmproducent speelt True Romance, die Tarantino schreef voor hij aan Reservoir Dogs begon. Ook Alabama (rechts), een van de hoofdrolspelers in True Romance, wordt al eerder genoemd door Mr. White in Reservoir Dogs. Zij is namelijk een voormalig partner van hem.

Breaking Bad

Deze dramaserie zit vol met verwijzingen en voorspellingen. Van simpele knikjes naar The Godfather en Scarface, tot metaforen die de karaktereigenschappen van de personages vertellen. Een paar voorbeelden van de vele geheimen in Breaking Bad vind je hieronder. En ja, er zitten SPOILERS in voor degenen die de serie nog niet (af) hebben gekeken.
Het roze beertje in seizoen twee, dat in Walters zwembad drijft nadat het uit een vliegtuig is gevallen, vertelt ons over het gruwelijke lot dat Gus Fring te wachten staat. Het beertje mist namelijk zijn halve gezicht, en dat is precies wat er in het vierde seizoen met Fring gebeurt. Misschien ver gezocht, maar het zal ongetwijfeld een link zijn.
Gezichten tegen de grond. In seizoen vier zien we een flashback over Gus Fring, waarin zijn vriend Max wordt geëxecuteerd door het drugskartel, terwijl Fring machteloos moet toekijken vanaf de grond. Dit gebeurt precies hetzelfde wanneer Hank, Walters zwager, wordt vermoord door een groep gangsters. In deze scene wordt Walter tegen de grond gedrukt, net zoals dat bij Gus gebeurde.
Schaken. In de aflevering 'Ozymandias' uit seizoen vijf slaat Walter op de vlucht voor Jack en zijn Nazi-bende. Nadat zijn zwager Hank is vermoord en zijn gezin niets meer met hem te maken willen hebben, ontvoert hij zijn dochtertje Holly en laat haar achter bij een brandweerkazerne. Hier wordt een schaakbord in beeld gebracht waarop te zien is dat de witte koning slecht verdedigd wordt. Dit moet uiteraard Walter voorstellen, die nog maar enkele momenten verwijderd is van zijn ondergang.
Zoals je kunt zien zijn er veel geheimen in series en films te vinden. Te veel zelfs om ze allemaal op te noemen. Wat zijn jouw favoriete geheimen in films of series? Deel ze hieronder!