Column: PS5 vs. Xbox Series X, welke keuze maak ik?

Article
donderdag, 31 december 2020 om 15:00
ps5 vs xbox series xf1594719334
Met de release van de next-gen consoles dit jaar is het opnieuw tijd voor de grote vraag: voor welke console kies je? Beide apparaten van Microsoft en Sony hebben zo hun voor- en nadelen. Voor mij is de keuze alleen heel snel gemaakt.

Wat hebben de consoles te bieden?

Spelers hebben al jarenlang uitgekeken naar de release van de PS5 en Xbox Series X en heel verwonderlijk is dat niet. Hoewel de PlayStation 4 en Xbox One ons veel plezier hebben gebracht, waren het namelijk niet de meest krachtige consoles. De overstap vanaf de PlayStation 3 en Xbox 360 was dan ook voor velen een grote teleurstelling op grafisch gebied.
Dat is gelukkig niet het geval voor de kersverse next-gen consoles. Microsoft en Sony hebben er allebei alles aan gedaan om de best mogelijk hardware in het apparaat te krijgen, met name door een nauwe samenwerking met AMD. Ondanks de op papier krachtigere hardware van de Xbox Series X, spant naar mijn mening de PS5 op dit gebied wel de kroon. Het lijkt er namelijk op dat Sony de componenten net iets beter op elkaar heeft afgestemd en op sommige punten heeft gekozen voor technologische vooruitgang tegenover brute kracht.
In ieder geval zorgen beide consoles voor een compleet andere ervaring ten opzichte van de vorige generatie. Dat zal al meteen duidelijk zijn wanneer je een game opstart die is geïnstalleerd op de SSD, in plaats van de praktisch eeuwenoude HDD van de PS4 en Xbox One.
xbox game passf1628271615

Exclusives versus de Xbox Game Pass

Omdat het op gebied van hardware weinig verschil zit tussen de twee consoles zal het voor velen gaan tussen de unique selling points van Sony en Microsoft. Van eerstgenoemde is de tactiek in ieder geval duidelijk. De Japanse uitgever wil zoveel mogelijk sterke exclusieve games uitbrengen en daarmee spelers naar haar platformen trekken. Denk bijvoorbeeld al aan de sterke remake van Demon’s Souls die bij release van de PS5 is uitgekomen. Daarnaast laat Sony door middel van trailers weten welke games er allemaal naar de console komen in 2021.
Microsoft heeft wat betreft exclusieve titels een stuk minder te bieden, maar het Amerikaanse bedrijf zit niet stil op dat gebied. Dat is wel duidelijk geworden met de overname van Bethesda en Zenimax eerder dit jaar voor een recordbedrag van 7,5 miljard dollar. Het is alleen nog de vraag hoeveel games van die studio ook daadwerkelijk exclusief worden voor het Xbox platform.
Daarnaast zet Microsoft ook vol in op de Xbox Game Pass. Met de dienst krijgen gebruikers voor een vast bedrag per maand toegang tot een flinke bibliotheek aan games, inclusief first party games meteen vanaf dag één. De Xbox Game Pass is zelfs zo uitgebreid en geliefd dat het al de naam ‘Netflix voor games’ heeft gekregen van velen. Het zal voor veel gamers met een beperkt budget een zeer interessante optie zijn in combinatie met de goedkopere en all-digital Xbox Series S.
ps5 controller xbox series xf1619595169

De dodelijke spagaat van Microsoft

Hoewel ik persoonlijk erg gecharmeerd ben van de Xbox Game Pass en een aantal exclusieve franchises van Microsoft, heeft het bedrijf wat mij betreft één fout gemaakt waarom ik niet voor de Xbox Series X zal kiezen. En dat is de - zeer begrijpelijke - loyaliteit van het bedrijf aan PC. Microsoft heeft immers niet alleen het Xbox platform, maar ook Windows 10. Een paar jaar geleden is besloten om alle first party games en diensten niet alleen uit te brengen op Xbox, maar ook op PC.
Een nobel besluit, maar ook een beslissing die voor het bedrijf veel pijn kan doen op de lange termijn. Gamers die namelijk een redelijk sterke PC in huis hebben staan - zoals ongetekende - zal namelijk vrijwel geen enkele reden meer hebben op een Xbox Series X in huis te halen. En dat is ook precies hoe ik erin sta. Als een destijds gelukkige eigenaar van de Xbox 360 heb ik draag ik het platform veel liefde toe, maar heb ik nu geen enkele reden om een nieuwe console van Microsoft in huis te halen.
Daarmee is de discussie PS5 vs. Xbox Series X voor mij persoonlijk, maar ook voor veel andere PC gamers, al voorbij voordat die überhaupt is begonnen. Ik zal, wanneer er eindelijk weer voorraad is, een PS5 in huis gaan halen. Ik hoop dat de console van Microsoft alsnog veel zal verkopen en dat het een spannende concurrentiestrijd zal gaan worden, want dat is alleen maar gunstig voor ons als consumenten. Met het oog op de populariteit van de PS5 en de aankomende exclusieve games vrees ik alleen het ergste.