Column: De houdbaarheidsdatum van Harrison

Article
woensdag, 19 maart 2014 om 18:00
xgn google image
Grote ogen, alsof hij een bloedhond was die teveel Fristi had geslobberd. Zo stond hij tijdens de Oscars wat haperig drie genomineerden voor Beste Film aan te kondigen. Zorgelijk, die Harrison Ford.
Het bevestigde namelijk voor mij iets wat ik al een tijdje denk. Ford moet met de VUT. Lekker met al zijn poen met pensioen! Hij moet van Han Solo naar pensionado. Hij is 71 jaar oud, dan mag dat toch wel eens? Van de laatste films waarin hij te zien was, waren de meesten slecht: Enders Game, Paranoia, Cowboys & Aliens, Morning Glory, om nog maar te zwijgen over Extraordinary Measures en Crossing Over. Eigenlijk is zijn huidige loopbaan een beetje om te janken. 42 en Anchorman 2 schijnen dan wel weer leuk te zijn, maar laten we dat toevalstreffers noemen. Bovendien is hij natuurlijk in Anchorman 2 niet bepaald het stralende middelpunt.
Harrison Ford Oscars
Goed, deze column is niet bedoeld om te zeggen dat we Harrison zat zijn en dat hij moet oprotten. Integendeel! Het is meer zachtjes zeggen dat hij zijn zeer terecht verdiende fortuin lekker moet gaan uitgeven in plaats van nog groter moet maken, terwijl het zijn naam niet bepaald ten goede komt. En zijn naam, dat is eigenlijk ook het hele probleem in deze, is zo enorm groots, dat hij niets meer kan doen om nog echt succes te hebben.
Harrison Ford is op dit moment een van de grootste levende filmlegendes dankzij zijn rollen als Han 'schoot-hij-nou-eerst-of-niet' Solo in Star Wars, en natuurlijk de avontuurlijke Indiana Jones in de films uit de jaren 80. Hij was ook Indiana Jones in de flick uit 2008, maar zoals jullie inmiddels weten is die film niet alleen twijfelachtig door het vergezochte verhaal maar ook door de aanwezigheid van Shia LeBeouf.
Ik bewonder Harrison Ford zo erg voor de geweldige dingen die hij heeft gedaan in het verleden, dat ik het elke keer moeilijk vind om naar hem te kijken in nieuwe producties. Vooral toen ik vorig jaar op de Star Wars Celebration was, merkte ik pas echt hoe Han Solo eigenlijk voor iedereen de held van Star Wars is, de persoon waar de meeste waardering en de grootste fascinatie voor is. En terecht, hij is mysterieus en sexy voor de dames en tegelijkertijd cowboy-achtig stoer voor de mannelijke fans. En of je nu man of vrouw bent, zijn ‘I Love You’-situatie is sowieso grappig om naar te kijken.
Het is spijtig dat hij tegenwoordig niet meer zo grappig is om naar te kijken. Hoewel ik het wel vet vind dat hij op zijn 71ste gewoon nog een oorbel rockt. Ik was zelf ook niet al te vroeg met mijn oorgaatjes (21), dus daarvoor geef ik hem complimenten. Hij durft! Hij durft ook binnenkort tussen spierbundels en andere grote acteurs op te treden in The Expendables 3, maar wat mij betreft mag hij die titel heel letterlijk nemen. Han en Indy zijn en blijven onevenaarbaar briljant, maar inmiddels is ‘Harri’ als acteur in films wel een beetje ‘expendable’ geworden.

Populair Nieuws