Bond girls toen en nu - Een kijkje in James Bonds datingboekje

Article
zaterdag, 31 oktober 2015 om 16:01
xgn google image
Met Spectre komt er weer een nieuwe Bond film bij. Naast nieuwe gadgets, schurken, explosies en een hele hoop actie zijn er dus ook weer nieuwe Bond girls. Maar hoe gaat het eigenlijk met de Bond girls uit eerdere films? De dames die ooit in staat waren James Bond te verleiden, zien er inmiddels heel anders uit.
James Bond begon in 1963 met de film Dr. No, waarin Sean Connery de eer had om de iconische spion voor het eerst te spelen. Spectre is alweer de 25e Bond film in de reeks, die tot nu toe in totaal 75 bond girls heeft gekend. XGN neemt een kijkje in de datinggeschiedenis van James Bond in de vorige eeuw.

Honey Ryder

Honey Ryder is de aller eerste Bond girl, die in 1962 haar intrede deed in de film Dr. No. Ze werd gespeeld door Ursula Andress, een in 1936 geboren Zwitserse actrice. Ze maakte een grote indruk in Dr. No: het publiek leerde haar kennen toen ze in een witte bikini uit de hemelsblauwe caribische zee kwam lopen. De scène werd iconisch en de Bond girl Jinx (gespeeld door Halle Berry) verwees tijdens haar openingsscène in Die Another Day naar de memorabele scène.
Ursula Andress kreeg voor haar rol als Bond girl een Golden Globe voor beste nieuwe ster van het jaar. Haar bikiniscène als Honey Ryder zou later door het tijdschrift Empire uitgeroepen worden tot één van de meest sexy momenten uit de filmgeschiedenis. Oordeel zelf maar of je het ermee eens bent. Volgens XGN hoort Honey Ryder in ieder geval bij de 5 mooiste Bond girls.
Bond girl Honey Ryder gespeeld door Ursula Andress komt uit de zee
Ursula gaat op dit moment niet meer als Honey Ryder door het leven. Op 19 maart 2016 wordt de Zwitserse actrice 80 jaar. Het is dan ook maar de vraag of ze er nog net zo goed uit ziet in de witte bikini als in 1962. Inmiddels ziet ze er namelijk zo uit:
bond girl Ursula Andress is inmiddels 80 jaar en staat niet meer in witte bikini op een strand

Pussy Galore

Als zelfs je naam sexy klinkt, moet je wel een legendarische Bond girl zijn. Pussy Galore rolde in Goldfinger met James Bond door het hooi. Pussy was een sterke vrouw met haar eigen pilotenopleiding en ze was een troef in het plan van Goldfinger om Fort Knox te beroven.
Pussy Galore werd gespeeld door Honor Blackman. Met haar intrigerende blikken en golvende blonde haar verleidde ze James Bond. Blackman speelde na Goldfinger nog in veel films, maar ze weigerde een koninklijke onderscheiding voor haar werk als actrice omdat Blackman tegen het koningshuis is.
Blackman kijkt nog steeds door hetzelfde paar zwoele ogen, maar inmiddels hebben ze toch meer de uitstraling van een lieve oma gekregen dan dat van een spannende verleidster:
Honor Blackman heeft nog steeds het golvende haar dat zij had als Bond girl, maar de spannende ogen zijn toch echt verdwenen

Solitaire

De mysterieuze Solitaire komt uit de Bond film Live and Let die, afkomstig uit 1973. De helderziende tarotkaartlegster werkte voor de schurk Dr. Kananga. Haar voorspellende gaven waren bepalend voor zijn kwaadaardige plannen. Hij hield haar gevangen, want hij was doodsbang dat zij haar gaven zou kwijtraken.
Dat zou namelijk gebeuren wanneer zij voor het eerst seks zou hebben, uiteraard hield ze haar gaven dan ook niet tot het einde van de film. Na haar ontmoeting met de Engelse spion was zij geen helderziende meer en werd ze het doelwit voor de wraak van Dr. Kananga.
Solitaire werd gespeeld door actrice Jane Seymour. De Britse actrice was 22 jaar toen ze de mystieke kaartlegster speelde. Solitaire was tevens een beetje de eerste Nederlandse Bond girl: de moeder van Seymour komt namelijk uit Deventer.
Na haar rol als Bond girl is Seymour actrice gebleven. De laatste jaren is ze met name bekend vanwege haar rol als Dr. Quinn, Medicine Woman. De veel lachende Seymour is niet meer zo mystiek als toen ze Bond girl Solitaire speelde, maar ze heeft haar elegantie zeker behouden.
Bond Girl Jane Seymour acteert nog steeds en is met name bekend als Dr. Quinn

