Crunchyroll - Is deze anime streamingdienst de moeite waard?

Article
zondag, 18 januari 2015 om 13:55
xgn google image
Anime is een van de grootste exportproducten uit Japan en de animatieseries zijn ook erg populair in het Westen. Helaas voor animefans worden deze series hier niet op televisie uitgezonden. Gelukkig is er Crunchyroll, een streaming service die je gerust de Netflix van de anime kan noemen. Is Crunchyroll het geld en de moeite waard? Lees de Crunchyroll review!
Soms is het leven van een animefan niet al te makkelijk. De nieuwste anime series worden niet op televisie uitgezonden en anime films verschijnen hier bijna nooit in de biscoop. Online moeten we het meestal doen met filmpjes van slechte kwaliteit of slechte engelse dubs. Is Crunchyroll dé oplossing?

Wat is Crunchyroll?

Crunchyroll is geen nieuwe komkommer en zalm maki bij jouw favoriete sushirestaurant, maar een streaming service die te vergelijken is met Netflix. Voor een bedrag van rond de 9 euro per maand kan je onbeperkt de nieuwste afleveringen van animeseries ondertiteld en in goede kwaliteit bekijken, soms minder dan een uur nadat deze in Japan verschenen zijn. Het klinkt als een ideale deal voor animefans in Nederland, maar weet de service de verwachtingen waar te maken?
Crunchyroll is voor Chromecast, Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4, PlayStation 3, PS Vita, iOS, Android, Windows Phone, Apple TV en Roku Box gratis te downloaden. De interface van Crunchyroll is zowel op de desktop als op de recent uitgekomen Wii U versie van de App goed te gebruiken. Je kan series sorteren op populariteit, op genre en op welke met meest recent een nieuwe afleveringen gekregen hebben. Op de computer kan je series ook nog sorteren per seizoen en per genre.
De serie vinden die je zoekt is daarom ook helemaal niet moeilijk, in tegenstelling tot de tenenkrommend slechte Netflix App op de Wii U waar je soms minutenlang door willekeurige lijstjes heen scrollt voordat je de film gevonden hebt die je zoekt. Crunchyroll heeft een simpel, maar werkend uiterlijk dat de gebruikservaring helemaal niet in de weg staat.
crunchyroll review

Veel series missen

De series zijn doorgaans in goede kwaliteit, met oudere series uit bijvoorbeeld 2004. Hoewel die niet in HD zijn, nog steeds wel door de beugel kunnen qua kwaliteit. De ondertitelingen zijn ook goed te lezen. Waar Crunchyroll een steek laat vallen is dat je niet kan bepalen in welke taal je de serie wilt kijken, of de taal van de ondertitelingen kan bepalen. Zo zijn sommige series alleen in het Engels (hoewel dat zeldzaam is) en er zijn momenteel nog geen Nederlandse ondertitelingen beschikbaar.
Het grootste probleem van Crunchyroll is hetzelfde probleem dat de Nederlandse Netflix momenteel heeft: de selectie van series is er gewoon nog niet. Populaire langlopende series zoals Naruto, Fairy Tail en Bleach en nieuwe series zoals Sword Art Online, JoJo’s Bizarre Adventure en Parasyte zijn gewoon te kijken, maar andere series zijn bizar genoeg niet aanwezig. Zo zijn Dragon Ball (Z), One Piece, Mobile Suit Gundam, Code Geass, Sailor Moon of Neon Genesis Evangelion niet aanwezig terwijl dit bekende (en goede!) animeseries zijn waarvan sommige nog steeds lopen.
Als Crunchyroll deze licenties op orde weet te krijgen en zijn assortiment series nog verder uitbreidt, dan is de dienst een echte aanrader. Voorlopig is het vinden van je favoriete serie net als zoeken naar een speld in een hooiberg; erg moeilijk.
Crunchyroll review - Sword Art Online

Crunchyroll, voor de doorgewinterde fan of niet?

Gelukkig zijn er genoeg andere series aanwezig die wel de moeite waard zijn wat Crunchyroll zeker te pruimen maakt als je fan bent van deze series. Het is aan te raden om goed de line up online te bekijken voor dat je per maand 9 euro neertelt, of eerst het proefabonnement van twee weken uit te proberen.
Zoals het er nu voor staat is Crunchyroll een goed idee met een goede uitvoering, maar de series die via de dienst te bekijken zijn, zijn niet overtuigend genoeg om aan iedereen een abonnement aan te raden. Met de gebruikservaring is er niks en de kwaliteit van de series is ook puik. Ook het feit dat de series die wél aanwezig zijn vaak razendsnel de nieuwste afleveringen uit Japan krijgen maakt Crunchyroll een waardig product.
In de toekomst worden er hopelijk meer series toegevoegd aan de dienst waardoor Crunchyroll voor de doorgewinterde animefan dan wél de moeite waard is. Voorlopig is het aan jou om te bepalen of het de 9 euro per maand waard is, maar één ding is zeker: Het is een stuk goedkoper dan de vaak ontzettend dure anime DVD’s te kopen!

Populair Nieuws