Column: De buik van Bale

Article
dinsdag, 18 februari 2014 om 19:00
xgn google image
Hebben wij onze buik vol van Bale? Zeker niet, dat is niet waar deze column over gaat. Wel over de goede-scripts-kiezende acteur Christian Bale, zijn lijf en zijn lijden.
Zondagavond zijn de Britse filmawards uitgereikt, om precies te zijn de British Academy of Film and Television Arts (BAFTA’s). Niet geheel onverwacht won American Hustle de prijs voor beste make-up en haar. De flick draait al in de bios, maar mocht je hem nog niet gezien hebben dan kun je gerust verder lezen. Geen spoilers. De prijs voor beste haar en make-up is heel terecht. De eerste scène draait al compleet om haar, namelijk om het gebrek eraan.
We zien Irving Rosenfeld, gespeeld door Christian Bale, minutenlang klungelen met zijn haar. Eerst laat hij een pluk rechtovereind staan om vervolgens op het kale topje van zijn hoofd een dot nephaar te plakken. Letterlijk plakken, want hij gebruikt een of andere tubetje om het allemaal bij elkaar te houden. Vervolgens wordt die rechtopstaande pluk over dat nephaar geplaatst en vindt Rosenfeld dat zijn kapsel er goed uitziet. Niemand zal het met hem eens zijn, want het zit alle kanten op, maar zijn haardracht is natuurlijk symbolisch.
Grappig genoeg zul je waarschijnlijk de rest van de film dat hele haar compleet zijn vergeten. Er is namelijk maar één gedeelte waar je naar kijkt, één aspect dat zelfs een secondelang close-up krijgt: de buik. De buik van Bale. Zijn torso is misschien wel het meest fascinerende lichaamsdeel van een acteur ooit. Niet omdat hij altijd met zo’n heerlijk wasbordje rondloopt als Brad Pitt’s J.D. in Thelma & Louise en ook niet omdat hij fascinerende tattoo's heeft zoals Luke, gespeeld door Ryan Gosling in A Place Beyond the Pines.
De romp van Bale is zo fascinerend, omdat hij kan transformeren in een oogwenk. Heb je er wel eens over nagedacht dat Bale in hetzelfde jaar opnames had voor The Machinist en Batman Begins? Sterker nog, hij heeft in vijf maanden tijd ongeveer veertig kilo moeten aankomen. Eerst dus naar zijn normale gewicht en toen ook nog eens flink spieren kweken voor de rol van Batman. Voor alle mensen die scharminkelig gebouwd zijn moet het in ieder geval een heleboel inspiratie geven. Aan de andere kant zal American Hustle op zijn beurt fitnessfreaks doen gillen van angst, want wat er daar met het magere, daarna gespierde buikje van Bale is gebeurd…
Christian Bale
Een bierbuik. Het is zo’n viezige oude mannenbuik. Zo'n eentje die je vaak onder een trainingsjasje uit ziet steken op een camping. Eentje waarvan ik me niet kan voorstellen dat Sydney Prosser (gespeeld door Amy Adams) er ooit mee in een bed zou willen liggen. Het is moeilijk om bij het zien van dat uitpuilende stuk vlees met navel niet te filosoferen over hoe Bale dat toch allemaal voor elkaar krijgt, deze gedaanteverwisselingen.
Hoewel onze ‘American Psycho’ wel is genomineerd voor Beste Acteur dankzij deze rol, sta ik er nog steeds achter dat Leonardo DiCaprio die Oscar moet winnen. Er moet eigenlijk een nieuw type Oscar komen en dat is die van beste metamorfose. Ik heb als stereotype vrouw die al tig diëten heeft uitgeprobeerd heel veel respect voor wat Bale zichzelf allemaal aandoet voor zijn rollen. Maar, ik hoop wel dat als Bale zijn beeldje dan komt ophalen, zijn kleedster dat buikje in een goed afkledende smoking steekt. Brr!

Populair Nieuws