De 10 beste regisseurs gebaseerd op Oscars!

Article
maandag, 19 februari 2018 om 14:55
xgn google image
Binnenkort worden de gouden mannetjes weer uitgedeeld! Op 4 maart vindt de uitreiking van de Oscars plaats. De prestigieuze filmprijzen worden al sinds 1929 uitgereikt. Vanaf het eerste moment zit de prijs voor de Beste Regisseur er al bij, maar wie zijn nou de beste regisseurs geweest in deze categorie? Wij zochten het uit!

10. Woody Allen (7 nominaties, 1 gewonnen)

Dit lijstje is puur gebaseerd op de Beste Regisseur categorie van de Oscars en de plekken zijn beoordeeld op basis van een combinatie van nominaties en gewonnen Oscars. Op de tiende plek komt daardoor Woody Allen! Allen werd geboren op 1 december 1935 en is zowel een regisseur als een acteur, schrijver, comedian en musicus. Een man van alles!
In totaal heeft Heywood 'Woody' Allen vier Oscars gewonnen, waarvan één als regisseur. Zijn eerste Oscarnominatie was een nominatie in de categorie Beste Regisseur, voor de film Annie Hall. Deze won hij ook daadwerkelijk en is tot op heden de enige Oscar voor Beste Regisseur die Allen mee naar huis mocht nemen. Maar het is niet de enige Oscar die hij voor Annie Hall in ontvangst mocht nemen, hij won namelijk ook de Oscar voor Beste Originele Scenario.
Over alle categorieën gezien is Woody Allen tot nu toe genomineerd voor maar liefst 24 Oscars, waarvan hij er vier heeft gewonnen. Een ongelooflijk succesvolle carrière heeft hij tot nu toe al gehad.
126597

9. Martin Scorsese (8 nominaties, 1 gewonnen)

De Amerikaanse regisseur, acteur, producer en scenarioschrijver Martin Scorsese werd geboren op 17 november 1942 en heeft al een mooie carrière achter de rug. Scorsese heeft vele geweldige films op zijn naam staan, sommige worden gezien als klassiekers. Denk aan films als Gangs of New York, Raging Bull en Goodfellas. Stuk voor stuk fantastische films.
Scorsese heeft niet alleen prachtige films achter zijn naam staan, hij is ook verantwoordelijk geweest voor de productie van de hitserie Boardwalk Empire. In totaal is hij twaalf keer genomineerd voor een Oscar, waarvan acht keer als Beste Regisseur. In 2005 won hij deze ook, voor zijn werk voor The Aviator. Tot op heden is dit zijn enige gewonnen Oscar.
We kunnen wel stellen dat Scorsese een grote naam is in de filmindustrie. Hij heeft natuurlijk niet voor niets een ster verdiend op de Hollywood Walk of Fame. De Amerikaanse regisseur heeft in zijn carrière veel samengewerkt met Leonardo DiCaprio, en hier zijn ook geweldige films uitgekomen.
126600

8. Clint Eastwood (4 nominaties, 2 gewonnen)

Clint Eastwood is een veteraan in de filmindustrie. Een levende legende. De succesvolle regisseur, acteur en musicus werd geboren op 31 mei 1930, in San Francisco. Er zullen weinig liefhebbers van films zijn die deze man niet kennen. Klassiekers als For a Few Dollars More, The Good, the Bad and the Ugly en één van zijn meest recente films, Gran Torino, laten zien wat voor geweldige kwaliteiten Clint Eastwood heeft.
Als acteur heeft hij met twee van de bovenstaande films dus al lang geleden bewezen geweldig te zijn. En lang is hij zeker al bezig, zijn eerste filmrol dateert namelijk van 1955, maar liefst 63 jaar gelden dus! Als regisseur heeft hij ook redelijk recente en Oscarwinnende films als Mystic River en American Sniper achter zijn naam staan. Hij is vier keer genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Regisseur.
De eerste nominatie komt uit 1993, voor de film Unforgiving. Deze Oscar mocht hij ook direct in ontvangst nemen. De tweede gewonnen Oscar als regisseur won hij voor zijn werk voor Million Dollar Baby uit 2004.
126603

