Naar verluidt is Warner Bros. naast alle series nu ook bezig met een
Game of Thrones-film. Wat Ralph betreft is het hoog tijd om te stoppen met het uitmelken van de reeks.
Er was een tijd dat
Game of Thrones het nieuws, social media en de gesprekken op kantoor domineerde. Een serie was nog nooit eerder zo massaal bekeken en had zoveel fans in zijn greep. Je zou dan ook verwachten dat jaren later nog steeds met liefde en verering gesproken zou worden over Game of Thrones. Precies zoals dat vandaag de dag nog het geval is met shows als Breaking Bad, The Sopranos en The Wire.
Dat dat niet het geval is, komt voor een groot gedeelte op het conto van hoe showrunners D.B. Weiss en David Benioff op het laatst met de serie zijn omgegaan. Persoonlijk vond ik de kwaliteit al dalen vanaf seizoen met de verhaallijn in Dorne en zie ik seizoen één tot en met vier al god tier television. Niet elke fan is het daarmee eens en noemt een ander moment, maar waar vrijwel iedereen het over een is, is dat seizoen 8 dramatisch was. Game of Thrones-onwaardig.
Voor een serie om een legendarische status te bereiken, moet de landing goed zijn, of in ieder geval ruim voldoende. Het mag geen smet vormen voor de rest van de serie. Dat is dus wel het geval met Game of Thrones, maar dat is wat mij betreft niet de enige reden waarom de show vrijwel direct is verdwenen uit het dagelijkse gesprek.
Game of Thrones krijgt geen ruimte om te ademen
Door initieel het succes en vervolgens het plotselinge einde van Game of Thrones - velen hadden nog wel wat extra seizoenen verwacht, met de hoeveelheid bronmateriaal die er nog over was - veranderde het televisielandschap dramatisch. Alle grote spelers wilden ineens het gat opvullen dat Game of Thrones had achtergelaten.
Amazon probeerde dat met The Wheel of Time en The Rings of Power, terwijl
Netflix vol inzette op The Witcher.
Maar
HBO wilde die dominante jaren van Game of Thrones ook niet zomaar opgeven. Razendsnel werd daarom groen licht gegeven voor
House of the Dragon, een serie die zich ook afspeelt in Westeros, maar dan een paar honderd jaar eerder.
De redenering van HBO en Warner Bros. is logisch, maar
House of the Dragon kwam veel te snel na Game of Thrones. Ikzelf ben pas ruim een jaar later met de serie begonnen, omdat ik gewoon nog niet klaar was om weer naar Westeros af te reizen. Helemaal omdat ik eerst nog het trauma van seizoen acht moest verwerken.
Meer en meer Game of Thrones
Warner Bros. en HBO houden het bovendien niet alleen bij één spin-off. Naast House of the Dragon is er namelijk een spin-off in de maak over Dunk & Egg, gebaseerd op verhalen die zich 90 jaar afspelen voor de gebeurtenissen in Game of Thrones. En dan zijn er nog talloze ideeën die zich in een vroege fase bevinden of afgeschoten zijn.
Naar verluidt
komt er nu ook nog een film bij, die op het witte doek moet verschijnen. Niemand heeft alleen enig idee welk verhaal in twee à drie uur gepropt kan worden. Door alle projecten is het bovendien bijna niet bij te houden wat er nu allemaal wel of niet in de maak is. De interessante ebt daardoor steeds meer weg bij zelfs de meest hardcore fans.
Wat dat betreft begint Game of Thrones steeds meer te lijken op
Star Wars onder Disney. Er wordt van alles tegen de muur gegooid, zonder eerst goed na te denken of het wel zal werken. Voor fans is het niet bij te houden wat er nu allemaal in de maak is, want aan de lopende band worden films en series aangekondigd, geannuleerd, in de ijskast gezet of verplaatst op de planning.
Van held tot schlemiel
D.B. Weiss en David Benioff vormen nu eigenlijk de perfecte brug tussen Game of Thrones en Star Wars. De showrunners hebben wereldwijd faam behaald met het Game of Thrones, maar wilden op een gegeven moment niet meer verder met de serie, want ze hadden een deal binnengesleept om een Star Wars-trilogie te maken. In plaats van de serie over te dragen naar een waardige opvolger, heeft het tweetal de show afgeraffeld.
De Star Wars-droom is alleen nooit uitgekomen, want de deal tussen D.B. Weiss en David Benioff en Disney
is van tafel geveegd. Game of Thrones-fans zijn dus voor eeuwig teleurgesteld door een project dat nooit realiteit is geworden.