Bordspel van de week: Root

Article
zondag, 22 augustus 2021 om 17:00
xgn google image
Hier is een speciale traktatie voor onze trouwe lezers van bordspel van de week. De helden die menig spel uitgeprobeerd hebben en ondertussen iets willen spelen dat minder gericht is op beginners. Een spelletje met net iets meer pit. Deze week gaan we het hebben om een van de fan favorieten van Boardgamegeek. Wij gaan het hebben over Root.
Zet jij net je eerste stappen in de bordspelwereld, en zoek je nog iets simpels om met je familie en vrienden te spelen? Mensen die allemaal nog net weten wat Weerwolven en Catan is? Dan is dit artikel niet voor jou. Maar niet gevreesd, we hebben meer. Kijk bijvoorbeeld naar ons stuk over Magic Maze! Voor de overige enthousiastelingen, lees lekker verder.

Waarom Root

Heb je wel eens Fabeltjeskrant gekeken en heb je je vervolgens afgevraagd wie zou winnen in een grote oorlog om Fabeltjesland zou winnen? Heb je altijd gedacht dat het kat en muis spel een paar kanten tekort komt? Heb je strategisch inzicht én het vermogen je plan snel aan te passen? Vind je het leuk als iedereen andere dingen kan doen in het spel? Maar ben je er ook van bewust dat dit alles best in een mooi jasje mag? Dan is Root misschien iets voor jou.
Het grootste verkooppunt van Root zit hem erin dat elke speler iets heel anders kan. Het is bijna alsof ze volledig verschillende spellen spelen. Maar op een magische wijze heeft iedereen ook het gereedschap om elkaar voor de voeten te lopen. Dit is een spel dat je meermaal kan spelen en beetje bij beetje steeds beter in kan worden. Het is een spel dat je wel een beetje moet leren kennen, maar als alles eenmaal klikt is het écht iets moois. Heb je het geduld hiervoor, en heb je een vriendengroep die je met enige regelmaat over de vloer hebt? En houden zij ook wel van een spelletje met een beetje pit? Dan is de rest van dit artikel aan te raden.
20210818 171416f1629301821

Root in je eten gooien

Het ravenvolk had jarenlang de macht over Het Woud. Maar interne conflict zorgde voor een zwakte en De Alliantie greep haar kans. Ze hebben genoeg van de strenge regels en de arrogante heersers die de regels bedenken. Het is tijd voor opstand. Marquise de Kat maakte misbruik van het conflict om snel de macht te grijpen, met haar leger aan katachtigen. En de vagebond, die geen interesse heeft in macht, weet als geen ander dat oorlog de meest winstgevende tijd is.
Spelers nemen allemaal een van de vier eerder genoemde rollen aan. De raven, katten, Het Verzet (oftewel de muizen en vossen) en de vagebond (de wasbeer). Elk van deze kanten kan in zijn beurt acties uitvoeren, maar de soort acties die je tot je beschikking hebt verschilt hevig per kant. Hierdoor heeft elk ras een volledig andere speelstijl, die je tijdens het spel en over meerdere potjes langzaam jezelf eigen zal maken.
Voor dit artikel gaan we ons houden aan een enkel metafoor: de kookkunst. Als jullie even veel kookwedstrijden hebben gekeken als wij weet je heel goed dat er drie belangrijke componenten zijn. Smaak, geur en uiterlijk. Technisch gezien is textuur iets anders, maar laten we voor het gemak even zeggen dat dat onder smaak valt. Als alles goed werkt krijg je een unieke maaltijd met complexe smaken die ook nog eens goed ogen. Een goede maaltijd is iets dat iedereen kan eten, maar een fijnproever haalt er nog meer uit dan anderen. En dat wat Root is; een goede maaltijd.
20210818 164601f1629301985