7. David Lean (7 nominaties, 2 gewonnen)

De man achter de alom geprezen film Lawrence of Arabia, winnaar van maar liefst zeven Oscars, is regisseur David Lean. Op 25 maart 1908 zag Sir David Lean het levenslicht. De Engelse regisseur, producer en scenarioschrijver was uiterst succesvol, voordat hij in 1991 op 83-jarige leeftijd overleed. Hij wordt nog steeds gezien als één van de beste regisseurs aller tijden.
Met films als Doctor Zhivago (1965, genomineerd voor tien Oscars waarvan vijf gewonnen) en Lawrence of Arabia (1962, eveneens genomineerd voor tien Oscars, waarvan het er zeven won) heeft Lean zijn stempel gedrukt op de filmindustrie. Sir David Lean zelf is elf keer genomineerd voor een Oscar. Zijn eerste nominatie komt uit 1947, als Beste Regisseur voor de film Brief Encounter.
Hij werd in totaal zeven keer genomineerd voor de Oscar voor Beste Regisseur. Twee keer heeft hij de prijs gewonnen, voor zijn werk voor The Bridge on the River Kwai en Lawrence of Arabia.
126605

6. Fred Zinnemann (7 nominaties, 2 gewonnen)

Regisseur Alfred Zinnemann, ofwel Fred Zinnemann, was één van de eerste regisseurs die er op stond dat er authentieke locaties werden gebruikt voor zijn films. Ook innoveerde Zinnemann door zijn ster-acteurs samen te laten werken met gewone burgers, om zo zijn films meer realisme te geven. In zijn 50 jaar lange carrière heeft de in Oostenrijk geboren regisseur 25 speelfilms gemaakt.
De op 29 april 1907 geboren regisseur heeft vanuit die 25 films meerdere successen gekend. Meerdere van zijn films hebben één of meer Oscars gewonnnen, waaronder A Man for All Seasons (1966, zes Oscars) en From Here to Eternity (1953, acht Oscars), om er maar een paar te noemen. Op individueel gebied heeft Zinnemann ook veel succes gekend, voordat hij in 1997 overleed, op 89-jarige leeftijd.
In totaal werd hij genomineerd voor tien Oscars, waarvan zeven in de categorie Beste Regisseur. De eerste keer dat hij in deze categorie won was in 1953, voor From Here to Eternity. De tweede keer was in 1967, voor A Man for All Seasons.
126609

5. Steven Spielberg (7 nominaties, 2 gewonnen)

De derde regisseur op deze lijst die zeven keer genomineerd is en het gouden beeldje twee keer mee naar huis mocht nemen, is Steven Spielberg. Momenteel misschien wel de meest bekende naam op de hele lijst! Ook voor de komende editie van de Oscars is hij genomineerd, maar niet in de categorie voor Beste Regisseur. Desondanks is hij in deze categorie uiterst succesvol geweest!
Het is zeker niet het enige succes wat de Amerikaanse regisseur heeft gekend. Steven Spielberg heeft ontzettend veel werk geleverd in de wereld van film en televisie. Jaws? Schindler's List? Saving Private Ryan? E.T.? Indiana Jones? Allemaal geregisseerd door Steven Spielberg. En zijn lijst van succesvolle films gaat nog wel een tijdje door. Spielberg is één van de grootste personen in de filmgeschiedenis.
De 71-jarige Spielberg is in totaal achttien keer genomineerd voor een Oscar. Zeven hiervan kwamen vanwege zijn werk als regisseur. De eerste nominatie komt uit 1978, vanwege zijn werk voor Close Encounters of the Third Kind. Zijn eerste gewonnen prijs als Beste Regisseur kwam in 1994, voor Schindler's List. Voor Saving Private Ryan won hij zijn tweede en tot op heden laatste prijs in deze categorie.
126613

4. Billy Wilder (8 nominaties, 2 gewonnen)

Samuel 'Billy' Wilder was een regisseur, journalist, scenarioschrijver en producer die werd geboren in het Oostenrijks-Hongaarse Rijk op 22 juni 1906. Hij wordt gezien als één van de meest briljante en veelzijdige filmmakers uit de gouden tijd van Hollywood. Met zijn succesvolle film The Apartment werd hij de eerste persoon die voor één film de Oscar voor Beste Producer, Beste Regisseur én Beste Scenarioschrijver won.
Wilder werd gedurende zijn carrière genomineerd voor maar liefst 21 Oscars, waarvan twaalf voor scenarioschrijven. Dat aantal was een record, totdat Woody Allen in 1997 zijn dertiende nominatie voor scenarioschrijven verkreeg, voor de film Deconstructing Harry. Met acht nominaties in de Beste Regisseur categorie is hij daarin ook de op één na meest genomineerde, samen met Martin Scorsese.
In totaal won Billy Wilder zes Oscars. Twee hiervan waren voor Beste Regisseur, die hij won voor zijn werk in The Lost Weekend en The Apartment.
126625

