De 10 beste PlayStation games ooit

  Nu de PlayStation 25 jaar bestaat is het tijd om het jubileum goed te vieren. Wij zetten daarom de beste PlayStation games aller tijden op een rijtje. We duiken de geschiedenis in van Sony en zetten de beste exclusieve titels van de verschillende PlayStation consoles op een rijtje.

  Het samenstellen van de beste PlayStation games ooit is natuurlijk niet gemakkelijk en dus hebben we uitvoerig gediscussieerd over welke games wel of niet in deze lijst horen. Door een combinatie van publieke opinie, Metacritic en onze selectie hebben we een uitvoerige lijst samengesteld. Verwacht de rijke geschiedenis van PlayStation terug te vinden in deze lijst. Te beginnen met…

  10. Crash Bandicoot

  We kunnen niet anders dan deze lijst starten met het icoon van PlayStation in de jaren 90. Waar Nintendo liep te pronken met Mario en SEGA een Sonic had, kwam PlayStation met Crash Bandicoot. Deze brutale bandicoot lapte de regels aan zijn laars bij ieder marketingcampagne en wist zelf ook nog eens een toffe game neer te zetten. Het origineel kwam uit op 9 september 1996 en komt van Naughty Dog, de studio die we vandaag de dag kennen van games als Uncharted en The Last of Us.

  Destijds werd de game gezien als een van de mooiste games ooit dankzij baanbrekende graphics. Daarnaast gebruikte de game op slimme wijze technieken die Crash Bandicoot liet lijken op een 3D-game terwijl dit in werkelijkheid niet het geval was. Voor het commerciële succes van de titel maakte dat gelukkig niet uit, want de game was een regelrechte hit en verdient dan ook zeker een plekje in deze lijst als een van de beste PlayStation games ooit.

  9. Shadow of the Colossus

  De volgende game in dit lijstje is een titel die met zijn oorspronkelijke release duidelijk ver voor zijn thuis was. We hebben het natuurlijk over Shadow of the Colossus, de door Team Ico ontwikkelde parel van de PlayStation 2. De game kwam in 2005 oorspronkelijk uit en bereikte in februari 2006 ook eindelijk de Nederlandse schappen.

  De game staat bekend om de ongekende en mysterieuze vrijheid die je als speler krijgt en het verhaal dat zonder al te veel dialogen wordt verteld. Jij speelt als Wander en hebt de taak om de zestien colossi te verslaan om je geliefde te redden, waarbij iedere colossi een unieke actiepuzzel is om op te lossen. We zullen het einde niet weggeven, maar dit is zeker een van de beste PlayStation games ooit die je dankzij de remaster in 2018 ook op de PS4 kunt ervaren.

  8. Journey

  Ook Journey kun je op de PlayStation 4 spelen, maar dat is niet waar de titel oorspronkelijk vandaan komt. De game werd namelijk voor de PlayStation 3 ontwikkeld en verscheen daar ook op in 2012. Destijds werd de indietitel bestempeld als een van de mooiste games van zijn tijd en ook de soundtrack kreeg veel lof.

  Het meest bijzondere van de game is misschien wel het verhaal dat zonder dialogen wordt verteld en spelers toch diep wist te raken. Het is een simpel verhaal dat niet leunt op plottwists, maar op de ervaring en emotie die de game opwekt terwijl je je doel probeert te bereiken. Zodra je de credits ziet rollen krijgt de game tevens een hele nieuwe laag waardoor je de game direct nog een keer wil spelen. Gelukkig is de game niet erg lang en kun je dan ook gelijk opnieuw aan de slag.

  7. Persona 5

  Aan de andere kant van het spectrum kom je Persona 5 tegen, een JRPG van Atlus die meer dan 100 uur vereist voordat je de credits ziet rollen. De game vertelt een grandioos verhaal over een groep tieners die de wereld probeert te verbeteren als de Phantom Thieves. Kenmerkend voor dit verhaal is de stijl van de game die dankzij een onwijs sterke art direction bijna uit zijn voegen barst. Van het menu tot de turn-based vechtmechanics, je kunt niet om de stijlvolle sfeer van de game heen.

  Tevens bevat de game een goede mix van sim-RPG in combinatie met een turn-based vechtsysteem. Dit maakt de game onwijs toegankelijk voor zowel casual- als hardcore-gamers. Wat namelijk zeker is, is dat beide groepen als een blok zullen vallen voor de toffe personages die je lang na je 100+ uur-durende verhaal nog steeds zal herinneren.

  6. Bloodborne

  Een andere titel waar je nog lang over na zal denken is Bloodborne, het gothic pareltje van FromSoftware. De titel bouwt op de eerdere werken van FromSoftware (de Dark Souls-games) door een compleet nieuwe wereld voor te schotelen met een rijke geschiedenis die je genadeloos met de grond gelijk kan maken.

  Vergis je niet, want Bloodborne is geen makkelijke titel. Van de precieze combat tot de ongekende vrijheid om te gaan en staan waar je wil, er zijn flink wat elementen die je kunnen afschrikken. Wie de uitdaging aangaat en de eerste uren weet te overwinnen, weet dat de game je niet meer loslaat en je laat snakken naar een tweede deel dat tot op de dag van vandaag, bijna vijf jaar na de release, nog niet is aangekondigd.

