De 10 beste games met open wereld

  Het is weer donderdag, dus dat betekent de uitslag van de poll. Jullie mochten stemmen op de beste openwereldgames, en het resultaat mag er zijn!

  10. Dragon Age

  Hoewel Dragon Age niet een typische openwereldgame is (zoals GTA bijvoorbeeld), heeft het toch genoeg elementen om zo bestempeld te worden. Zo zijn er talloze missies te doen naast het hoofdverhaal, heb je veel keuze over je uitrusting en je karakter, en heb je uiteraard genoeg vrijheid om te gaan en staan waar je wil.

  Dragon Age speelt zich af in een high fantasy wereld die wordt bedreigd door het nodige kwaad. Jij kiest hierin uit een van de rassen om de strijd aan te gaan tegen de kwaadwillende Darkspawn. Veel actie dus, maar wel mooi allemaal in een (redelijk) open wereld.

  9. Dark Souls

  Wederom een RPG met een open wereld. De game is duister, grauw en vooral genadeloos. Met een paar klappen ben je dood en je moet niet raar opkijken als je in het eerste half uur van de game al een eindbaas tegenkomt.

  Omdat de game naast het hoofdverhaal genoeg extra’s biedt, de game een wereld heeft waarin je veel kunt ontdekken en bovenal vrij kunt rondlopen, bestempelen we Dark Souls als een openwereldgame. Niet in de traditionele zin dus, maar het is voldoende om de nummer negen te bekleden.

  8. Borderlands

  Hè hè, eindelijk een gameserie in dit lijstje die een beetje eer doet aan de naam openwereldgame. Deze sci-fi shooter van Gearbox speelt zich af op de grotendeels verlaten planeet Pandora. Het is aan een groepje Vault Hunters (waar jij er één van bent) om deze planeet te onderzoeken. Hiervoor heb je ongeveer 3,5 miljoen wapens tot je beschikking.

  De cel-shaded wereld van Borderlands is groot, maar daarom wel een beetje kaal. Gelukkig kun je samen met drie anderen loltrappen en verhalen volgen. Je gaat tientallen missies aan die variëren van een raid tot een potje racen. Jep, er zitten ook voertuigen in! Die open wereld ontdek je dus zoals jij dat wilt.

  7. Minecraft

  Er is geen wereld meer open dan die van Minecraft. Op de PC wordt de wereld namelijk oneindig uitgebreid, dus zul je altijd wel iets nieuws te beleven hebben. Zo niet, dan bouw je gewoon iets zelf, want Minecraft is als een digitale bak LEGO.

  De game heeft niet echt een doel. ’s Nachts moet je zien te voorkomen dat je door de vele vijanden wordt afgemaakt, maar verder kun je gewoon doen waar je zin in hebt.

  Zo kun je bomen omhakken om hout te vergaren, om hier vervolgens een hut van te bouwen. Of graaf je een gat van 200 meter en vind je verborgen schatten in de grond. Of je bouwt gewoon de hele wereld van Game of Thrones na. Het kan allemaal. Het is tenslotte een openwereldgame!

  6. The Witcher

  Gebaseerd op de boeken van de 'Poolse Tolkien' Andrzej Sapkowski. De serie volgt het verhaal van Geralt of Rivia die magische krachten bezit vanwege zijn speciale Witcher-gaves. Politieke relaties en intriges voeren de boventoon in deze fantasievolle RPG. Dit geeft het geheel een volwasse sfeer.

  In The Witcher heb je veel keuzevrijheid, zowel in dialogen als bij de quests die je aangaat. Dit heeft telkens weer een andere uitkomst, voor zover de grensen van de game dit toelaten. De game kent een diepgaand vechtsysteem, waarin je magie gebruikt naast de zwaardgevechten en je potions verstandig moet toepassen in de vele boss fights.

  5. The Elder Scrolls

  Het is keer op keer genieten om de fantasievolle werelden van The Elder Scrolls te mogen ontdekken. Besneeuwde bergen, grotten vol monsters, de vele dorpjes waar je even langs de kroeg gaat om een missie aan te nemen; de diversiteit is lastig in een paar zinnen te vatten.

