Column: GTA 6 wordt legendarisch!

  De laatste weken is er veel te doen om leaks van GTA 6. De ene bron lijkt betrouwbaarder dan de andere en eigenlijk kun je niet meer onderscheiden wat goede informatie is en wat niet. Toch zijn er zat redenen om enthousiast te worden van een nieuwe GTA.

  Een wazige foto, een gelekte releasedatum en een oude stemacteur die per ongeluk een karakter bevestigt. Het lijkt erop alsof GTA 6 er daadwerkelijk aan gaat komen en dat is heel erg mooi. GTA V wordt dan misschien nog steeds bijgewerkt met regelmatige updates, maar het begint een beetje meer van hetzelfde te worden. Er is geen innovatie te vinden met betrekking tot gameplay en dat is nou juist iets wat GTA goed zou kunnen gebruiken. Ik ben er ook van overtuigd dat Rockstar dat van plan is met GTA 6.

  Heb ik daar bewijs voor? Niet echt, maar het is wel logisch. GTA V kwam namelijk oorspronkelijk uit op de PS3 en Xbox 360 in september 2013, de versie die we nu kapotspelen op de PS4 en de Xbox One kwam uit in november 2014. Er is geen GTA gemaakt voor den huidige generatie consoles, terwijl er wel gigantische stappen zijn gezet als het aankomt op gameplay. Dat is ook te merken in een andere game van Rockstar genaamd Red Dead Redemption 2. Ervan uitgaande dat GTA 6 al gemaakt wordt voor de volgende generatie consoles zou dan ook al gauw betekenen dat we een nieuwe sprong in diepgang kunnen verwachten.

  Grotere en complexere wereld

  Enkele maanden geleden zei een ontwikkelaar al dat de PS5 en Xbox Series X niet een grote upgrade zouden bieden als het aankwam op graphics. Waar zou dan wel verbetering te zien zijn? In de grootte en complexiteit van werelden. Dit soort uitspraken zijn ook veelbelovend voor GTA 6. Ik zag al kaarten langskomen waarbij Vice City en Liberty City met elkaar verbonden zijn. Sommige ambitieuze fans hebben daar zelfs Saint Denis, de 'grote' stad uit Red Dead Redemption 2, aan toegevoegd.

  Het jammere is momenteel dat alles door fans wordt gemaakt en dat we nog niks uit de mond van Rockstar zelf hebben gehoord over GTA 6. Eigenlijk moeten we dus alles wat we lezen over GTA 6 met een flinke korrel zout nemen. Toch is dat heel lastig, want je wil namelijk dat alles waar is. Het zou namelijk betekenen dat GTA 6 weer een briljant meesterwerk zal worden. Nou twijfel ik niet aan de kwaliteiten van Rockstar, maar er is wel iets wat me de laatste jaren opvalt.

  Focus op online

  Rockstar lijkt met Red Dead Redemption Online en GTA Online heel erg in te zetten op microtransacties. Dat is wat me zorgen baart momenteel. Zeker als ik lees dat ze voor GTA 6 meer nadruk willen leggen op online. Nogmaals, het is een gerucht, maar wel eentje dat me dwarszit. In veel moderne games is een systeem gemaakt waar je eindeloos moet grinden voor de beste items, of je kan ervoor betalen. Dat systeem is ook GTA Online binnen geslopen.

  Nou heb ik niet heel veel problemen met het systeem als je een fantastische singleplayer ervaring neerzet. Dat is ook gebeurd met zowel GTA V als Red Dead Redemption 2. Als je hoort dat de singleplayer van GTA 6 misschien een dreun gaat krijgen vanwege de nadruk op online, dan wordt het zorgwekkend. Rockstar heeft dit namelijk helemaal niet nodig. Haar games zijn fantastisch, altijd al geweest. GTA 6 zal dan ook bij release als warme broodjes over de toonbank vliegen. Het is alleen niet ondenkbaar dat Rockstar meer wil verdienen en dat zal toch al gauw via microtransacties gaan.

  Vertrouw op Rockstar

  Ondanks mijn zorgen zal ik de game ongetwijfeld gaan halen. Als er iets is wat ik heb geleerd in de afgelopen jaren dan is het wel dat Rockstar een buitengewoon talent heeft. GTA 6 zal dan ook geweldig worden. Ik ben benieuwd waar GTA 6 ons gaat brengen, wie we gaan spelen, wat terugkerende karakters zullen zijn en wat voor innovaties we gaan zien in de gameplay. Zelfs al ligt de nadruk op online. Ik geloof dat Rockstar echt wel weet wie haar achterban is en dat Rockstar weet dat die niet zal accepteren dat er een tweederangs verhaal in de game zit.

  Het is nog even afwachten, maar ik vertrouw erop dat Rockstar ons GTA 6 toont wanneer het de juiste tijd is. Dat is namelijk altijd haar kracht geweest. Hype creëren op het perfecte moment. Daarom denk ik ook dat het niet heel lang meer gaat duren. Kom op Rockstar, neem mijn zorgen weg, laat GTA 6 zien. Laat zien dat je nog steeds bovenin de voedselketen staat. Wat verwacht jij? Komt Rockstar binnenkort met het eerste nieuws over GTA 6 of gaat het toch nog even duren? Wordt het een goede game of gaan we toch teleurgesteld worden?

  Dit artikel is op 12 juni 2020 bijgewerkt.

  Grand Theft Auto VI

  Verkijgbaar vanaf 31 december 2022

  Meer over deze game
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.