Column: De PS5 Remote Play komt te kort

Article
maandag, 26 juli 2021 om 16:00
close up playstation 5 ps5 dualsensef1604590553
Sony doet het onwijs lekker sinds de PS4-generatie. Dat is niet alleen een feit, maar ook de perceptie van velen die houden van de zogenaamde “console war”. Toch laat Sony op sommige plekjes ook wat steekjes vallen en de PS5 Remote Play-functie is daar één van.
Remote Play is al tijden een functie op de PlayStation-consoles. Zo kon je de PlayStation 4 al aanzetten en gebruiken via je mobiele telefoon, PC of PlayStation Vita. De functie keert nu terug op de PlayStation 5, maar is inmiddels vrij ondermaats. De concurrentie is namelijk lichtjaren verder terwijl Sony met haar oude technieken achterblijft.

PS5 Remote Play installeren is simpel

In de basis is PS5 Remote Play geen slecht idee. Het is makkelijk op te zetten en werkt met redelijk wat apparaten. Zodra je de app op mobiele apparaten hebt geïnstalleerd, hoef je bijvoorbeeld alleen nog maar in te loggen op je PSN-account. Vervolgens sluit je een DualShock 4-controller aan via Bluetooth of speel je desnoods via touch controls.
Op consoles en PC werkt het proces allemaal nog gemakkelijker. Op de PS4 is er gewoon een PS5 Remote Play-app die je kunt gebruiken waardoor Remote Play gemakkelijk in te stellen is en op PC is het proces niet veel moeilijker. Daar hoef je slechts een applicatie te downloaden en de stappen te volgen die de app bij het eerste gebruik voorschoteld.

De techniek

Het instellen van PS5 Remote Play is dus niet het probleem. Dat ligt namelijk eerder bij de techniek van Remote Play zelf. Via Remote Play werkt de techniek als volgt. Bij het opstarten van Remote Play wordt de PlayStation 5-console, zolang deze verbonden is met het internet, ook opgestart. Deze staat lokaal aan onder je TV, terwijl jij bijvoorbeeld aan het land op de camping staat.
Nou lijkt dit prima, want ja, de console en telefoon kunnen via een 4G- (of 5G- uiteraard) verbinding verbonden worden. Toch wil dat nog niet zeggen dat alles soepel werkt. Dat is namelijk verre van het geval. Je belandt namelijk vrijwel iedere keer, ongeacht de internetverbinding, in LAG-city.
Als er iets is wat je bij game streaming minimaal mee wil maken is het wel vertraging op de lijn. Vanaf een 4/5G-verbinding is dit hier en daar nog acceptabel omdat de techniek daar simpelweg nog niet ver genoeg is. Toch is het met de PS5 Remote Play ook een probleem als je op dezelfde verbinding zit als je PlayStation 5 zelf.
ps5 remote play connectf1627041284

Plakband in 2021

De PS5-techniek vereist namelijk dat de game via de console zelf eerst doorgestuurd wordt naar de cloud waarna deze vervolgens pas op je telefoon, PS4 of PC binnenkomt. De vertraging is dan ook logisch, maar een andere oplossing heeft Sony simpelweg nog niet.
Via remote play kun je dan ook het beste turn-based RPG’s, puzzel titels of andere games waarbij reactietijd geen vereiste is spelen. Andere titels gaan simpelweg alleen maar voor frustratie zorgen doordat de techniek niet rechtstreeks via de cloud werkt. Daarnaast is er nog een ander probleem.
Zelfs met een uitstekende internetverbinding wil het nog wel eens voorkomen dat er een waarschuwing in beeld verschijnt. Deze luidt telkens weer dat je verbinding misschien niet helemaal stabiel is en dat Remote Play er maar zo mee op kan houden. Het voelt alsof de techniek met wat plakband bij elkaar gehouden wordt.
stadiaf1635334003

Cloud of console?

Anno 2021 loopt Sony niet een klein beetje achter als het op Remote Play aankomt, maar een halve marathon (als het niet meer is). Nintendo heeft de Switch en heeft Remote Play dus niet nodig, terwijl concurrent Xbox de techniek heeft doorontwikkeld en samen met Amazon Luna en Google Stadia nu lichtjaren voorbij Sony zijn. Xbox Cloud Gaming zorgt er bijvoorbeeld voor dat games rechtstreeks vanuit de cloud gestreamd kunnen worden, terwijl de save data van je games op Xbox One, Xbox Series X of PC gewoon gesynchroniseerd zijn met de cloud. Je kunt dus gewoon doorspelen waar je gebleven was.
Stadia en Luna doen er nog een stapje bovenop, want daarvoor heb je niet eens meer een console nodig. Die diensten kun je gewoon opstarten via je telefoon of Chromecast waarna je kunt spelen met een eigen controller. Iedere variant heeft natuurlijk nog wel een tikkeltje latency, maar games als Assassin’s Creed, Halo en Red Dead Redemption zijn niet alleen goed te spelen maar het werkt allemaal ook nog eens soepeltjes.
Gelukkig ziet Sony zelf wel in dat het bedrijf achterloopt. In 2019 werd immers de samenwerking tussen de twee bedrijven aangekondigd, waarbij Sony gebruik ging maken van Microsofts Azure-diensten. Inmiddels zijn we wel een paar jaar verder zonder dat we al te veel gehoord hebben over de plannen, maar het geeft PlayStation-fans in ieder geval hoop. Nu nog afwachten tot die hoop wordt omgezet in een dienst die de PS5 Remote Play kan vervangen, want die dienst kan gewoon echt niet meer.