De smaak

De smaak is het eerste waar iedereen aan denkt. Het krijgt de hoofdrol van de maaltijd. De smaak is niet te missen. De smaak van Root is strategie, en het asymmetrische is de twist die het uniek maakt. Het is niet zo dat iedereen min of meer hetzelfde kan, maar met een paar unieke krachten. Nee, iedereen speelt een heel ander spel. De raven bouwen een machine in de vorm van een 'decreet'. Ze kunnen steeds meer, maar zodra ze een van de acties niet uitgevoerd kan worden komt het regime ten schande. De katten bouwen langzaam een leger op en verzamelen grondstoffen om Het Woud over te nemen. Het verzet probeert het volk aan zijn kant te krijgen om te vechten voor hun vrijheid. En de vagebond heeft zelfs geen legers om over te spreken. Hij staat er alleen voor, maar probeert zoveel mogelijk te stoken tussen de andere kanten.
Zoals je je vast wel voor kan stellen zorgt dit voor aardig wat complexiteit. En dat is absoluut het geval. Natuurlijk hoef je niet alles wat je tegenstanders kunnen meteen en volledig uit je hoofd te leren. Richt je eerst op wat je eigen volk kan, met een enkel oog op je tegenstanders. Eigenlijk is dit een spel dat je na vier potjes pas écht door zal hebben, mits je elk potje een ander ras beveelt. Voor sommigen is dat flink afschrikwekkend, en dat is niet gek. Maar voor anderen is het iets prachtigs. De verschillende smaken, op zichzelf al aardig lekker, komen allemaal samen om een heerlijke en unieke maaltijd te maken. Hier kunnen echte kenners optimaal van genieten.
20210818 171452f1629301787

Het oog

Leder Games is een uitstekende chef die het oog niet vergeten is. Het is misschien niet iedereens stijl, maar de bedenkers maakten een sterke keuze en hielden zich eraan. Het fabelthema is sterk aanwezig in Root op een manier die we zeker kunnen waarderen. Het roept een zekere nostalgie op zonder het spel te verpesten.
Dit zie je vooral in de schitterende meeples. In plaats van de standaard gekleurde pionnen zijn er houten speelstukken gemaakt speciaal voor Root. Ze zijn schattig, en ook gelijk herkenbaar. Daarnaast past het bij de vrolijke tekenstijl van het bord. Het maakt Root een spel dat niet alleen leuk is om te spelen, het is ook leuk om naar te kijken. En als je rondkijkt om je plan te bedenken kan het bovendien geen kwaad dat je tijdens het scannen zoveel moois ziet. Het nadeel hieraan is dat men zich misschien verkijkt en denkt dat dit een spelletje voor kinderen is. Nou hoef je een kind het spel niet te verbieden, maar het is zeker een stuk ingewikkelder dan de blije bits suggereren.
Daarnaast zijn er ook spelersborden met een inhoudelijke functie. Iedereen krijgt een bord waarop uitgelegd staat wat je kan. Op de achterkant van het bord staat hoe jouw ras opgezet wordt, en een snel overzicht van de speelstijl en strategie. Erg handig voor spelers die een ras voor het eerst uitproberen. Het verkort de uitleg, geeft spelers meteen een idee van wat ze kunnen doen én brengt de misschien eerder gemiste complexiteit naar voren voor het spel gespeeld wordt.
20210818 163838f1629302230

De geur

De geur is het thema. Het vormt ons hele beeld van het begin tot het einde. De geur beïnvloedt de smaak, of je dat nou wil of niet. In het geval van Root een unieke mengeling van schattigheid en hevige tijden. Het spel speelt zich af in een fabeltjeswereld, met allemaal dieren die kunnen praten en gereedschap kunnen gebruiken. Iets dat wij vooral zien als iets uit onze jeugd, iets vrolijks. Maar dan betreft het oorlog, brute strijd en genadeloze beslissingen. En misschien denk je nu dat deze twee dingen niet gepaard gaan. Maar tegenstrijdige dingen kunnen soms hand in hand gaan, zoals karamel en zeezout.
Zo zorgen ze ervoor dat de wreedheid van de oorlog beter te verdragen is. De genadeloosheid van de verdrijving van een oud machthebber wordt verzacht als je het doet met allemaal schattige muisjes. En dat je zo zelfzuchtig misbruik maakt van alle ellende komt minder hard aan als je dat doet in de huid van een fluffy wasbeer. Het brengt de hevige toon van een 11/10 terug naar een 8/10. En dat is goed, want anders wordt het misschien allemaal teveel.
Dit was een kijkje naar Root. Heb je vragen, opmerkingen of voorstellen voor nieuwe edities? Laat het dan vooral weten in de comments!
Op moment van schrijven kan Root aangeschaft worden voor €62,99 bij Bol.com.