Call of Duty Black Ops 4 vs Battlefield 5 - Wat moeten we weten?

  Call of Duty en Battlefield zijn als FIFA en PES; twee vergelijkbare games die toch zo ontzettend verschillend zijn. Het is dan ook een strijd tussen twee titanen die steeds maar weer hevige discussies los laat barsten. Wij zetten alle verschillen en overeenkomsten op een rijtje in deze Call of Duty Black Ops 4 vs Battlefield 5 discussie!

  Singleplayer, ja of nee?

  We beginnen meteen met misschien wel het grootste verschil in Call of Duty Black Ops 4 vs Battlefield 5: de singleplayer campaign. De bombastische verhaalmodus voor een enkele spelers is al jarenlang een vast element van de gehele serie. We hebben dan ook al veel beroemde en beruchte momenten voorbij zijn komen. Wie kan het controversiële level ‘No Russian’ uit Modern Warfare 2 vergeten, of de verrassende nuke in de Modern Warfare missie ‘Shock and Awe’.

  Misschien is het daarom juist extra opvallend dat we dit jaar geen singleplayer campaign zullen zien in Call of Duty Black Ops IIII. Volgens ontwikkelaar Treyarch is een keuze die gemaakt is omdat de Black Ops subserie eigenlijk nooit een traditionele singleplayer ervaring had, het verhaal gaat nu op een andere manier verteld worden in de andere modi in de game.

  Battlefield V gaat het juist over een andere boeg gooien. Waar de singleplayer ervaringen van DICE in het verleden niet bijster veel voorstelden, zagen we al een grote sprong vooruit in Battlefield 1. Daar werd in plaats van één verhaal het concept van de War Stories gebruikt. Dit zijn verschillende kortere verhalen, verteld vanuit de perspectieven van allerlei personages op andere plekken in de oorlog.

  Battlefield V zal dit voortzetten. Op het moment van schrijven is al bekend dat we een vrouwelijke verzetsstrijdster zullen volgen die het in 1943 opneemt tegen de Duitse onderdrukking in Noorwegen. Ook zullen we een soldaat in de woestijn van Noord-Afrika volgen en zijn Franse Koloniale troepen speelbaar.

  Oud tegen nieuw

  Als we het hebben over Call of Duty Black Ops 4 vs Battlefield 5, spreken we over de eeuwige strijd tussen oud en nieuw. De Black Ops serie staat namelijk bekend om de moderne snufjes en meer futuristische wapens, terwijl Battlefield dit jaar terugkeert naar de bekende setting van de Tweede Wereldoorlog. Het contrast kan bijna niet groter zijn en dat maakt het ook met een een goede vergelijking.

  In Battlefield V ga je aan de slag met alle iconische wapens en voertuigen die we inmiddels in talloze WO2 media gezien hebben. De Kar98k, Sturmgewehr 44 en Thompson en tanks als de Churchill en Panzer zijn meteen herkenbaar en voelen heel vertrouwd aan. Verwacht dus geen red dot sights of suppressors in Battlefield V; als de speelbare Alpha een indicatie is zullen wapens vrij rechttoe-rechtaan zijn net als in Battlefield 1.

  Call of Duty Black Ops 4 heeft aan de andere hand weer het bekende Pick 13 Create-A-Class systeem waar jij je eigen ultieme vechtersbaas samenstelt. Je krijgt weer een keuze uit allerlei Assault Rifles, Submachine Guns, Tactical Rifles en Snipers en combinatie met verschillende moderne snufjes zoals de UAV, Hellstorm en Attack Chopper.

  Het verschil zit ‘m vooral in hoe beide games aanvoelen. Battlefield V is dichtbij het tijdsperiode waarin het afspeelt met wapens die wat minder accuraat zijn, soms lang duren om te herladen en over het algemeen een wat lagere rate of fire hebben. In Black Ops IIII zie je meer mensen rondlopen met gepimpte geweren die juist een hoge rate of fire hebben met allerlei hulpmiddelen om ze zo ultiem mogelijk te maken. Wat vind jij gaver?

