Bordspel zondag: Vijf tips voor beginnende DnD spelers

Article
zondag, 12 juni 2022 om 17:00
dnd 1f1654271123
Dungeons and Dragons. Het is tegenwoordig overal. Sinds het gigantische succes van Critical Role en Stranger Things, waarin het spel flink op de voorgrond staat, is het spel flink aan het groeien. Maar hoe begin je aan DnD? Daarvoor hebben wij vijf tips.

Probeer de startersmodule

Zeker voor een dungeon master (of DM) kan de eerste keer flink intimiderend aanvoelen. Vooral als je van Critical Role of Dimension 20 komt en ziet hoe Matt Mercer en Brennan Lee Mulligan schitterende werelden hebben gecreëerd. Maar vergeet niet dat zij professionals zijn met jaren ervaring. Jij mag heus wel een avontuur kopen. Sterker nog, er zijn talloze DM's die dat de voorkeur geven.
DnD heeft bovendien een speciale module voor beginners: The Lost Mine of Phandelver. Dan begint iedereen op level 1, eventueel met personages die al voor je zijn gemaakt. En de DM wordt rustig door het spel geleid. Daarna kan je natuurlijk altijd je eigen avontuur proberen te maken. Of een wat uniekere module kopen of van het internet plukken. Maar dat is allemaal zorg voor later.
dnd 2f1654271103

Koop niet alles

Luister. Wij hebben hier zes boeken op onze plank staan, en een stapel monsterkaarten. Ook bezitten we een paar dozijn dobbelsteen setjes. Laten we niet eens beginnen over digitale content. Heb je dat allemaal nodig? Ab-so-luut niet! Als groep heb je een enkele player's handbook nodig, en misschien een dungeon master's guide voor de DM. Maar even tussen jullie en ons, na twee jaar spellen leiden hebben we dat boek misschien tien keer opengeslagen! Een setje dobbelstenen erbij en Bob is je oom.
Alle andere spullen zijn extra's. Zeker als je offline speelt kan je die ook prima zelf toevoegen. Je hoeft echt geen boek te kopen om te weten wat een Demogorgon kan, dat vind je allemaal gratis online. Even printen of overnemen en je kan aan de slag. Als je verliefd bent met het spel, en je wil dat een beetje tonen staat zo'n setje boeken natuurlijk erg mooi in de kast. Maar tot die tijd, lekker laten liggen.
dnd 3f1654271088

Vergeet de regels

Net als in het echte leven zijn regels slechts richtlijnen. Natuurlijk is het goed om je er grofweg aan te houden, maar vergeet niet dat speelplezier altijd voor moet gaan. Wil je groep gewoon leuke dingen doen, en hebben ze niet zo'n zin in zware reistochten gevuld met dodelijke gevaren? Doe dan niet moeilijk over rations, encumberment en exhaustion. Wil de Barbarian iets cools doen dat niet op haar sheet staat, maar wat zij logischerwijs wel zou kunnen? Lekker laten gebeuren. Rollenspellen zijn juist een van de meest vrije vormen van play, en de regels moeten dat alleen maar ondersteunen. Dus je hoeft echt niet dat hele DnD boek uit je hoofd te leren.
Enige consistentie is natuurlijk wel handig, anders kan het leiden tot frustratie. Maar speel vooral de eerste paar sessies wat losjes om te kijken wat iedereen wil. Sta daarbij ook open voor discussie. Elke groep is anders, dus niemand kan je precies vertellen welke regels je als wet moet volgen en welke je lekker los kan laten. Experimenteer wat en jullie komen er samen wel uit.
dnd 4f1654271063

Praat met elkaar

Het kan maar zo gebeuren dat jullie in ongemakkelijke situaties terecht komen. Als de sessie focust op een huwelijk die achter de schermen niet zo 'lang en gelukkig' blijkt te zijn, en een van je spelers gaat dat moment door een scheiding, dan kan het flink triggeren. Je bent dan natuurlijk snel geneigd om het gewoon binnen te houden voor de groep. Maar dat moet je niet doen.
Het doel is om met zijn allen een leuke avond te beleven, en misschien ook om je oude vrienden weer eens te spreken. Uiteindelijk is het voor iedereen beter als er rekening wordt gehouden met trauma's die je liever vermijdt. Praat met je groep, of in ieder geval met je DM. Het echt leven is al hevig genoeg, DnD moet leuk blijven.
dnd 5f1654271035

Voorbereiding

Een goede voorbereiding kan een hoop ongemakkelijke stiltes voorkomen. Als DM kan je snel even wat regels doornemen, of inlezen over de NPC's die je waarschijnlijk gaat introduceren. Als speler kan je even een snelle blik werpen op de spreuken die je hebt voorbereid, zodat het spel niet stil komt te liggen elke keer dat het jou beurt is in combat. En als jullie personages gaan maken voor een nieuwe campagne of oneshot is het een goed idee om even een kijkje te werpen naar de verschillende klassen. Dan heb je misschien al een idee van wat je wil spelen.
Maar weet ook dat je als DM niet op alles voorbereid kan zijn. De vrije aard van DnD zorgt ervoor dat er dingen gebeuren die je niet verwacht. Het is onmogelijk alles in de noppen uit te plannen, en dat moet ook niet. Dan zou het spel de vrijheid verliezen, en kan iedereen misschien net zo goed een videogame of bordspel spelen. Bereid de grote lijnen van het hoofdverhaal voor, en als je weet dat iemand altijd bepaalde dingen doet kan je dat misschien ook uitwerken. Maar laat de rest los. Anders wordt improviseren een stuk moeilijker.
dnd dobbelstenenf1654271016
Dit waren vijf tips voor startende DnD spelers. We kunnen nog eeuwen doorgaan, maar dan wordt de persoon die ons artikel na moet lezen boos. Dus laten we het aan jullie over. Deel je mening in de comments, of stel ons wat vragen!