Populaire shows en franchises worden vandaag de dag steeds verder uitgebreid. Volgens Ralph is dat niet nodig en kan het zelfs afdoen aan de ervaring.
Niet alleen games worden steeds duurder om te maken, het geldt ook voor andere vormen van media. In 1997 was de Titanic bijvoorbeeld nog de duurste films ooit gemaakt, met een budget van 200 miljoen dollar. Voor de productie was dan ook een groot gedeelte van het beroemde schip helemaal nagemaakt.
Tegenwoordig kom je met een budget van 200 miljoen niet eens in de top 60 van duurste films ooit gemaakt terecht. De kroon wordt nu gedragen door Star Wars: The Force Awakens uit 2015, met een gigantisch budget van 447 miljoen dollar. En de enige reden dat de productie zo’n groot budget had, komt door de naam. Star Wars is een populaire franchise, waardoor Disney het aandurfde om die gok te nemen.
Het is ook niet zo vreemd, want als een grote productie flopt, dan kan dat veel verlies van banen betekenen. En dan hebben we het niet over de topmensen bij filmmaatschappijen, maar over grimeurs, crewleden die verantwoordelijk zijn voor het licht, kostuumontwerpers en ander ‘voetvolk’.
Maar productiemaatschappijen, zenders en streamingdiensten kunnen ook doorslaan met de hoeveelheid prequels en sequels die er worden gemaakt. Er gaat geen maand voorbij of er verschijnt wel weer een nieuwe film of serie die onderdeel is van een grotere franchise.
Zo zal later dit jaar bijvoorbeeld een prequel verschijnen van Dexter. De show was destijds - het originele laatste seizoen verscheen in 2013 - heel populair, maar was ook lang het voorbeeld van hoe je een serie niet moet afsluiten. Showtime worstelde na Dexter alleen om weer hetzelfde succes te vinden en besloot in 2021 om er nog een seizoen tegenaan te plakken.
In de ogenschijnlijke wanhoop om de oude glorietijden opnieuw te beleven komt er nu dus een prequel. In de show zien we hoe Dexter begint aan een stage bij de politie van Miami en bekende personages uit de originele show ontmoet, zoals Vince Masuka, Maria LaGuerta en Angel Batista.
Maar is dat echt nodig? We hebben in de show al genoeg flashbacks gehad waarin de jeugd van Dexter te zien is. We weten hoe hij een seriemoordenaar geworden is, we weten waar zijn dark passenger vandaan komt. Een prequel voegt helemaal niks toe.
Niet alleen voegt een prequel in het geval van Dexter niks toe, het kan zelfs afbreuk doen aan de originele ervaring. The Many Saints of Newark maakte zich daar al eerder schuldig aan. De prequelfilm op The Sopranos verfilmde een verhaal dat vaak verteld is in de show, maar niemand van de originele personages werd er beter van. Het voelde puur aan als fanservice, maar er zijn maar weinig fans die er blij van werden.
Dat risico lopen ook andere producties die in de maak zijn, naast Dexter: Original Sin. Neem bijvoorbeeld Gladiator 2. Na 24 jaar komt er een vervolg, met deze keer Lucius als gladiator. Het kan een groot spektakel worden, maar het is nergens voor nodig om nu nog een sequel te maken op een meesterwerk.
De originele Gladiator was een perfect verhaal. Het had een sterk begin, middenstuk en einde. Er waren geen losse eindjes om af te wikkelen, niks. Door een vervolg te maken kan het alleen maar afbreuk doen aan het origineel. En als Paramount Pictures echt een film wil hebben over gladiatoren, dan is het ook mogelijk om gewoon een film die maken die losstaat van het origineel.
Het wordt weer eens tijd dat Hollywood originele producties gaat maken en zich niet krampachtig vast blijft houden aan bestaande franchises. Het is ook niet meer een garantie voor succes, wat de MCU goed laat zien met meerdere films na Avengers: Endgame. Betaal je schrijvers goed en kom met iets origineels.