  Battle Royale

  Het is misschien wel de grootste trend van dit jaar: Battle Royale. In de spotlight gebracht door PlayerUnknown’s Battlegrounds en door Fortnite naar gigantische populariteit gelanceerd; Battle Royale is op dit moment zò groot dat de twee grootste shooters van dit jaar er niet meer omheen kunnen. Deze Call of Duty Black Ops 4 vs Battlefield 5 special gaat daarom niet alleen maar over de verschillen tussen de twee games, want er zijn zeker overeenkomsten tussen de twee.

  Black Ops IIII krijgt een eigen Battle Royale modus genaamd Blackout en zal als vervanging dienen voor het traditionele singleplayer verhaal uit de eerdere games. De modus zal een nog onbekend aantal spelers droppen in een map die volgens de ontwikkelaars 1500 keer groter is dan Nuketown. Daar moet je als laatste overblijven en gebruik maken van wapens, voertuigen, gadgets, vallen en zombies om zo als de nummer één uit de bus te komen. Ook zal je hier kunnen spelen als klassieker Black Ops-personages, maar hoe dat precies werkt is nog niet duidelijk.

  Waar Battle Royale een essentieel onderdeel is van Black Ops IIII, zal dat in Battlefield V minder zijn. De game heeft ook een eigen Royale modus die in een update na de release van de game toegevoegd zal worden. Dit is ook meteen de enige beschikbare informatie over de modus, verder weten we eigenlijk helemaal niets. We kunnen er wel vanuit gaan dat het de bekende gameplay waar één persoon overblijft in een kleiner wordende map zal hebben.

  Gameplay

  Beide games gooien dit jaar flink wat heilige huisjes omver als je ze vergelijkt met eerdere games in de serie. Geen singleplayer in Black Ops IIII of de toevoeging van soldaten met robot-armen en katanazwaarden in Battlefield V. In het Call of Duty Black Ops 4 vs Battlefield 5 debat zijn de twee games niet beschermd voor wat sappige controverse. Toch draait het uiteindelijk maar om één ding: de gameplay, die in het geval van Call of Duty en Battlefield ondanks veranderingen toch nog steeds hetzelfde blijft.

  De kern van Battlefield V is zoals altijd de simulatie van een grote oorlog. In grote teams van tientallen spelers gebruik je een combinatie van teamwork, infanterie en voertuigen om zo controle te krijgen over de gehele map. Samenwerken is echt de kern van Battlefield V; als je niet samenwerkt met andere spelers en niet slim gebruikt maakt van de classes (Assault, Medic, Support en Recon), maak je geen kans tegen een team dat dit wel doet.

  Call of Duty is als vanouds minder gericht op teams en samenwerken, maar meer op razendsnelle actie en het maken van tientallen kills. Dit blijft nog steeds zo in Black Ops IIII, maar er zijn wel stappen ondernomen om de game wat langzamer en tactischer te maken. Zo kan je niet meer over muren rennen, keren specialists terug en zullen teamgenoten je nu moeten healen omdat je levenspunten niet automatisch terugkeren zoals voorheen. Het lijkt er dus op dat Battlefield en Call of Duty dit jaar dus dichterbij elkaar staan dan ooit tevoren.

  Call of Duty Black Ops 4 vs Battlefield 5, een moeilijke keuze

  Als je maar één shooter kan spelen dit najaar, zal de keuze tussen Call of Duty: Black Ops IIII en Battlefield V heel moeilijk zijn. Uiteindelijk hangt het er vanaf waar jouw voorkeur ligt als het aankomt op de gameplay. Spreekt een oorlogssimulatie met veel spelers en een singleplayer campaign je meer aan, of houd je meer van snellere actie met minder spelers in een moderne setting? Kies wat je het meeste aanspreekt!

  Battlefield V komt op 19 oktober naar de PlayStation 4, Xbox One en pc. Call of Duty: Black Ops IIII komt op 12 oktober ook naar de PlayStation 4, Xbox One en pc.

  Battlefield 5

  Verkijgbaar vanaf 20 november 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.