Mary Goodnight

Een affaire met de secretaresse is een beetje cliché, maar met een dame als Mary Goodnight kon James Bond het niet laten. In The Man With The Golden Gun is Goodnight de assistente van Bond in Hong Kong. Ze helpt Bond met het achterhalen van de locatie van Andrea Anders, de vriendin van bondschurk Scaramanga.
Goodnight wordt gespeeld door Britt Ekland, die veel succes had met haar rollen in The Wicker Man en Get Carter. Ekland had een relatie met Rod Stewart maar dat ging in 1977 uit, waarna Ekland niet meer in grote films speelde. De Bond film was haar laatste A-titel. Inmiddels is Ekland 73 en ziet ze er niet meer hetzelfde uit als Mary Goodnight:
Bond girl Britt Ekland is inmiddels 73

Anya Amasova

In The Spy Who Loved Me is het Anya Amasova die James Bond weet te verleiden. De Russische spionne met bijnaam Triple X is een KGB agente. Ze maakt het haar tegenspeler Roger Moore dan ook niet makkelijk aangezien zowel zij als Bond dezelfde doelstelling hebben. Nadat ze een soort van competititief samenwerken slaat de vonk over.
James Bond heeft in The Spy Who Loved Me niet alleen met Anya Amasova te maken. Ook een van de beste bondschurken ooit zat in de film, namelijk Jaws.
Amasova wordt gespeeld door Barbara Bach. De in 1947 geboren Amerikaanse actrice en voormalig topmodel speelde op 30 jarige leeftijd haar bekendste rol. Barbara is buiten haar rol als Anya Amasova als actrice niet heel bekend, maar als model had ze wel een hoge status.
Inmiddels is Bach 68 jaar. James Bond is niet haar enige beroemde partner gebleven. Ze is sinds 1981 getrouwd met ex-Beatle Ringo Starr.
Barbara Bach is geen bond girl meer maar nog steeds dezelfde allure als Anya Amasova

Octopussy

Octopussy is de enige Bond girl die het voor elkaar kreeg de gehele film naar haar te hebben vernoemd. De diva heeft haar eigen volledig door vrouwen bewoonde eiland en runt een groot juwelensmokkelnetwerk. Octopussy is een zakelijke maar sensuele vrouw en ongetwijfeld een match voor James Bond.
In de film redt Octopussy het leven van James Bond, wat hij uiteindelijk voor haar terugdoet. Haar compagnon Kamal Khan probeert haar te doden, waardoor zij en James een gezamenlijke vijand krijgen. Uiteindelijk varen ze samen richting de horizon.
Octopussy werd gespeeld door Maud Adams, een Zweedse actrice die te zien is in drie James Bond films. Ze speelde namelijk ook Andrea in The Man With The Golden Gun en is als extra te zien in A View To A Kill, doordat ze tijdens de opnames langskwam om Roger Moore in zijn laatste Bond film te zien.
Maud is inmiddels 70 jaar maar heeft nog altijd de krachtige uitstraling die ze als Bond girl ook had:
oud bond girl Maud Adams heeft nog steeds de uitstraling van Octopussy

May Day

Een van de meest bizarre Bond girls was toch wel May Day. De vriendin van Max Zorin in A View To A Kill was ontzettend dodelijk en heeft het in de film meerdere malen op Bond gemunt. May Day valt op door haar uiterlijk: het korte kapsel, de rode lippenstift en hevig opgemaakte ogen geven haar een intimiderend voorkomen.
May Day realiseert zich dat ze verraden is door Zorin en helpt Bond, maar ze gaat dood tijdens het verwijderen van een bom. May Day werd gespeeld door Grace Jones, een Jamaicaanse zangeres die inmiddels 67 jaar oud is, maar nog altijd op het podium staat. Het vurige karakter dat ze in A View To A Kill neerzet, is ze in het echt namelijk ook.
Haar karakter veroudert nauwelijks, maar aan haar lichaam is toch echt al wel te zien dat ze ouder is geworden. Maar eerlijk is eerlijk: niet veel 67-jarigen zien er zo fit uit. De Bond film waar zij in speelde viel niet alleen op door Grace Jones als Bond girl. De Soundtrack van de film staat namelijk in de top 10 beste soundtracks van bondfilms!
de oud bond girl staat op 67 jarige leeftijd nog steeds op het podium

