7 bizarre game theorieën die iedereen geloofde

  Toen Warren Robinett in 1979 voor het eerst een easter egg in de game Adventure voor de Atari verwerkte, wist hij waarschijnlijk niet wat hij creëerde. Hij was het voorbeeld voor vele ontwikkelaars om geheimen in games te verwerken en zorgde ervoor dat gamers op zoek gingen naar mogelijke geheimen in games. Toch zijn lang niet alle legendes over dat soort geheimen waar en dus zetten we zeven bizarre game theorieën op een rij die iedereen voor de gek hielden.

  Pokémon Red/Blue - Mew onder de auto

  We trappen af met Pokémon Red en Blue. Deze Game Boy-titels uit 1996 kennen meerdere bizarre theorieën, zoals de legende dat de muziek in Lavender Town ervoor zou zorgen dat kinderen zelfmoord zouden plegen. Ook is er een theorie die verklaart waarom er bijna geen vaders in Pokémon-games te vinden zijn, want die zouden gestorven zijn tijdens een grootschalige oorlog.

  Toch is de theorie over Mew het meest bizar, want jarenlang waren Pokémon fans ervan overtuigd dat Mew zich schuilhield in de game. De mythische Pokémon zou zich onder een wagen verstoppen in de haven van de S.S. Anne. Met man en macht probeerden fans de wagen te verplaatsen op welke manier dan ook.

  De HM Strength gebruiken, cheats; niets was te gek. Helaas bleek het allemaal één grote leugen te zijn en is er nog niemand geweest die de wagen heeft weten te verplaatsen. Meer dan twintig jaar later hebben sommigen nog steeds de neiging om nog één laatste poging te wagen. Je weet maar nooit of het deze keer wél lukt.

  GTA: San Andreas - Bigfoot

  Deze theorie is een geval van een legende uit de echte wereld die in de virtuele wereld ook leeft. Sinds de release van GTA: San Andreas gaat het gerucht dat de mysterieuze Bigfoot zich ergens in de bossen van San Andreas verschuilt. Een kleine 16 jaar later heeft nog niemand officieel kunnen bevestigen dat Bigfoot in het bos ronddwaalt.

  Sterker nog, Terry Donovan, één van de medeoprichters van Rockstar Games, heeft ooit laten weten dat Bigfoot niet daadwerkelijk in de game zit. Volgens hem zou er alleen wel iets anders door de bossen dwalen. Spelers laten dan ook weten wel eens wat te hebben gezien vanaf een afstandje. Dit is alleen steeds in het donker en zodra iemand dichterbij wil komen slaat het wezen op de vlucht.

  Street Fighter II - Sheng Long

  Waar sommige legendes onbedoeld zijn, wist het tijdschrift Electronic Gaming Monthly (EGM) eigenhandig een hoax in het leven te roepen. Als 1 april-grap plaatste het tijdschrift een artikel dat precies vertelde hoe gamers Sheng Long konden vrij spelen in Street Fighter II. Het was de tutorial waar fans op zaten te wachten, maar deze bleek één grote grap te zijn.

  Het was wel een geloofwaardige grap die voortborduurde op een vertaalfoutje uit de game. Eén van de quotes van Ryu in Street Fighter II is namelijk verkeerd vertaald en levert de tekst “You must defeat Sheng Long to stand a chance” op. Lang zochten gamers naar de mogelijkheid om dit te doen om er vervolgens achter te komen dat dit in werkelijkheid nooit mogelijk was. Ook niet wanneer je de tutorial van EGM opvolgde.

  Resident Evil 2 - Akuma

  EGM heeft een reputatie opgebouwd met zijn 1 april-grappen, want ook de volgende game theorie is door het tijdschrift in het leven geroepen. Het betreft de theorie dat Akuma (uit Street Fighter) in Resident Evil 2 zou zitten als een bonus personage.

  Wanneer spelers op de computer die in het laboratorium staat de naam AKUMA in zouden voeren in plaats van GUEST zou dit voor een nieuwe save file zorgen. Wie deze save file wist te creëren zou als Akuma kunnen spelen, maar om dit te doen moesten spelers aan belachelijke voorwaarden voldoen. Uiteindelijk bleek het dan ook een leugen te zijn, maar genoeg gamers wisten in de val te lopen.

  Luigi’s Mansion - Luigi is dood

  Van hoax schakelen we door naar één van de meest duistere theorieën ooit. Zo is er een theorie dat Luigi dood is in Luigi’s Mansion. In de game zit namelijk een punt waarop Luigi flauwvalt en zodra hij vervolgens wakker wordt, rinkelt de telefoon. Wie tijdens dit telefoongesprek goed oplet, ziet dat de schaduw van Luigi zweeft.

  Men speculeert dat dit Luigi is die in werkelijk niet is flauwgevallen, maar overleden is en aan een touw is opgehangen. Het is een onwijs duistere theorie, maar één die door de meest recente Luigi’s Mansion nieuw leven werd ingeblazen. In een character reveal voor Super Smash Bros. Ultimate zien we namelijk hoe Luigi om het leven wordt gebracht!

  Of de theorie daadwerkelijk waar is, valt te betwijfelen. Het zou wel heel duister zijn voor het kindvriendelijke Nintendo.

  Madden - NFL-vloek

  Eén van de meest bijzondere theorieën die dankzij games zijn ontstaan komt in de vorm van de Madden-vloek. Bijgeloof komt wel vaker om de hoek kijken als het sport betreft, maar deze theorie brengt het naar een compleet nieuw niveau. Het gerucht gaat namelijk dat er een vloek te wachten staat voor iedere speler die op de cover van Madden-games staat.

  Deze zogenaamde vloek wordt vrij serieus genomen en dat komt door een aantal sportgerelateerde gebeurtenissen. Zo hadden Garrison Hearst, Rob Gronkowski en Daunte Culpepper allemaal een verschrikkelijk seizoen toen ze op de cover van Madden stonden. Of het hier om bijgeloof gaat of dat de vloek daadwerkelijk bestaat, is nog altijd niet duidelijk.

  Diablo - Een dimensie vol koeien

  Voor het laatste bizarre verhaal gaan we flink terug de tijd in, namelijk naar Diablo. De originele game van Blizzard kent namelijk een legende over een zogenaamd “Geheim Koe Level”. Wie het gerucht in leven heeft geroepen is nog steeds de vraag, maar Blizzard kreeg al snel door dat er iets met deze theorie gedaan moest worden.

  Waar lange tijd werd volgehouden dat er geen geheim koe level is in Diablo, stopten de ontwikkelaars in het vervolg wél een geheim level waarin je getransporteerd werd naar een dimensie vol koeien. Dit level werd met veel lof en liefde ontvangen en is bewijs dat een theorie die in eerste instantie misschien niet waar was, wel voor verandering kan zorgen bij een vervolg. Noem het een hommage of een slimme manier om fans blij te maken, maar de legende van het koeienlevel heeft daadwerkelijk haar vruchten afgeworpen en daar zijn we onwijs blij mee!

  Wat is jouw favoriete game theorie? Laat het ons weten in de reacties!

  Pokemon Red

  Verkijgbaar vanaf 27 february 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.