3. Frank Capra (6 nominaties, 3 gewonnen)

Francesco Rosario Capra, ofwel Frank Capra, was een Italiaans-Amerikaanse regisseur, producer en schrijver. Capra werd in 1897 geboren op het Italiaanse eiland Sicilië en was vooral in de jaren 30 en 40 het brein achter vele succesvolle films. In 1903, toen Capra vijf was, vertrok hij met zijn ouders en zes broers en zussen naar de Verenigde Staten.
Hij reisde met zijn familie in het tussendek van een schip, de goedkoopste optie toendertijd. De reis duurde dertien dagen en was een van de slechtste ervaringen in zijn leven. Hij vertelde dat iedereen opgekropt zat zonder privacy, iedereen zijn of haar kleren aanhield en het voortdurend stonk. Capra maakte nog vele andere tegenslagen mee in zijn leven, wat het extra knap maakt dat hij zo succesvol is geworden.
Frank Capra werd zes keer genomineerd voor een Oscar, allemaal voor zijn werk als regisseur. Hij won de prijs drie keer, voor It Happened One Night (1934), Mr. Deeds Goes to Town (1936) en You Can't Take it With You (1938).
126627

2. John Ford (5 nomitaties, 4 gewonnen)

De Amerikaanse regisseur John Ford staat vooral bekend om zijn Western films, waaronder Stagecoach (1939) en The Searchers (1956). Ford werd in 1894 geboren in Cape Elizabeth en heeft in zijn meer dan 50 jaar durende carrière meer dan 140 films gemaakt. Hij heeft de meeste Oscars in de categorie Beste Regisseur gewonnen.
Vier van de vijf Oscars waarvoor je genomineerd bent winnen is erg knap. Toch heeft John Ford het voor elkaar gekregen. Aan het begin van zijn carrière werkte hij vooral aan stille films, waarvan vele verloren zijn gegaan. Vanaf eind jaren 20 begon hij met het werken aan films met geluid. Ford wordt door veel mensen in de filmindustrie gezien als één van de belangrijkste en invloedrijkste filmmakers van zijn generatie.
De films waarvoor hij de Oscar voor de Beste Regisseur in ontvangst mocht nemen waren The Informer (1935), The Grapes of Wrath (1940) How Green Was My Valley (1941) en The Quiet Man (1952). John Ford overleed in 1973 op 79-jarige leeftijd.
126633

1. William Wyler (12 nominaties, 3 gewonnen)

De Amerikaanse regisseur, producer en scenarioschrijver William Wyler staat op nummer één op onze lijst! Hoewel Wyler niet de meeste Oscars heeft gewonnen in de categorie Beste Filmregisseur, heeft hij wél verreweg de meeste nominaties. Tot op heden is hij ook de enige regisseur die drie keer de Oscar voor Beste Film heeft gewonnen. Zijn eerste Oscar nominatie ontving hij in 1936 voor de film Dodsworth.
William Wyler werd geboren in Alsace-Lorraine in het Duitste Keizerrijk, het huidige Frankrijk. Hij zag het levenslicht op 1 juli 1902 en is één van de meest succesvolle filmmakers ooit geworden. Zijn glansrijke carrière liep vanaf de jaren 20 tot en met de jaren 60. In die jaren was hij het brein achter films als Roman Holiday (1953) en Ben-Hur (1959).
In totaal is Wyler veertien keer genomineerd voor een Oscar en heeft hij er vier gewonnen. Zoals gezegd kreeg hij zijn eerste nominatie voor de film Dodsworth. Na vier keer genomineerd te worden zonder te winnen, won hij zijn eerste Oscar in 1943 voor het regisseren van Mrs. Miniver. In 1947 mocht hij zijn tweede Oscar in ontvangst nemen voor The Best Years of Our Lives, en zijn laatste Oscar voor Beste Regisseur kreeg hij in 1960 voor zijn werk in Ben-Hur.

Dit zijn de beste regisseurs gebaseerd op Oscars!

Dan zijn we alweer aan het eind gekomen van ons lijstje over de meest succesvolle regisseurs in de Beste Regisseur categorie. Van welke regisseur ben jij nou echt een groot fan, of weet jij een regisseur die in de toekomst iemand in deze lijst van zijn troon gaat stoten? Laat het ons weten in de comments!

Populair Nieuws