Black Ops 4 release - Interview met Treyarch [gespeeld op gamescom]

  Call of Duty Black Ops 4 gaat waar nog geen enkele Call of Duty geweest is. Er komt namelijk geen campaign, maar in plaats daarvan een gloednieuwe Blackout modus die Battle Royale naar de serie brengt. Tijdens gamescom 2018 voelden we de ontwikkelaar aan de tand over de keuzes voor de Black Ops 4 release.

  We spraken met John Rafacz, communicatiehoofd van Treyarch Studios en Philippe Troie, ontwikkelaar van de game. Niet alleen mochten we de heren spreken over de nieuwe game, maar ook kregen we de mogelijkheid om de game te spelen. We mochten aan de slag met de multiplayer voor de Black Ops 4 release.

  Subtiele verbeteringen

  Tijdens het spelen werd al snel duidelijk dat de subtiele veranderingen voor flinke opschudding zorgen in de Black Ops 4 release. Zo wordt er een nieuw element toegevoegd aan de kern van het spel, want je moet vanaf heden zelf je levensbalk aanvullen met speciale pakketten. Het heeft volgens Rafacz te maken met het willen brengen van een realistischere ervaring in Black Ops 4.

  We willen spelers aanmoedigen om juist dat moment te pakken om na te denken over wat ze gaan doen. Juist even dat tactische moment nemen. Het is niet meer van oh mijn god ik ga rennen, schieten, sterven in een eindeloze cirkel.”

  Het is dan ook direct vanaf het eerste vuurgevecht duidelijk, want maar net overleven forceert je nu om even rust te pakken om jezelf voor te bereiden op een volgende gevecht. Volgens Rafacz is het alleen niet een pure evolutie te noemen, want een aantal van deze ideeen zijn op zichzelf ontstaan. Het is dan ook eerder een volgende stap.

  Samen sta je sterk

  Die tactische overwegingen maken gaan verder dan alleen een extra stap toevoegen in de kern van de gameplay. Rafacz zegt namelijk dat het nemen van een tactisch moment voor jezelf op een grotere schaal ook goed zichtbaar is. Hij doelt daarmee op de Specialists-klassen.

  Je kunt natuurlijk alleen spelen, maar de echte magie ontstaat wanneer je samen speelt en de verschillende vaardigheden gebruikt en combineert.

  Hij maakt geen grapje, want tijdens de gameplay sessie werd het al duidelijk. Wie samenwerkt, gaat voor goud. Door goed op elkaar in te spelen en te plannen hoe je te werk gaat als team is er een beter resultaat te halen. Een resultaat waardoor ons team binnen enkele minuten volledig uitgeschakeld was.

  Vernieuwend zo zonder campaign

  Gelukkig bestaat Call of Duty Black Ops 4 uit meer dan alleen die strakke multiplayer vol vernieuwingen. De Black Ops 4 release vernieuwt namelijk op een veel grotere schaal door een volledige modus te vervangen. De campaign gaat namelijk plaatsmaken voor de battle royale modus Blackout en dat kan bij fans van een goed verhaal wel in de koude kleren gaan zitten.

  Rafacz zegt dat het juist een natuurlijke stap was om de campaign achterwege te laten. “Het komt terug bij dat idee dat we gameplay willen geven die spelers leuk vinden om te spelen. Niet om te zeggen dat we het idee van een verhaal te kort willen doen, want dat komt naar voren in de zombie-modus dit jaar”, aldus Rafacz.

  Groter dan ooit

  Die zombie modus wordt dit jaar groter dan ooit, want de modus lanceert niet met één, maar met drie mappen. Er is zelfs nog een vierde voor wie de Black Ops pass ook nog aanschaft voor de Black Ops 4 release, namelijk Classified. Het was een volgende logische stap volgens Rafacz, waarbij er in Black Ops 4 een volledig nieuw hoofdstuk wordt geïntroduceerd met een nieuwe cast aan personages.

  Het is juist in deze modus dat spelers een flink verhaal kunnen vinden, want met de drie mappen Nein, Voyage of Despair en Blood of the Dead kunnen spelers een verhaal ervaren. Zo kunnen Black Ops verteranen twee personages uit de Blood of the Dead map herkennen uit een eerder deel en is er een verhaallijn te vinden in de andere twee mappen. Daarin neemt een nieuwe cast je namelijk mee op reis naar de Titanic en de Romeinse oudheid.

  Een groot vraagteken bij de Black Ops 4 release

  Nou zijn die zombie modus en multiplayer allemaal wel mooi, maar het grote vraagteken is natuurlijk de nieuwe battle royale modus, Blackout. De modus is nog in een hoop mysterie verhuld en ook tijdens het interview wilde Rafacz maar weinig loslaten. Er is bijvoorbeeld nog steeds niets bekend over met hoeveel spelers je nu daadwerkelijk een match speelt.

  “Ik heb zo’n gevoel dat die informatie er snel aankomt. Noem het een gek gevoel”, zegt Rafacz. Hij doelt daarmee waarschijnlijk op de beta voor Blackout die op 10 september van start gaat.

  Blackout is het Black Ops geschiedenisboek

  Wel liet hij weten dat je vanaf de lancering de geschiedenis van Black Ops terug zult vinden in Blackout. Daarnaast kun je ook verwachten dat de gameplay gaat aanvoelen zoals je van Call of Duty gewend bent en dat moet voor plezier gaan zorgen belooft Rafacz.

  “Zelfs in de studio waar we dagelijks testen is het zo dat de ontwikkelaars doorspelen lang nadat de tests voorbij zijn. Mensen hebben zoveel plezier met het testen dat we ze moeten herinneren dat ze ook nog verder moeten met het werken aan de game."

  De ontwikkelaars richten zich volledig op de standaard Battle Royale modus, waarbij er niet gekeken wordt naar wat de rest doet. “Het maakt ons niet uit wat anderen doen, want wat wij aan het doen zijn is iets wat alleen wij kunnen doen”, pronkt Rafacz. Dat betekent dus ook dat er nog geen andere tijdelijke modi te verwachten vallen in Blackout, iets wat Fortnite geregeld doet. Rafacz benadrukt namelijk nog stevig dat vanaf de lancering er alleen een standaard battle royale match te vinden is, maar dat na verloop van tijd op basis van feedback wel nieuwe ontwikkelingen plaats kunnen vinden.

  Call of Duty Black Ops 4 komt op 12 oktober uit voor de PlayStation 4, Xbox One en PC.

  Call of Duty: Black Ops IIII

  Verkijgbaar vanaf 12 october 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.