Borderlands 3 gameplay onder de loep - Tien veranderingen die opvallen!

  We zijn bijna zelf psychotisch geworden van het lange wachten op Borderlands 3, maar dit jaar was dan eindelijk de aankondiging. De game komt dit jaar nog uit en wij hebben alvast de game gespeeld. We vlogen naar Los Angeles om de Borderlands 3 gameplay onder de loep te nemen!

  In de kleine twee uur die we gespeeld hebben, zijn ons veel elementen opgevallen. Zowel nieuw als oud. Wij zetten alle veranderingen in de Borderlands 3 gameplay voor je op een rijtje zodat jij je kunt verheugen op het nieuwe deel in de serie dat op 13 september verschijnt op de PlayStation 4, Xbox One en PC.

  10. Alt Firing mode

  We trappen deze special over de Borderlands 3 gameplay af met een grote verandering. Wapens kunnen nu namelijk een alternatieve schiet-optie bevatten die Alt Firing Mode genoemd wordt. Dit houdt in dat je kunt wisselen tussen normale kogels of een speciale variant.

  Die alternatieve kogelsoort kan een hittezoekende raket zijn of bijvoorbeeld een kogel op basis van een element. Denk aan kogels van vuur of ijs. Het kan alleen nog veel gekker, want de alternatieve soort kan ook een raket zijn waarmee je vijanden goed op kunt blazen. Het zal in ieder geval goed van pas komen en al helemaal als je het goed weet te gebruiken met de Borderlands 3 gameplay verandering die je op de volgende pagina aantreft.

  9. Gebruik de omgevingen

  In Borderlands 3 kun je veel meer dan voorheen gebruikmaken van omgevingen om vijanden het leven zuur te maken. Voorheen kon je vaten opblazen die in de buurt van vijanden stonden, maar dat gaat nu een stapje verder. De eerdergenoemde vaten kun je met Siren Amara namelijk in de richting van vijanden stoten voordat je ze opblaast.

  Ook kun je in de omgevingen nu pijpleidingen kapotschieten waarin bijvoorbeeld olie zit. De olie die daardoor op de grond lekt, kun je vervolgens ontvlammen met bijvoorbeeld je alternatieve kogels. Op deze manier heb je nog meer mogelijkheden om chaos in Pandora en omstreken te zaaien.

  8. Nieuwe voertuigen

  De volgende van de Borderlands 3 gameplay veranderingen die opvielen heeft te maken met nieuwe voertuigen. In de demo zagen we namelijk dat Catch-a-Ride flink op de schop is gegaan. Zo kun je nu tot in de kleinste details je voertuig aanpassen. Naast wapens, soort en kleur kun je nu ook individuele onderdelen van je wagen aanpassen namelijk.

  De grootste verandering komt misschien wel met de introductie van een nieuw voertuig, de Cyclone. Dit is een letterlijke eenwieler die alles wegheeft van de hoverbike van General Gerivous uit Star Wars Episode III – Revenge of the Sith. Het is een letterlijk wiel waar je in zit waarmee je door nauwe ruimtes kunt rijden en waarmee je heel goed bochten kunt maken.

  7. Reviven op de schop

  Niet alleen Catch-a-Ride is op de schop gegaan, want ook de manier van iemand weer tot leven wekken (reviven) is vernieuwd. Waar je dit voorheen deed door middel van een vijand afmaken kan dit nu ook op een andere manier. NPC’s kunnen je namelijk te hulp schieten en je weer tot leven wekken als het je niet lukt om een vijand vol met lood te pompen.

  Daar blijft het alleen niet bij, want andersom gaat het ook op. Als een NPC die met je meevecht, zoals het nieuwe personage Lorelei, kan je haar ook weer tot leven wekken. Dit geeft een extra gevoel van realisme aangezien je daadwerkelijk ziet dat vijanden een beetje kunnen mikken. Iets wat Stormtroopers tot op de dag van vandaag nog steeds niet onder de knie hebben.

  6. Nieuw elemental type

  Als we het over de Borderlands 3 gameplay hebben, zijn er niet alleen nieuwe voertuigen toegevoegd. Er is namelijk ook een nieuw elemental type ter vervanging van Slag. Dat nieuwe type is Radiation dat je kunt herkennen aan een groot vat met een radioactief logo.

  Wanneer je deze met een paar kogels raakt, ontploft deze en laat het voor een goede tijd een lekkere groene vlek achter. Nee, het is geen kost. Het is radioactief afval waar je levensbalk niet heel blij mee zal zijn als je besluit om er door heen te lopen. Dat betekent ook dat vijanden liever een omweg zoeken en dus kun jij het goed gebruiken om vijanden mee kapot te maken.

  5. De ruimte in

  Voor het eerst in de geschiedenis van de bekende reeks gaan we naar meerdere planeten en dat is dan ook de volgende grote verandering die ons in de Borderlands 3 gameplay opviel. Sanctuary III heet je ruimteschip waarmee je het universum kunt ontdekken en wat zal dienen als je thuisbasis. Hierin staat bijvoorbeeld een machine die je verloren loot teruggeeft, wanneer je deze om één of andere gemist hebt tijdens een missie.

