Column: Het grote drama is de beste reden om F1 te volgen

Article
vrijdag, 03 mei 2024 om 10:00
christian horner max verstappen gp bahrein 2024f1709738829
Met de Formule 1 is er vaak niet alleen actie op de baan, maar ook naast de baan. En volgens Ralph maakt F1 dat de beste sport die er is om te volgen.
Voorafgaand aan het huidige F1-seizoen werd het jaar al afgeschreven door veel fans. Max Verstappen was heer en meester in 2023 en de verwachting was niet dat iemand ook maar in de buurt zou komen van de Nederlander dit jaar. Tel daar nul veranderingen in de line-up bij op en je hebt het ideale recept voor een oersaai seizoen.
Ten minste, dat zou je denken. Maar de Formule 1 weet altijd wel een manier om zichzelf interessant te maken en 2024 is daar het schoolvoorbeeld van. De voorspelling van veel fans is namelijk uitgekomen dit jaar. De uitslag van de meeste Grands Prix is van tevoren al bekend, tenzij Verstappen een remschijf heeft die door het team per ongeluk is geblokkeerd.
Het is voor fans nu zelfs een uitdaging om de ranglijst op te zeggen, buiten de positie van de wereldkampioen om, of om noemenswaardige gebeurtenissen op de baan aan te wijzen. En toch is 2024 één van de meest spannende seizoenen in de geschiedenis van de Formule 1.
adrian newey gp japan 2024

Drama in de paddock

Al voordat het seizoen begon zit dit jaar namelijk vol met bizarre wendingen. Het ontslag van Haas-teambaas Guenther Steiner is door de meesten alweer vergeten, omdat er sindsdien zoveel is gebeurd. Natuurlijk is de aankondiging van Lewis Hamilton om volgend jaar voor Ferrari te rijden gigantisch nieuws geweest.
En toen kwam de afwijzing van Andretti als elfde team in de Formule 1. Dat verhaal krijgt bovendien nog een staartje, want het Amerikaanse Congres heeft nu antwoorden geëist van Liberty Media - de eigenaar van F1.
Maar dat alles valt in het niets bij de saga rondom Red Bull Racing. Het begon allemaal met het nieuws dat er een onderzoek liep naar teambaas Christian Horner, wegens mogelijk overschrijdend gedrag. Die zaak is ondertussen uitgegroeid tot een interne chaos bij het team van jewelste, met dreiging rondom ontslagen, beschuldigingen over en weer en twee kampen binnen Red Bull die hard tegen hard spelen.
Die chaos heeft nu geleid tot het vertrek van Adrian Newey bij Red Bull Racing. De technisch directeur heeft besloten om zijn taken neer te leggen, naar verluidt vanwege het gedrag van Horner. En de briljante ontwerper blijft niet aan de Formule 1-auto werken tot 2025, de Brit legt direct zijn taken neer bij Red Bull Racing en gaat zich alleen nog maar richten op de RB17, de eerste hypercar van Red Bull.
De aankondiging van Newey zorgt natuurlijk ook nog eens voor veel onzekerheid binnen het team. Want wie is de volgende die vertrekt? Verstappen heeft al eerder gezinspeeld op een vertrek en het zou geen gigantische verrassing zijn als hij inderdaad besluit om naar een ander team te gaan.
Het drama houdt maar niet op in de Formule 1 en fans die daarvan houden - waaronder ondergetekende - worden op hun wenken bediend. Goede Tijden, Slechte Tijden is er niks bij.

Een klein kliekje

Natuurlijk is de Formule 1 niet de enige sport waarin er drama is. Voetbalfans kunnen bijvoorbeeld ook geregeld roddelen over sappige geruchten of smikkelen van een nieuw schandaal. Maar toch is er een groot verschil tussen F1 en veel andere sporten.
De koningsklasse van de motorsport is namelijk een klein, compact en exclusief groepje. Er zijn maar twintig coureurs, tien teams en slechts een aantal ‘hoofdrolspelers’. Al het drama is daardoor een stuk makkelijker om te volgen voor fans. Bij voetbal moet je misschien tientallen clubs volgen verdeeld over meerdere landen en dan zijn er ook nog eens talloze transfers waardoor de verhoudingen weer verschuiven.
De Formule 1 is wat dat betreft net een goede serie. Er is een cast die je goed leert kennen en misschien worden er één of twee nieuwe 'acteurs' toegevoegd in het volgende seizoen of sluit iemand zich aan bij de tegenpartij. Het enige verschil is dat er geen script is, waardoor het elke keer een verrassing is wat er nu weer gaat gebeuren in het F1-circus.