CES 2018 verwachtingen - Hier moet je op letten!

  De Consumer Electronics Show in Las Vegas is de beurs waar bedrijven, pers en publiek op af komen als mieren op zoetigheid. De grootste elektronicabeurs ter wereld trekt jaarlijks veel bekijks vanwege de spectaculaire aankondigingen. Wat zijn de CES 2018 verwachtingen wat betreft nieuwe aankondigingen?

  CES 2017

  Noem de term CES in een gesprek met een techliefhebber en hij of zij begint al te watertanden. De beurs – dit jaar van 7 tot en met 12 januari – bestaat ruim vijf decennia en kwam door de jaren heen met tal van revolutionaire innovaties. Waar toonde Bill Gates de eerste Xbox ook alweer in 2001? En waar verkondigde Sony in 2008 met OLED tv’s te komen? Jazeker, in Las Vegas.

  Het is de Consumer Electronics Show waar dit soort grote onthullingen gedaan worden. Het afgelopen jaar stond de technologische ontwikkeling niet stil en zijn er flink wat gadgets en innovaties bijgekomen. Daarnaast raakt ook het gewone publiek steeds meer bekend met virtual reality, smartwatches en 4K. De verwachtingen zijn in ieder geval groots, dus hier moet je op letten!

  Grotere en betere televisieschermen

  Helderheid, grootte en scherpte is waar televisiefabrikanten de massa gek mee kunnen maken. Vorig jaar stond de beurs wat televisies betreft in het teken van HDR en 4K, maar dat is nu allemaal iets minder boeiend. Veel liever hebben bedrijven als LG en Sony het over OLED en eerstgenoemde komt zelfs met een 8K OLED scherm van 88 inch, de grootste televisie tot dusver. Dan kan de concurrentie natuurlijk niet achterblijven…

  Samsung zet vooral in op QLED, waarvan de eerste Thunderbolt 3 Curved monitor op CES 2018 te zien is, maar komt mogelijk aanzetten met een Micro-LED televisie. Om duidelijk te maken wat het verschil is, moet je weten waar OLED voor staat. Organic light-emitting diode is namelijk een steeds populairdere schermtechniek en wordt al langer in smartphones gebruikt. Pixels geven zelf licht en hebben geen achtergrondverlichting nodig, wat voordelig is voor het contrast, de kijkhoek en dikte van de televisies.

  Nadeel is dat de techniek nog aan de prijzige kant is, redelijk wat energie verbruikt en voor burn-in kan zorgen. Bij Micro-LED zijn de LED’s nog kleiner – dunner dan een haar op je hoofd – en zijn deze problemen verholpen. Afgezien van de prijs althans, want de schermen zullen er niet goedkoper op worden.

  CES 2017

  Slimmere home-apparaten

  We hebben de schermtechniek van televisies al besproken, maar dat ze smart zijn is ook een interessant onderdeel. Zo wil LG namelijk ThinQ-kunstmatige intelligentie gaan introduceren, waardoor je straks tegen je afstandsbediening zit te praten. Door de aanwezigheid van deze spraakassistent moet je honderden opdrachten kunnen geven. Bovendien moeten televisies met ThinQ als hub voor je andere smartproducten in je huis kunnen functioneren.

  Alles komt steeds meer met elkaar in verbinding te staan. Of ze nou op Alexa, Siri of Google Assistent draaien, we gaan meer en steeds betere smartspeakers, -headsets, -televisies, -verlichting en dergelijke home-apparaten zien. Speakers als de Google Home Max, Apple HomePod en Sonos One zullen er meer concurrentie bij krijgen of krijgen misschien zelf wel een update.

  CES 2017

  Smartphones

  Niet alleen staat de verbinding tussen smartproducten straks waarschijnlijk weer in de spotlights. Ook het 5G netwerk wordt steeds interessanter nu bedrijven en telecomproviders er langzaam naartoe werken. Wat smartphones betreft is dit aspect belangrijk om in de gaten te houden. CEA Tech heeft het bijvoorbeeld als onderwerp op het programma geplaatst en grote spelers als Intel en Quallcomm gaan het vast en zeker benoemen.

  Ondanks dat de CES niet echt dé place to be is voor het aankondigen van nieuwe smartphones, komt onder andere LG wel met een nieuw model: een knalroze V30. De zogeheten Raspberry Rose volgt de Moroccon Blue en Cloud Silver uitvoeringen. Ook gaan er geruchten dat Sony met een nieuwe Xperia telefoon komt aanzetten. Ook wachten veel mensen op een aankondiging van Samsungs Galaxy S9, maar met de banner Samsung x CES 2018 wekt het bedrijf de indruk dat ze de opvouwbare Galaxy X gaan presenteren.

  CES 2017

  Pc’s en laptops

  Ook op computergebied zijn de verwachtingen voor CES 2018 hoog, want fabrikanten Dell, HP en Lenovo zullen prominent aanwezig zijn. Verwacht dus veel computers, laptops, accessoires of ontwerpen te zien. Met alle innovaties op het gebied van batterijduur, connectiviteit en Intels achtste generatie processors zal het een geschikt moment zijn om op de beurs te laten zien hoe groot de gemaakte sprongen zijn.

  Vooral omdat Intel en AMD voor het eerst gaan samenwerken om een hybride processorchip te leveren. De combinatie van een Intel CPU en een AMD Vega grafische kaart maken het de ideale chip voor kleinere laptops. Meer kracht zonder dat de batterij binnen no-time leeg is en je laptop gelijk drie kilogram of meer weegt.

  CES 2017

  Virtual en augmented reality

  We hebben van CES 2018 verwachtingen wat betreft AR en VR. Alle pijlen zijn gericht op stand-alone headsets en daarvoor heeft Qualcomm met de Snapdragon 835 developers kit een aantal grote partners voor aan boord gehaald. Onder andere Oculus blijft de ontwikkeling pushen met de Oculus Go, die in oktober is onthuld.

  Daarnaast lijken Lenovo en Google ook goed op weg met respectievelijk de Mirage en Daydream brillen. Het zou maar zo kunnen dat ze op dit front een paar verrassingen in petto hebben. Opvallend is overigens dat Augmented Reality wat uit de schaduw van Virtual Reality lijkt te komen. Zo heeft de beurs een speciale AR Marketplace waar onder andere Sony en Kodak aanwezig zijn.

  CES 2017

  En meer CES 2018 verwachtingen

  Op de Consumer Electronics Show is ruimte voor veel meer dan wat op de vorige pagina’s beschreven staat. Voorgaande jaren hebben laten zien dat er een opmars is in elektrisch aangedreven auto’s en onderdelen op de beurs, wat ook niet gek is als je bedenkt dat steeds meer landen een deadline stellen voor de verkoop van benzine- en dieselauto’s. De CES van 2017 gaf al het podium aan Volkswagen, Ford, Mercedes, BMW en FCA en dat aantal kan dit jaar alleen maar groeien.

  Ook van wearables zoals activity trackers en smartwatches van Polar, FitBit en Apple zien we meer en meer. Van een heuse Wearables Marketplace op de beurs geven onze CES 2018 verwachtingen onze breintjes wel jeuk. Zou er daarnaast ook nog plaats zijn voor wat aankondigingen rondom games? Vorig jaar was daar plots de Mass Effect: Andromeda releasedatum en wie weet welke ontwikkelaars dit jaar iets loslaten.

  Voor een overzicht van de beste aankondigingen van de Consumer Electronics Show in 2017 kun je bij deze top 10 aankondigingen terecht. Ook toen was het een feestje waarbij er van alles onthuld werd!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.