  5. God of War (2018)

  De meest recente parel van Sony in deze lijst is God of War. We kiezen voor de 2018-variant van de game die de serie opnieuw wist uit te vinden in plaats van het origineel dat ons voor het eerst kennis liet maken met Kratos op de PlayStation 2 in 2005. Voor het origineel zijn genoeg argumenten te maken om ook een plekje in deze lijst met beste PlayStation games ooit te verdienen, maar het is de titel die een gloednieuwe generatie gamers aansprak die er met de kroon vandoor gaat.

  Het heeft te maken met de baanbrekende cameratechnieken, het grandioze actiespektakel en bovenal de manier waarop Santa Monia Studio erin wist te slagen om Kratos een driedimensionaal personage te maken. De driftkikker stond voorheen vooral bekend om zijn heftige klappen en escapades in de slaapkamer, maar werd in God of War (2018) omgetoverd tot een vader die zijn zoon probeerde te redden van de valkuilen die het zijn van een God met zich mee kunnen brengen. Hij doet dit gedurende een epische reis door de Noorse geschiedenis met misschien wel ons favoriete wapen in games van de afgelopen jaren: de Laviathan Axe.

  4. Metal Gear Solid

  Zo langzaam maar zeker komen we bij de crème de la crème van wat PlayStation games te bieden hebben. De volgende op die lijst is Metal Gear Solid, misschien wel een van de meest invloedrijke games aller tijden. Het geesteskind van Hideo Kojima wist immers een compleet nieuw genre te creëren.

  Naast dit nieuwe genre bevat Metal Gear Solid een tof verhaal en ontzettend memorabele personages die je je leven lang niet zal vergeten. Natuurlijk kent de Metal Gear-serie onwijs veel pareltjes en is het eigenlijk alsof we tussen onze kinderen moeten kiezen. Een argument voor Snake Eater of The Phantom Pain snappen we zeer goed, maar er is een goede reden waarom we voor het origineel kiezen. Dit is en blijft de game die een nieuwe genre creëerde en daarvoor zijn we Metal Gear Solid eeuwig dankbaar voor.

  3. LittleBigPlanet

  Plek 3 in deze lijst met beste PlayStation games ooit gaat naar de eerste game van de iconische Sackboy. Gedurende de PlayStation 3-generatie kon je je kont niet keren zonder Sackboy tegen te komen. Het is dan ook niet verrassend om LittleBigPlanet zo hoog in deze lijst te zien, want de charme van het personage is de kern van de succesvolle platformer.

  Naast de slimme levels die in de campagne meegeleverd werden bevat de titel een fantastische levelmaker waarmee jij zelf levels kunt ontwikkelen en je creativiteit op de vrije loop kunt laten. Daarbij is de multiplayer van ongekende kwaliteit en werd LittleBigPlanet toen deze in 2008 uitkwam gezien als een van de beste redenen om een PS3 in huis te halen.

  2. Uncharted 2: Among Thieves

  De vraag was niet of, maar wanneer en welke titel je uit de Uncharted-reeks in deze lijst met beste PlayStation games ooit zou verschijnen. Uiteindelijk was het een moeilijke keuze om te maken, gezien vanaf het tweede deel iedere titel van ongekend hoge kwaliteit is. Uiteindelijk hebben we voor Among Thieves gekozen voor deze lijst, ondanks dat A Thief’s End de serie perfect weet af te sluiten en Drake’s Deception een van de beste momenten uit de serie levert met haar vliegtuigscene.

  Uncharted 2 bevat namelijk meer memorabele momenten uit de serie dan alle andere titels, vertelt haar verhaal met een perfect tempo en weet ervoor te zorgen dat je verliefd raakt op ieder personage. Daarbij weet Among Thieves op naadloze wijze nieuwe personages toe te voegen en de gameplay van het eerste deel op cruciale wijze te verbeteren. Among Thieves is The Godfather 2 binnen de Uncharted-serie en er zijn maar weinig titels die dit avontuur van de altijd charmante Nathan Drake weten te overtreffen.

  1. The Last of Us

  Toch is het een titel uit Naughty Dogs eigen portfolio die Uncharted 2: Among Thieves weet te passeren op deze lijst met beste PlayStation games ooit. We hebben het natuurlijk over The Last of Us. De titel over de relatie tussen Joel en Ellie wist gamers vanaf de release in 2013 vast te grijpen en nooit meer los te laten.

  Dat ijzersterke verhaal in combinatie met sterk acteerwerk, piekfijne dialogen en nagelbijtende gameplay zorgen ervoor dat de titel de eerste plaats pakt. Natuurlijk is de grafische kwaliteit ook ongekend hoog en is het einde nog steeds een veelbesproken onderwerp onder gamers. De reactie op de aankondiging van een tweede deel blies dan ook het internet op, maar het is nog maar de vraag of deel twee het eerste deel van de troon kan stoten.

  De beste PlayStation games ooit vieren feest!

  Natuurlijk is er een goede reden voor deze lijst, namelijk het feit dat de PlayStation vandaag precies 25 jaar bestaat. Om die reden hield Sony op 3 december ook de PlayStation Awards 2019. De onwijs bizarre livestream daarvan kun je hier terugkijken.

  Metal Gear Solid

  Verkijgbaar vanaf 18 november 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.