BioShock remastered release - Een recap van de verhaallijnen

  Een collectie van BioShock games die een volledige remaster krijgen, om mee te kunnen draaien op de huidige generatie consoles, klinkt als engelenzang. Met veel enthousiasme bevestigen we dan ook dat deze bundel er echt gaat komen. Maar hoe steken de verhalen van de BioShock remastered release ook alweer in elkaar?

  De BioShock franchise wordt gekenmerkt door een overmaat aan sfeer. De steden waarin je rondloopt, barsten van de ambiance, waarbij de gebieden en verhalen zowel imposant als verontrustend zijn. BioShock The Collection brengt alle drie de games samen in een pakket, om tientallen uren van je gamersleven af te snoepen.

  Maar hoe zaten de games ook alweer in elkaar? Waar speelt het zich af en hoe verloopt het verhaal? Lees snel verder, tenzij je allergisch bent voor spoilers.

  BioShock remastered release - Deel 1

  Welkom in Rapture, een paradijselijke stad die onder water ligt en ruimte biedt aan iedereen die wilde ontsnappen aan de situatie na de Tweede Wereldoorlog. De ideologie van Andrew Ryan heeft ervoor gezorgd dat de metropolis een bruisend centrum van cultuur en vertier werd, maar daar is niet veel meer van over gebleven. Aangezien Rapture niet door de overheid gefinancierd werd, moest iedereen in het gebied zichzelf weten te redden. Dit kwam wel met een prijs, waardoor de stad en zijn inwoners een vreselijke transformatie doormaakten.

  In de eerste BioShock word je getroffen door toeval, wanneer je net neergestorte vliegtuig in de buurt van een vuurtoren terechtkomt. Dit blijkt de ingang te zijn van de vergeten 'onderwater gemeenschap' te zijn, die wel aantrekkelijker aanvoelt dan rond blijven peddelen in de zee. Toch lijk je niet zo heel veel geluk te hebben, want Rapture is nog veel vreselijker dan aan je lot overgelaten worden in het donkere water.

  Mocht je de eerste BioShock nog niet gespeeld hebben, dan kan het verhaal rauw op je dak vallen. Deze is namelijk gecompliceerder dan je zou verwachten door de rijke lore, raadsels en ideologieën die voorbijkomen. Er zijn een paar namen die je moet weten, of nog zou moeten kennen.

  Zo ben je als speler op zoek naar een uitweg, maar word je geconfronteerd door iemand met de naam Atlas. Deze Atlas heet eigenlijk Fontaine en blijkt ooit een belangrijke gangsterbaas van Rapture te zijn geweest, die vreesde voor de chaos die Andrew Ryan met zich mee zou brengen. Het komt er eigenlijk op neer dat Andrew je biologische vader is, terwijl je die uit de weg moet ruimen door de hersenspoeling van Fontaine. Het klinkt ingewikkeld, en dat is het ook.

  BioShock remastered release - Deel 2

  Het tweede deel van BioShock speelt zich acht jaar na het eerste deel af, maar dat betekent niet dat er veel is opgelost. De vergane stad is in de loop van de tijd nog meer van zijn glorie kwijtgeraakt en heeft ondertussen niet zo'n lang bestaansrecht meer. Toch is er een persoon die de stad in leven probeert te houden, Sofia Lamb. Deze heks van een dame probeert Rapture nieuw leven in te blazen door kinderen in Little Sisters te veranderen, waarbij zij ook haar eigen dochter Eleanor offert.

  Als speler neem jij de rol over van een Big Daddy met de naam Subject Delta. Je bent tot leven gewekt door Eleanor om haar en de andere kinderen te bevrijden en haar kwaadaardige moeder te stoppen. Dit gaat niet zonder slag of stoot, want de Big Sister is in elkaar gezet om je het leven zuur te maken. Tijdens het spelen van BioShock spelen de Little Sisters dan ook een grote rol, waarbij de voorgestelde stad verder weg lijkt dan ooit.

  Na BioShock 2 lijkt Rapture een gesloten hoofdstuk te zijn geworden, aangezien de zinkende stad naar de haaien is gegaan.

  BioShock remastered release - Infinite

  BioShock Infinite is één van die games die je qua verhaal nog lang kopzorgen bezorgt. Het is haast een vereiste om de game meerdere malen te spelen of de door fans gedeelde theorieën te lezen. Maar je kan voor een recap natuurlijk ook de samenvatting van hieronder lezen!

  BioShock Infinite verruilt de nattige bodem door het luchtruim op te zoeken. De game speelt zich af in het jaar 1912, in de vliegende stad Columbia. Deze stad heeft zich afgezet tegen het vaste land van Amerika nadat er wrijvingen zijn ontstaan over politieke kwesties. Zo gemakkelijk als de keuze was, besloot de zelfbenoemde profeet Comstock met stad en al de lucht in te gaan.

  Jij speelt Booker DeWitt, een detective die de taak krijgt de vrouw Elisabeth terug te vinden. Elisabeth wordt in gevangenschap gehouden in Columbia en blijkt de dochter te zijn van Comstock. Het hele plot draait erom dat jij als DeWitt eigenlijk de heersende profeet blijkt te zijn en Elisabeth dus jou afgezant is. Deze warboel wordt veroorzaakt door alternatieve dimensies die op te roepen zijn door scheuren in de realiteit 'tears'.

  Naast de tijd en dimensies die door elkaar heen lopen, zijn ook de nodige krachten met elkaar in strijd. Zo woedt er een oorlog tussen het totalitaire regime van de stichters van de stad en de 'Vox Populi', een rebelse beweging die de politiestaat ten gronde wil krijgen. Tel daar ook nog eens bij op dat de stad rijk is aan historie en je hebt met BioShock Infinite een waardige trilogie te pakken.

  Met deze informatie weet je weer precies waar de franchise over gaat! Het beleven van het 'ter land, ter zee en in de lucht'-verhaal laat nog maar een paar maanden op zich wachten. De BioShock remastered release vindt namelijk plaats op 16 september voor Xbox One, PS4 en PC.

  BioShock Infinite

  Verkijgbaar vanaf 26 march 2013

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.