De 5 tofste Days Gone features om naar uit te kijken

Article
woensdag, 06 maart 2019 om 9:01
vijf days gone features om naar uit te kijken 147813
Droom je ervan om met de motor lange stukken te rijden, maar is Nederland net even iets te saai met al zijn vlaktes? Dan heeft Sony misschien wel de oplossing: een geheel verzorgde reis naar één van de gevaarlijkste locaties van de wereld. Met deze Days Gone features bereiden wij je alvast voor op een spoedcursus informatie en veiligheid.
Days Gone, een open world survivalgame waarbij het verhaal op een prominente plaats staat, komt op 26 april uit op de PlayStation 4. Nadat het de afgelopen anderhalf jaar geheimzinnig stil is gebleven omtrent deze game, komt nu de ene na de andere feature aan het licht. Voor zover wij gezien hebben, bevat het spel veel potentie om het beste in Sony’s console naar boven te halen. Lees snel verder als je al nieuwsgierig bent geworden.

Meer dan alleen schieten

Één van de meest onverwachte Days Gone features is de implementatie van een hoop role-playing game-elementen. Op het eerste gezicht lijkt dit genre niet zo heel aanwezig, maar na een beetje rommelen met de menu’s, lijk je je later in de game wel te moeten investeren in deze diepgang. Zo heeft protagonist Deacon St. John een groot aantal vaardigheden tot zijn beschikking die een breed spectrum aan speelstijlen omvat.
De game kent maar liefst drie verschillende skilltrees, respectievelijk melee, ranged en survival. Mocht je binnen een tak verder uit willen breiden dan de eerste set vaardigheden, moet je een bepaald aantal punten in de categorie spenderen om het volgende setje vrij te spelen. Uiteindelijk aardt dit in de specialisatie van een bepaalde skilltree of, als je een breder perspectief wilt, een verdeling van de punten in de verschillende soorten vaardigheden zonder de beste upgrades vrij te spelen.
De skills die je vrij speelt zijn onder andere het maken van minder geluid, een grotere kans op critical hits en het beter vinden van bruikbare objecten in de omgeving met je survival vision. Met deze speciale visie kan je je locatie scannen naar voetstappen, vijanden, missie clues en handige objecten. Het looten van de omgeving speelt namelijk een grote rol, want daarmee maak je bijvoorbeeld medicijnen en explosieve voorwerpen. Gelukkig maar dat Deacon zo handig is, want zonder een goede voorraad aan molotov cocktails ga je het bij de volgende van de Days Gone features niet redden.
147814

Infection Zones

Freakers zijn niet alleen behoorlijk eng, maar ook erg onvoorspelbaar. Zo zijn er veel verschillende types van deze levensvernietigende wezens, met elk een eigen gebruiksaanwijzing. Je hebt bijvoorbeeld de normale versies en de swarmers, die zich weten te verenigen in hordes en je het leven zuur kunnen maken. Naast het totaal willekeurig tegenkomen van deze rare dingen, zijn er ook speciale plaatsen waar zij zich ophouden.
De wereld van Days Gone zit vol met zogeheten infection zones, gebieden waar de Freakers nesten bouwen. Aangezien het vooral nachtelijke jagers zijn, zul je overdag je kans moeten grijpen om deze locaties van hun agressieve bewoners te ontzien. Als het donker begint te worden, kan je maar beter een andere weg zoeken. Voor je het weet zitten de Freakers bij je op de motor, en dat heb je natuurlijk liever niet.
Als je alle nesten binnen een infection zone uitroeit, speel je bij de desbetreffende locatie een fast travel punt vrij. Zo moet je tenminste nog een beetje moeite doen om snel overal op de map terecht te komen. Voor zover wij gespeeld hebben was dit een leuke twist op het bevrijden van bepaalde zones om bijbehorende bonussen vrij te spelen, en zijn we vooral benieuwd naar de variatie tussen de verschillende infection zones om deze activiteit boeiend te houden.
147815

