Culthit - The Boondock Saints

Article
woensdag, 16 oktober 2013 om 9:30
xgn google image
Wanneer de stamkroeg eigenaar van de katholieke broers MacManus gechanteerd wordt door enkele leden van de Russische Mafia, besluiten de heren in te grijpen en deze Russische leden (zonder diplomatische status) alle hoeken van de bar te laten zien. Na dit vergrijp krijgen de gebroeders 's nachts een visioen waarin het volgende gezegd wordt: “Wie mensenbloed heeft vergoten, diens bloed zal vergoten worden. Want de mens is geschapen naar Gods evenbeeld. Vernietig het kwaad, opdat het goede moge overwinnen.” Deze woorden beschouwen zij als de woorden van God. De Ierse broers, Connor en Murphy (Sean Patrick Flanery en Norman Reedus) bombarderen zichzelf tot 'burgerwachten' van de Bostonse wijk Hell's Kitchen en hebben als missie om alle criminelen in deze wijk uit te moorden in de naam van god.
De missie leidt er na dat de ene na de andere topcrimineel vermoord wordt. Paul Smecker, FBI agent, is ondertussen druk bezig om de daders te achterhalen. Wanneer hij op een plaats delict aankomt waar weer een topcrimineel het loodje heeft gelegd, probeert hij na te gaan wat er precies gebeurd is. De kijker krijgt een unieke flashback voorgeschoteld waarin we haarfijn zien wat er gebeurd is. Deze geweldige flashbackscènes zorgen voor iets unieks in de film. De flashbacks zijn veelal extreem gewelddadig, maar tegelijkertijd zitten ze vol met humor. Tijdens de flashbacks (waarin de kogels je om de oren vliegen) wordt veel gebruik gemaakt van slow motion en van unieke camerastandpunten, wat leidt tot geweldige shots. Ze maken nog meer indruk doordat er niks gezegd wordt. Het is de muziek die voor de extra dimensie zorgt en je ademloos laat genieten.
Schrijver en regisseur van The Boondock Saints, Troy Duffy, verdient alle credits voor zijn gewaagde casting keuze. Vooral Willem Dafoe en de onbekende David Della Rocco onderscheiden zich. Het zijn vooral deze twee heren die naast de gebroeders MacManus zorgen voor de nodige humor in de film. Willem Dafoe speelt de bazige FBI agent Paul Smecker die de touwtjes in handen lijkt te hebben. Het karakter is controversieel en daardoor ook ontzetttend hilarisch. Smecker is een stoere agent die niks moet hebben van homoseksuelen, maar ondertussen schittert hij zelf met een stereotype homo in zijn eigen bed. Het andere karakter die de lachers op zijn hand weet te krijgen, is de vloekende David Della Rocco, gespeeld door de gelijknamige David Della Rocco. Hij is een vriend van de MacManus en helpt ze met het ombrengen van criminelen. Niet geheel toevallig is Rocco in de film beter bekend als “the funny man”. Zijn karakter vult de twee broers goed aan met zijn grappen, grove taalgebruik en zijn impulsieve, soms stupide gedrag.
Naast alle grappen en grollen zit er ook een boodschap in de film van Troy Duffy. Wat heel goed duidelijk wordt in de film is dat er in het Amerikaanse rechtssysteem altijd mazen zitten waar een crimineel met gemak doorheen zwemt. De Saints, oftewel de gebroeders MacManus, willen hun steentje bijdragen aan een betere wereld maar de vraag is natuurlijk of dit de juiste manier is. Deze vraag brengt een ethisch dilemma naar de voorgrond: is het geoorloofd om kwaad met kwaad te bestrijden? Dat dit een vraagstuk is wat Troy bezighield, blijkt ook uit de straatinterviews met het Amerikaanse volk die we te zien krijgen tijdens de aftiteling.
The Boondock Saints is door zijn veelzijdigheid aan muziek, de afwisseling tussen actiescènes en dialogen, de geweldige acteurs en het verrassende plot een geweldige film en mag zich daarom een culthit noemen!