Column: Er is geen beter moment om Amsterdam te gebruiken in GTA

  Ondanks dat er nooit een naam van een echte stad wordt gebruikt voor de steden in GTA, zijn ze wel degelijk gebaseerd op ware plaatsen. Tot nu toe heeft Rockstar alleen nog maar Amerikaanse steden gebruikt, maar er is geen beter moment om Amsterdam als setting te nemen.

  Met haar grachtenpanden, Roze Buurt, talloze coffeeshops en andere iconische kenmerken is Amsterdam een stad die meteen wordt herkent door velen. Niet alleen door de gemiddelde Nederlander, maar ook door de gemiddelde wereldburger. Ondanks het relatief lage inwonersaantal is Amsterdam dan ook een echte wereldstad.

  Als stad zelf is de Nederlandse hoofdstad bovendien een heerlijk diverse locatie voor een nieuw deel in de GTA-serie. Spelers zouden door de grachten kunnen scheuren met boten om vervolgens het IJ op de gaan. De fiets kan zijn glorieuze comeback maken. De smalle straten in het centrum zijn perfecte plekken voor intense shootouts en de rest van Amsterdam en omliggende gebieden bieden genoeg variatie. Waar Los Santos in GTA V bijvoorbeeld de woestijn in het noorden had, kan Zandvoort en de duinen die rol makkelijk vertolken. Dan moet Rockstar alleen even Haarlem opzij schuiven.

  Geen probleem voor de stemacteurs

  Rockstar hoeft voor een versie van Amsterdam in GTA ook helemaal niet een volledig Nederlandse cast te gebruiken. Sterker nog, een handjevol Nederlanders is genoeg als je de stad accuraat wil nabootsen in een game.

  Wie een wandeling maakt door het centrum van Amsterdam zal namelijk bijna zijn best moeten doen om een Nederlandse zin te horen. De stad wordt immers overspoeld met toeristen, expats en andere buitenlandse bezoekers. Sterker nog, veelal word je in het Engels aangesproken en is er soms niet eens de mogelijkheid om je bestelling te plaatsen in het Nederlands in een restaurant. De karakters uit GTA zouden zich zonder problemen verstaanbaar kunnen maken in Amsterdam.

  Vergelijkbaar geweld

  Grand Theft Auto staat naast de uitgebreide steden natuurlijk ook voornamelijk bekend om het excessieve geweld en de hoeveelheid misdaden die er worden gepleegd. Tien jaar geleden was het makkelijk om te zeggen dat Amsterdam niet aan die voorwaarden voldeed. Tuurlijk hebben we aantal bekende misdadigers in Nederland, met Holleeder en zijn consorten, maar dat was altijd relatief tam in vergelijking met wat er in Rockstar’s games gebeurde.

  Daar is in de recente geschiedenis alleen nogal wat verandering in gekomen. We zijn natuurlijk allemaal op de hoogte van de enorme stijging aan geweld, moorden en misdaden die in Amsterdam en omstreken worden gepleegd. En dat gebeurt ook niet meer alleen op afgelegen plekken in de nacht, maar ook midden op de straat op klaarlichte dag. Precies zoals dat ook gebeurd in GTA.

  Drugs, drugs en nog meer drugs

  Qua rode draad of onderwerp door het verhaal hoeven we ook niet lang na te denken voor een GTA-titel in Amsterdam. Drugs spelen vaak een grote rol in de games van Rockstar, denk bijvoorbeeld aan Vice City, en dat kan in dit geval bijna de hoofdrol krijgen. Nederland is immers een zeer belangrijke exporteur en importeur van illegale drugs.

  Ons kleine kikkerlandje is zelfs de grootste exporteur van synthetische drugs, zoals XTC en amfetamine, ter wereld en ook op het gebied van cocaïne en heroïne spelen we een grote rol Europa. Niet echt iets om trots op te zijn, maar het is wel een element dat perfect past in de beroemde franchise van Rockstar.

  Kort gezegd voldoet Amsterdam nu aan alle voorwaarden om vereeuwigd te worden in één van de toekomstige GTA-games. Qua locatie is de stad uniek, herkenbaar en divers en voornamelijk een perfecte speeltuin voor de gemiddelde crimineel in de franchise. Tel daar de juiste omstandigheden voor het verhaal en de setting bij op en Rockstar kan niet meer om onze hoofdstad heen. Nu moeten we alleen nog een petitie starten...

  Grand Theft Auto V

  Verkijgbaar vanaf 17 september 2013

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.