Bordspel van de week: Potion Explosion

Article
zondag, 18 juli 2021 om 17:00
potion explosion inhoudf1625903329
De middelbare school. We zijn er allemaal geweest. Veel van ons waren er niet zo'n grote fan van. Maar sommigen van ons hebben nog wel herinneringen aan die ene keer dat we thermiet mochten opblazen tijdens scheikunde. Of met een enkele druppel een drankje van roze naar blauw lieten veranderen. Of de keer dat we mentos in een fles cola mochten dumpen voor een heerlijke schuimspray.
Met deze gedachten in ons achterhoofd brengen wij deze week Potion Explosion. We gooien ingrediënten bij elkaar, maken toverdrankjes en drinken die soms ook nog eens. En mis je je kinderjaren? Dan zijn de knikkers in het spel ook wat voor jou. Welkom bij bordspel van de week.

Waarom Potion Explosion?

Ben jij een fan van Harry Potter, en spraken de toverdranken jou aan? Klinkt het geluid van glazen knikkers die tegen elkaar opbotsen goed in jouw oren? Heb jij wel eens zonder tegenzin Bejeweled gespeeld op je mobiel? Ben jij altijd aan de dorstige kant? Dan is Potion Explosion misschien wel iets voor jou.
In Potion Explosion gooien spelers een hoop knikkers in een bak, en proberen dan slimme manieren te vinden om ze zoveel mogelijk in beslag te nemen. Liefst in de juiste kleuren. Het is puzzelen geblazen, met de klank van glas op glas om ook je oren bij het speelplezier te betrekken.
potion explosion startopstellingf1625903368

Wat is Potion Explosion?

In Potion Explosion zijn spelers alchemie leerlingen die de opdracht hebben gekregen zoveel mogelijk toverdrankjes in elkaar te flansen. Wie de meesten weet te bereiden krijgt van de docent een klop op de rug, een goedkeurende knik en misschien zelfs wel een voldoende op de toets. Maar laten we even niet te hard van stapel gaan.
Om deze drankjes te maken pakt iedereen in zijn beurt een enkele ingrediënt uit de voorraadkast, in de vorm van een knikker. Als dat er toevallig voor zorgt dat knikkers van dezelfde kleur tegen elkaar opbotsen krijg je een explosie. Dan mag je de ontplofte knikkers innen. En als dat voor een vergelijkbare botsing zorgt mag je ze nogmaals pakken enzovoorts. Spelers zijn daarom constant op zoek naar kettingreacties die ze kunnen veroorzaken. Je stopt de ingrediënten in je drankje tot het compleet is. Nu is je drankje punten waard, en je kan het ook nog eens drinken!
potion explosion startspelerf1625903409

Kletter kletter klater

Laten we het even over de hoofdattractie van Potion Explosion hebben: de voorraadkast. Dit plastic middelpunt staat centraal. Het is waar de knikkers uit gepakt worden, en waar ze terug in gemieterd worden als een drankje eenmaal af is. Allebei de aspecten brengen een kinderlijke speelplezier naar boven waarvan we allemaal bang zijn dat we het al lang verloren waren. Nu eerst het vergaren van goederen.
Een ingrediënt pakken opzich is een genot. Je kiest een knikker, en je weet al dat het een kettingreactie gaat veroorzaken. De glazen ballen kletteren heerlijk tegen elkaar aan. Het klinkt niet alleen goed, elke botsing kan meer rijkdommen betekenen! Jaloerse buren kijken toe terwijl jij bakken met trollensnot, eenhoornbloed en dergelijke terug naar je werkplaats loopt. En omdat niet alle knikkers in de kast zichtbaar zijn krijg je er soms nog een aangename verrassing bij.
potion explosion voorraadkastf1625903758

Een zak vol strooisel

Maar daar houdt het niet op! Nu je de ingrediënten hebt verzameld en ze een voor een in je drankje hebt gestopt, voorzichtig hebt geroerd en je brouwsel over een bunsen burner hebt gezet is je drankje klaar. Dat betekent dat je punten krijgt. Maar nog belangrijker, je mag gaan strooien met die knikkers.
Want gebruikte ingrediënten worden weer terug de voorraadkast in gegooid. Toegegeven, dat is niet heel hygiënisch. Maar het is wel leuk. In plaats van een voor een een knikker op zijn plek leggen mag je namelijk de hele heisa in een keer op de kop van de bak gooien. Het schuine dak zal er vervolgens voor zorgen dat de knikkers in de geulen rollen. Dit betekent nog meer gekletter en geklater, en nog meer kinderlijke plezier in de vorm van verrassing. Welke gleuf zal de trollensnot nu in rollen? Misschien dacht je toen je begon dat je te oud bent voor dit soort fratsen. Maar dat speelplezier geeft niets om jouw leeftijd. Het komt naar boven.
potion explosion met ingredientenf1625903824

Zin in een drankje?

In een spel over toverdrankjes blijf je uiteraard niet weg van magische effecten. Gek genoeg zijn een volle fles toverdrank en een lege fles waar ooit toverdrank in heeft gezeten even veel punten waard. Dus je eigen brouwsels drinken wordt aangemoedigd. Zeg, hoort die docent eigenlijk in de gevangenis?
Daar maken we ons later wel zorgen over. Want nu willen we gewoon dingen drinken! De effecten zijn allemaal manieren om nog wat extra knikkers te winnen, niets bijzonders. Maar ze geven Potion Explosion net dat kleine beetje extra. Want je bent niet alleen punten aan het verzamelen, je maakt ook extra krachten voor de toekomst. En dat is aanzienlijk leuker dan gewoon proberen te winnen. En als je je nog steeds zo'n zorgen maakt om je leeftijd, is dit ook de perfecte manier om er een drankspelletje van te maken. Ben je zeventien, en vind je jezelf te oud? Tsja, dan heb je pech...
potion explosion toverdrankjesf1625903869

Oke, maar even geen cola

Het zorgt ook voor de nodige afwisseling. Er zijn acht verschillende soorten toverdranken, maar je speelt maar met zes tegelijk. Hierdoor kan je afwisselen, met als gevolg dat je opties niet altijd hetzelfde zijn. Het is niet een oneindige variatie aan mogelijkheden, maar het zorgt net voor dat kleine beetje verschil om dingen leuk te houden.
Vind je Potion Explosion leuk, maar ben je toe aan wat nieuws? Dan kan je altijd de uitbreiding Het Vijfde Ingrediënt proberen. De jokerknikkers zorgen voor meer explosies, wat meer gekletter betekent. En er worden bovendien vier nieuwe, gekkere drankjes toegevoegd.
Dit was een kijkje naar Potion Explosion. Heb je vragen, opmerkingen of voorstellen voor een toekomstige editie? Laat het dan weten in de comments!

Populair Nieuws