  Ook wapenhandelaar Marcus bevindt zich in je ruimteschip en verkoopt je upgrades voor wapens die je vervolgens kunt testen op een schietbaan. Wanneer je klaar bent met schieten kun je even een drankje doen bij Moxxi's Bar. Drink alleen niet te veel anders moet je misschien door alcoholvergiftiging misschien naar de Tannis de dokter. Als laatste is Claptrap natuurlijk ook te vinden in het schip, al wil hij niet altijd gestoord worden. Zo zagen wij hoe hij bezig was met het in elkaar zetten van een andere Claptrap-robot (lees als: zijn vriendin).

  4. Nieuwe skillsoort

  De nieuwe voertuigen en het elemental type zijn niet de enige nieuwe toevoegingen in Borderlands 3. De volgende Borderlands 3 gameplay verandering zit hem namelijk in de toevoeging van een nieuwe skillsoort. In de bekende skilltree zijn nu namelijk een paar speciale skills te vinden die Augments heten.

  Deze zorgen ervoor dat je skills wat extra pit krijgen door bijvoorbeeld de toevoeging van elemental effects. We hebben zelf nog geen gebruik kunnen maken van deze Augments Skills, maar ze zien er veelbelovend uit. Deze moeten er onder andere voor zorgen dat wanneer je co-op speelt ieder personage nog meer van elkaar verschilt. Zelfs wanneer jij en je vrienden hetzelfde personage gebruiken.

  3. Sneller en chaotischer

  De volgende Borderlands 3 gameplay verandering waar we het over hebben, is misschien wel één van de grootste. Het betreft namelijk een aantal nieuwe mechanics die zijn toegevoegd om ervoor te zorgen dat het tempo van de gameplay hoger ligt. Je kunt in deel drie namelijk gliden waardoor je je sneller over het terein kunt bewegen. Ook kun je gliden goed gebruiken om snel wat ammo op te pakken of om aanvallen van vijanden te ontwijken.

  Door gebruik te maken van deze nieuwe mechanic in combinatie met de eerdergenoemde nieuwe mogelijkheden in de omgevingen kun je een meester van de chaos worden. Je merkt dan ook al snel tijdens het spelen dat de gameplay een stuk sneller aanvoelt en gliden langs wat loot dat op de grond ligt is helemaal heerlijk. Daardoor heb je al weer snel volle magazijnen en kun je weer verder schieten. Spray en pray baby!

  2. Verschillende planeten

  Eerder hadden we het natuurlijk al over het ruimteschip dat je gaat gebruiken om naar nieuwe locaties te reizen, maar je bent natuurlijk ook benieuwd welke locaties dat zijn. Tijdens het event hebben we één van de nieuwe locaties gezien en daar een aantal missies gespeeld. Het is de planeet Promethia die je rond level 10 zal gaan ontdekken. Dit is de planeet die door wapenfabrikant Atlus gebruikt wordt als thuisbasis.

  Deze ligt dan ook onder vuur, want zoals we eerder in deze rubriek over de Borderlands 3 gameplay lieten weten heeft Maliwan het voorzien op Atlus. Aan jou om daar met je kersverse Vault Hunter een stokje voor te steken. In tegenstelling tot wat we van Borderlands gewend zijn, kent Promethia veel high-tech gebieden en spelen we grote delen midden in een door oorlog verscheurde stad. Dat hoeven we natuurlijk niet alleen te doen, maar daar lees je op de volgende en laatste pagina meer over!

  1. Een nieuwe co-op ervaring

  Net als eerder delen bevat de Borderlands 3 gameplay ook een goede dosis plezier die je kunt delen met je vrienden. Zowel door middel van online als offline co-op via splitscreen kun je met je vrienden lekker kogels lossen in Pandora. Dit wordt nu alleen wel op een compleet andere manier gedaan. In plaats van dat de loot gedeeld werd door de spelers, krijgt iedere speler nu individuele loot die aansluit op zijn/haar level en dat wordt Loot Instancing genoemd in combinatie met loot balancing.

  Ook is er in het derde telg sprake van level balancing, waarbij de iedere extra speler gelijkgetrokken wordt met de host van de game. Als de host level 5 is en een vriend van level 20 mee wil spelen, zal hij dus gelijkgetrokken worden met de host waardoor de strijd weer eerlijk wordt. Wie toch liever het oude systeem wil gebruiken, kan de Classic Mode aanzetten, waardoor het systeem van eerdere Borderlands-games gebruikt wordt voor co-op.

  De Borderlands 3 gameplay is onzettend tof!

  Hoewel we maar een paar uurtjes met de game aan de slag konden, smaakte het zeker naar meer. In de aanloop naar de release zal de game gelukkig nog wel meerdere keren te zien zijn, zoals op E3 2019. In een interview dat we met de ontwikkelaars van de game hebben gehouden, wordt alvast het tipje van de sluier gelicht over wat er dan getoond gaat worden. Daarover kun je meer lezen in onze Borderlands 3 preview.

  Borderlands 3

  Verkijgbaar vanaf 13 september 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.