  Daar komt bij dat er mega veel missies te doen zijn, zowel gepland als willekeurig. Spreek je bijvoorbeeld een boer aan die zijn land staat te ploegen, dan zit het er dik in dat hij ook een klusje voor jou heeft. En het mooie is: je doet alles op jouw tempo en op jouw manier. Het is daarom niet gek dat deze RPG de top vijf heeft gehaald.

  4. Red Dead Redemption

  GTA in het Wilde Westen; zo werd deze cowboy game vaak omschreven. Dat is ook ongeveer wel zo. In Red Dead Redemption heb je toegang tot de gigantische vlaktes van Amerika, waarin je verschillende opdrachtgevers hebt, paarden kunt jatten en mensen overhoop kunt knallen.

  Ja, dat lijkt verdacht veel op een ouderwetse GTA. Naast het verhaal kon je ook allerlei mini-games doen, zoals pokeren, hoefijzers werpen of op wilde dieren jagen. En alles op je dooie gemak, natuurlijk. Het verhaal was net zo serieus en humoristisch als die uit GTA, en er zijn talloze karakters te vinden waarvoor je de gekste dingen kunt doen.

  3. Fallout

  Van dezelfde maker als The Elder Scrolls-games, dus het concept is hetzelfde: je hebt een gigantische open wereld, maakt een karakter aan en vraagt aan Jan en alleman of ze wat hulp kunnen gebruiken. Dit doe je in Fallout in een postapocalyptische wereld.

  De nucleaire bommen zijn namelijk gevallen en iedereen is gevlucht naar de schuilkelders. Jij besluit dat het wel weer tijd is om naar buiten te gaan, en daar vind je een verwoeste wereld die wordt bewandeld door bandieten, gemuteerde spinnen van 3 meter hoog en andere overlevenden. Succes!

  2. Assassin's Creed

  Hoewel het eerste deel uit de serie zich nog vrij erg liet leiden door het verhaal, veranderde dat in de latere versies. De speelstijl van Assassin’s Creed II bood bijvoorbeeld al veel meer vrijheid; naast het hoofdverhaal had je allerlei zijmissies die je kon doen om extra’s vrij te spelen.

  In de game ben je een lid van een groep huurmoordenaars, die honderden jaren geleden te werk gingen in onder andere het Midden-Oosten, Italië en Amerika. Jouw doelwit wordt voor je bepaald, maar hoe je het aanpakt is geheel aan jou.

  Vooral de vrijheid die je hebt om over daken te klimmen, je te verstoppen tussen een groep nonnen of met je zwaard in de hand op een groep Tempeliers af te stormen, maakt Assassin’s Creed ieder deel weer een genot om te spelen.

  1. Grand Theft Auto

  Er kan er natuurlijk maar een de beste zijn in openwereldgames, en dat is uiteraard Grand Theft Auto. Al sinds 1997 maakt Rockstar Games er werk van om je zoveel mogelijk vrijheid te bieden in de grote steden en inmiddels ook de uitgestrekte natuur hier omheen.

  De serie begon ooit als een gepixelde stad waarin je van bovenaf zicht had op je personage. Het speelgebied was nog redelijk klein en verdeeld in verschillende levels. Een echte open stad was er dus niet bij. Tegenwoordig is dat wel anders: in GTA V hebben we drie speelbare karakters en een stad met kilometers natuur eromheen die naadloos in elkaar overlopen.

  Iedereen heeft GTA waarschijnlijk wel eens gespeeld, dus wat kunnen we er nog meer over zeggen? De serie is simpelweg koning op het gebied van openwereldgames. Liefhebbers van GTA V, of mensen die de game vorig jaar gemist hebben: er komt op 18 november een vernieuwde versie uit voor de Xbox One en PlayStation 4, en op 27 januari komt de game naar de PC!

  Grand Theft Auto V

  Verkijgbaar vanaf 17 september 2013

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.