Het biker leven

Wanneer is de laatste keer dat je een survival game hebt gespeeld waarin je primaire manier van reizen een dikke chopper is? Geloof ons, het is totaal geen straf om met Days Gone een tripje op de motor te maken. Het chrome monster klinkt namelijk niet alleen enorm goed, maar rijdt ook naar behoren in de meest onherbergzame locaties. Je moet alleen wel oppassen op de toestand waarin je tweewieler zich bevindt.
De motor van Deacon St. John is het perfecte middel om van de ene naar de andere missie te rijden, maar je moet het voertuig wel naar behoren onderhouden. Zo kost het namelijk benzine om rond te rijden en met een lege tank kom je vanzelfsprekend niet heel ver meer. Ook kan dit rijdende gevaarte beschadigd raken, waarna je zelf ter plekke de reparaties moet uitvoeren. Rond het nachtelijke uur met een kapotte motor in een infection zone staan kan voor verscheidene paniekaanvallen zorgen.
De motor blijft gedurende de game een handige metgezel. Zo zal je het voertuig kunnen verbeteren, maar wat hier precies de benodigdheden voor zijn, is nog niet bekend. Wel kan je volgens Emmanuel Roth, senior animator van Bend Studio, upgrades zoals de opslag van meer munitie, een verbeterde boost en zuiniger rijden verwachten. Een flink stel machinegeweren aan het frame zou het apparaat ook niet misstaan.
147816

Een paraplu voor onderweg

Eén van de Days Gone features waar wij ook zeer over te spreken zijn, en vooral meer van willen zien, is het dynamische weer en de dag-nachtcyclus. Zo stelt Roth in een interview met XGN.nl dat deze factoren bepalend zijn voor hoe jij de map doorreist. Zoals eerder is gesteld zijn Freakers bij daglicht een stuk minder alert, en zal je tijdens een regenbui je geluid beter kunnen verbergen.
Dat de weersomstandigheden niet alleen een grote rol speelt bij de interactie met Freakers, wordt al snel duidelijk wanneer het tijdens onze speelsessie voor het eerst met bakken uit de lucht komt. De zandwegen zijn moeilijker begaanbaar en de motor slipt steeds weg. Bovendien is een kabbelend beekje binnen de kortste keren in een woeste en vooral onbegaanbare stroming veranderd. Dat wordt dus zoeken naar een andere route!
147817

Days Gone features - Het wilde leven

De laatste van de Days Gone features waar je met plezier naar kan uitkijken, is de implementatie van lokale fauna. Niet alleen de Freakers vormen een gevaar, want de wilde dieren die het gebied bewandelen kunnen ook roet in het eten gooien. Zo kan het voorkomen dat je omsingeld wordt door een roedel wolven, of dat je in gevecht komt met een enorme beer. Deze dieren zijn echt niet zo tam als dat je ze in de dierentuin tegenkomt.
Aan de andere kant kunnen de wilde dieren ook als een soort bondgenoten gezien worden wanneer er Freakers in de omgeving zijn. Zo geldt bij de beesten het motto: de vijand van mijn vijand is mijn vriend (of volgende doelwit). Tijdens de previewsessie scheurde een nogal boosaardige wolf een Swarmer uiteen, top!
Een kleine voetnoot voor de dierenactivisten onder ons, helaas kunnen de wilde dieren het virus ook te pakken krijgen. In dat geval kan je maar beter een fatsoenlijk wapen en een grote voorraad aan kogels op zak hebben, want deze gemuteerde wezens zijn nog sneller dan jouw motor. Enig voordeel is wel dat het jagen op dieren bounties kan opleveren, die je bij door mensen bewoonde nederzettingen in kan ruilen voor een zakcentje. Zelfs in een wereld die volledig naar de getver is, speelt de economie dus nog een grote rol.
Spreken deze Days Gone features jou aan? Check dan ook snel onze Days Gone preview over hoe we maar liefst drie uur lang Freakers om zeep konden helpen.