Xenia Onatopp

Xenia is de handlanger van General Ourumov. De Russische dame is een van de heftigere personages in de Bond films, want de vrouw kickt duidelijk op het geweld dat ze gebruikt. Met haast erotische kreten schiet zij de staf die een satteliet bestuurd neer in Goldeneye.
Meerdere keren probeert ze James Bond in een ontzettend seksueel gespannen gevecht om te brengen. Deze manier van seksuele spanning in een gevecht is Xenia niet onbekend, zo vermoordt ze een admiraal met haar dijbenen terwijl ze zelf er zichtbaar van geniet. Het karakter van Xenia Onatopp was niet het enige dat indruk maakte: Goldeneye wordt namelijk gezien als een van vijf de beste Bond films.
Xenia Onatopp werd gespeeld door de Nederlandse Famke Janssen. De rol legde Janssen zeker geen windeieren, later mocht ze in de X-men trilogie de grote rol van Jean Grey (oftewel Phoenix) spelen. Famke acteert nog steeds en was onder andere te zien als Eve Rothlow in How To Get Away With Murder en speelde een rol in Taken. Famke Janssen is op 5 november jarig en wordt dan 51 jaar: dat is aan haar uiterlijk nog niet te zien!
ex Bond girl Famke Janssen mag dan wel 50 zijn, ze heeft duidelijk nog dezelfde uitstraling als in 1995

Dr. Christmas Jones

Bond girl Christmas Jones is een kernfusie wetenschapper. In The World Is Not Enough werkt ze bij een internationaal bureau dat kernwapens ontmantelt uit het Sovjet tijdperk. Nadat Bond haar redt van een explosie, helpt ze hem met zijn onderzoek.
Het is Jones die erachter komt dat de helft van het plutonium ontbreekt, waardoor Bond achter de ware plannen van Elektra King komt. Nadat Bond haar boosaardige plannen heeft gestopt, brengen Christmas Jones en Bond in Turkije samen de kerst door. Wel zo toepasselijk als je vernoemd bent naar de feestdag.
Christmas Jones werd gepeeld door Denise Richards. De Amerikaanse actrice kreeg een award voor haar rol als Bond girl, maar erg blij zal ze er niet mee zijn geweest. Het was namelijk de Razzie Award voor slechtste vrouwelijke bijrol. De actrice staat beter bekend om haar zwoele scènes in Wild Things en haar rol in de door Paul Verhoeven geregisseerde film Starship Troopers.
Na James Bond speelde ze in een aantal grote filmtitels waaronder Love Actually en Scary Movie 3. Toch kreeg ze misschien nog wel de meeste bekendheid door haar huwelijk met Charlie Sheen. Met de beruchte acteur kreeg ze twee kinderen. In november 2006 scheidde het koppel na een huwelijk van vier jaar.
De inmiddels 44-jarige Denise Richards kruipt niet meer met James Bond door een pijpleiding, maar loopt wel nog steeds in weinig verhullende outfits.
Bond girl Denise Richards won als bondgirl een Razzie voor slechtste vrouwelijke bijrol

Elektra King

Met Elektra King komen we aan bij de laatste Bond girl in deze lijst. In The World Is Not Enough blijkt Elektra King de vijand van Bond te zijn. Ze is de dochter van de rijke baron Sir Robert King en wordt ontvoerd door terrorist Renard. Wanneer haar vader het losgeld niet betaalt op aandringen van M, ontwikkelt ze gevoelens voor haar ontvoerder.
Elektra lijkt aardig en gevoelig maar blijkt een kille dame te zijn. Ze vermoordt haar vader om zijn pijpleiding te erven en ze wil Istanbul opblazen zodat zij het monolopie krijgt in de olie-industrie. Ze bespeelt Bond en verleidt hem na een avond in het casino. Pas wanneer Bond Renard ontmoet, krijgt hij het vermoeden dat King niet deugd.
Elektra King werd gespeeld door Sophie Marceau. De Franse Actrice is in Frankrijk een grote naam en heeft ook als regisseuse prijzen gewonnen, maar internationaal is ze toch vooral bekend als Elektra King. De in 1966 geboren Marceau heet eigenlijk Sophie Danièle Sylvie Maupu.
Hoewel Marceau zichtbaar ouder is geworden, heeft ze nog steeds dezelfde elegantie als Elektra King die het casino binnen komt lopen:
Bond girl Op de rode loper in Cannes heeft Sophie Marceau nog steeds haar elegantie

Populair Nieuws