Call of Duty - 5 dingen die je nog niet wist

  Call of Duty is in de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot de grootste shooterfranchise en misschien wel de bekendste game ooit. Met de release van Advanced Warfare in het kielzog, presenteert XGN vijf opmerkelijke, boeiende en fascinerende feiten die je misschien nog niet wist over de serie van Activision.

  5. Call of Duty: Modern Warfare 3 is de snelst verkopende game ooit

  Niet het meest recente deel van Call of Duty, Battlefield of World of Warcraft wist binnen een maand de meeste exemplaren te verkopen. Nee, Modern Warfare 3 - het achtste deel in de first-person shooterreeks - uit 2011 mag namelijk die titel opeisen.

  Dankzij 8,8 miljoen verkochte PC-, Xbox 360-, PlayStation 3- en Wii-kopieën die de derde Modern Warfare (gemaakt door Infinity Ward, Raven Software en Sledgehammer Games) in de eerste maand heeft weggezet, verslaat dat spel zowel voorganger Black Ops (8 miljoen verkochte games in de eerste maand) en vervolg Black Ops 2 (7,4 miljoen in een maand tijd).

  4. Gamers hebben meer dan 18 biljoen matches gespeeld

  Een astronomisch aantal is nog heel zacht uitgedrukt, als we het hebben over de hoeveelheid matches die gamers over de hele wereld in alle Call of Duty-games bij elkaar hebben gespeeld: 18 biljoen. Voor de niet-ingewijden: een biljoen (trillion in de VS, Groot-Brittannië en Canada) is een 1 met twaalf nullen.

  De teller staat in het geval van Call of Duty dus op een whopping 18.000.000.000.000 wedstrijden. En natuurlijk blijft men daar voorlopig lekker mee doorgaan, al blijft zo'n bizar hoog aantal natuurlijk nauwelijks voor te stellen. We zijn benieuwd hoeveel jullie hieraan hebben bijgedragen!

  3. 32,3 quadriljoen schoten zijn sinds 2003 gelost

  Dacht je dat 18 triljoen matches al indrukwekkend waren? Dat luttele aantal valt compleet in het niet bij de kwantiteit aan kogels die alle CoD-spelers bij elkaar in iedere Call of Duty samen hebben afgeschoten: maar liefst 32,3 quadriljoen loden projectielen hebben sinds het eerste deel in 2003 hun loop verlaten.

  Maar what the hell is een quadriljoen überhaupt? Simpel: een biljoen maal een biljoen, of met andere woorden (lees: getallen), 1.000.000.000.000.000.000.000.000. Even for the record: shooterfanaten die ooit in aanraking zijn gekomen met de producties van Infinity Ward, Treyarch en Sledgehammer Games, hebben alles tezamen 32.300.000.000.000.000.000.000.000 kogels afgevuurd in de afgelopen elf jaar. Duizelingwekkend, inderdaad.

  2. Jason Statham, Gary Oldman en Ice Cube spraken stemmen in

  Dat Call of Duty in de gamewereld een groot succes genoemd mag worden, staat wel vast. Dat de franchise zich ook tot ver in de filmindustrie uitstrekt, is minder bekend. Grote namen als Jason Statham (The Transporter, The Expendables) als Sergeant Waters in deel 1, Gary Oldman (The Dark Knight, Tinker Tailor Soldier Spy) als de befaamde Viktor Reznov in World at War en Black Ops, Ice Cube als Joseph Bowman in die laatste game; allemaal werkten ze mee aan de shooterserie.

  Maar ook beroemde acteurs als Michael Keaton (Batman, Beetlejuice), Sam Worthington (Clash of the Titans, Avatar) en Ed Harris (The Rock, Apollo 13) verleenden hun stem aan personages door de serie heen. En wat te denken van Kevin 'Frank Underwood' Spacey als de ultieme bad guy Jonathan Irons in Advanced Warfare? Activision en de zijnen weten hoe ze Hollywood aan zich moeten binden.

  1. Call of Duty zou ooit een third-person WW2-game krijgen

  Call of Duty wordt over het algemeen gezien als dé vertegenwoordiger van het first-person shootergenre. Maar what if I told you dat de franchise in 2007 weleens de (tijdelijke) overstap zou gaan maken naar het derdepersoonsperspectief? Ja, echt: Devil's Brigade werd indertijd ontwikkeld door Underground Development, dat in 2010 uiteindelijk op de fles zou gaan wegens bezuinigingen.

  Enkele maanden voor de release van Call of Duty 4: Modern Warfare, uit de stal van Infinity Ward, kwam Devil's Brigade aan het licht. In tegenstelling tot de moderne tijd in deel 4 zou deze game weer teruggrijpen op de Tweede Wereldoorlog, waar de serie in 2003 ook begon.

  Vanuit de derde persoon zou het geannuleerde spel zich afspelen in Italië en verschijnen voor PC, Xbox 360 en PlayStation 3. Middels Brothers in Arms-achtige gameplay zouden spelers bevelen kunnen geven aan een squad.

  Helaas mocht het niet baten voor Call of Duty: Devil's Brigade, en werd de game voor altijd in de ijskast gezet. Later, in Modern Warfare 2, konden spelers alsnog aan de slag in third-person modus, zij het in de nabije toekomst.

  Call of Duty

  Verkijgbaar vanaf 7 november 2003

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.