Column: Zijn we tekenfilms nu al vergeten?

Article
dinsdag, 17 december 2013 om 19:00
xgn google image
Opgegroeid in het videobandentijdperk, heb ik recentelijk afscheid genomen van The Little Mermaid. Die videoband was mijn allereerste videoband en ik heb niet meer de apparatuur om hem te kijken. Weg ermee.
Zou dat ook de gedachte van Disney zijn geweest toen het besloot om de tekenfilmstudio’s de deur uit te doen? The Princess and the Frog, de laatste handgetekende speelfilm van Disney, heeft het niet geweldig gedaan. Een grote domper, want eigenlijk besloot Disney al na Home on the Range dat het over moest zijn met de handgetekende films.
Speciaal voor The Princess and the Frog is er toch een met goede tekenaars uitgeruste tekenfilmstudio gebleven, maar die wisten niet die parel af te leveren die Beauty and the Beast en The Lion King wel waren. Dit jaar zijn er weer heel wat artiesten ontslagen die nog met de hand tekenden en dat is niet alleen pijnlijk voor de tekenaars zelf. Die tekenfilms hebben iets authentieks, iets waardoor ze echter lijken dan hun computergeanimeerde collega’s. Dat zeemeerminnetje Ariel er in de film niet altijd even hetzelfde uitziet in haar gezicht, straalt originaliteit uit en daar houden Disney-fans toch van?
De Kleine Zeemeermin
Ik voel me een oud omaatje, die zegt dat MP3-spelers niets zijn vergeleken met de good old platenspeler, maar om de een of andere reden heeft een product altijd veel meer ziel voor mij als ik weet dat er papier bij nodig is geweest. Dat geldt voor nieuws in papieren kranten, maar dus ook voor tekenfilms. Natuurlijk weet ik dat het moeilijk is om zo’n handgetekende film rendabel te houden, want het kost jaren om al die tekeningen te maken.
Toch had ik graag gezien dat Disney zich hard zou maken voor die old school manier, want dat is waar het bedrijf zo groot mee is geworden. Het past Disney simpelweg niet om daar zo makkelijk gedag tegen te zeggen omdat een paar films niet supergoed werden ontvangen. Dat gezegd hebbende: Walt Disney was iemand die een grote drijfveer had en dat was innovatie. Hij hield ervan om te fantaseren over nieuwe dingen die in de toekomst mogelijk zouden kunnen zijn en in dat gedachtegoed past het natuurlijk prima dat Pixar door Disney is gekocht.
Toy Story, Monsters Inc., A Bug's Life, Up, Ratatouille en Finding Nemo; stuk voor stuk zijn het kaskrakers. Films die uitermate prachtig zijn gemaakt en vaak een ontzettend aandoenlijk verhaal vertellen. Toch doet Beauty and the Beast niet onder voor Finding Nemo. Beide films pronken al jaren in mijn ultieme top tien favoriete films, maar Beauty and the Beast blijft meer liefde en complexiteit uitstralen.
Ook al weet ik dat Pixar voor er ook aan het echte computertekenwerk begonnen wordt, jaren voor uittrekt om onderzoek te doen naar hun onderwerp. Het lijkt makkelijker om schattige ogen te maken op de computer en het is natuurlijk een feit dat je op de computer maar een keer oogjes hoeft te maken en die dan gewoon steeds kopieert. Dat gaat met tekenen natuurlijk niet zo simpel.
Het enorme succes van Disney’s nieuwste animatiefilm Frozen toont dat het Disney goed heeft gedaan om te investeren in computeranimatie. Ook Tangled was een heel vermakelijke film en het is mij opgevallen dat Frozen nog veel meer enthousiaste reacties heeft weten uit te lokken. Daar zit vast een Oscar in straks, als Pixar’s Monsters University of Despicable Me 2 er niet mee vandoor gaan. Ook deze 'oma' kan er niet omheen dat computeranimatie briljant is en ook heel meeslepend kan zijn.
Voor de Disney-fans van de oude stempel is er echter een lichtpuntje en dat is Get A Horse! Het is een short, die voorafgaand aan een film wordt afgespeeld en hierin zie je Mickey uit zijn Steamboat Willy-periode een uitermate schattig avontuur beleven. Het lijkt met de hand getekend en dat is het technisch gezien ook, alleen drukten die handen niet op het papier maar op de virtuele tekentafel. Get A Horse! zou best eens kunnen bewijzen dat de beste manier van animatiefilms maken, de middenweg is tussen handgetekend en digitaal. Ik kon al niet wachten om Frozen te gaan zien, maar nu ga ik misschien wel twee keer. Mijn breinaalden laat ik lekker achter de geraniums liggen.

Populair Nieuws