De beste Xbox Series X games van 2022

Article
donderdag, 22 december 2022 om 15:00
as dusk falls 2f1657623016
Het afgelopen jaar was qua games waarschijnlijk beter als je niet uitsluitend op Xbox speelt. Zelfs Phil Spencer durft niet te beweren dat de first party output van Xbox prima op peil is geweest. Maar dat wil niet zeggen dat je geen geweldige avonturen hebt kunnen beleven op Xbox Series X. Dit zijn wat ons betreft de beste Xbox Series X games van 2022.

10. As Dusk Falls

Keuzes maken is een groot thema in sommige games. Er zijn natuurlijk de RPG’s waarin je keuzes het einde bepalen, maar er zijn ook games die er nog verder in gaan. Zeker in navolging van games als Life is Strange is het maken van keuzes in diepgaande verhalende games favoriet geworden. Helaas kan keuzes maken ook moeilijk zijn.
Wat dat betreft is As Dusk Falls misschien een game die je moet proberen. In deze titel sta je er namelijk niet alleen voor, maar kun je met acht spelers bepalen hoe de levens van twee families er door de jaren heen uitzien. Ongeacht je keuzes komt er altijd een sterk verhaal uit, dus je kunt de game meerdere keren spelen met andere groepen. Natuurlijk kun je ook gewoon in je eentje een paar keer de game doorlopen.

9. Dying Light 2: Stay Human

Dying Light 2: Stay Human heeft een aardig tijdje op zich laten wachten. Wie na het eerste deel meteen graag een vervolg wilde heeft er zeven jaar op moeten wachten. Gelukkig is wachten soms de moeite waard.
Toegegeven: qua verhaal is zeven jaar wachten op Dying Light 2 misschien niet helemaal terugbetaald. Maar uiteindelijk willen Dying Light-fans twee dingen: parkour en zombies afknallen. Die twee dingen kun je naar hartelust doen in de game en dat is dan ook waar deze titel in uitblinkt.
the quarry 1f1653136478

8. The Quarry

Om weer even terug te komen op games waarin je keuzes moet maken: dat is een favoriete mechanic van een bepaald soort horror-game. Een aantal jaren geleden blonk Until Dawn erin uit. In de tussentijd heeft ontwikkelaar Supermassive Games niet stilgezeten, maar een spirituele opvolger van Until Dawn zagen we dan eindelijk dit jaar in The Quarry.
Het is een sterk geacteerde game in een klassieke, maar uitstekende setting voor het horror-genre (een kamp). Bovendien is The Quarry een game die je absoluut in huis moet halen als jij games graag steeds opnieuw speelt. Met 186 eindes zul je niet snel alles van deze game hebben gezien en bovendien betekent het dat je keuzes er echt toe doen.

7. LEGO Star Wars: The Skywalker Saga

Er zijn weinig dingen waar Star Wars fans het vandaag de dag nog over eens zijn. Maar LEGO Star Wars: The Complete Saga is één van de beste Star Wars games, als je het hebt over games die het verhaal van de films vertellen. Helaas is The Complete Saga inmiddels best oud en in sommige opzichten gedateerd.
LEGO Star Wars: The Skywalker Saga is dan ook als een geschenk uit de hemel. LEGO-games zijn in de afgelopen 15 jaar ver gekomen en het was de hoogste tijd dat we dat ook gingen zien in een Star Wars game. Bovendien heeft TT Games zichzelf nog overtroffen ook: The Skywalker Saga is nog groter dan andere recente LEGO games al waren en is de ideale humoristische hervertelling van de Star Wars-films, met al hun pieken en dalen.
tunic headerf1658921954

6. Tunic

The Legend of Zelda is één van de meest gerespecteerde game franchises aller tijden. Helaas mochten we dit jaar geen nieuwe titel in die reeks verwelkomen, maar het goede nieuws is dat Tunic dat gat mooi op wist te vullen. Deze game doet niet geheimzinnig over waar de inspiratie vandaan komt (een speelbaar personage in een groen tuniek zegt genoeg), maar doet toch zijn eigen ding.
Want ja, je vindt hier een geslaagde Zelda-kloon waarin je landschappen en kerkers onderzoekt. Maar de unieke twist van Tunic is dat er een instructieboekje in de game is verstopt. Dat is hoe je aan je hints en nieuwe technieken komt. Het is een creatieve manier om het instructieboekje van weleer een eer te bewijzen en tegelijk een creatieve draai te geven aan een toch al geslaagde game.

5. Cult of the Lamb

Je hoeft niet al te ver te zoeken naar een management game die je tijd waard is. Maar de juiste setting kan wonderen doen. Je kunt natuurlijk aan de slag met een boerderij, een voetbalteam of andere redelijk onschuldige dingen om te managen. Maar zou het niet interessant zijn om eens een cult te runnen?
Dat is precies wat je doet in Cult of the Lamb: je verzamelt volgers en zorgt vervolgens dat je cult zich een beetje draaiende kan houden. Bovendien ben je niet constant aan het managen: dat kan voor veel spelers toch snel saai worden. Je komt als lichtelijk demonisch lammetje natuurlijk niet zomaar aan volgers: daarvoor moet je met gevaar voor eigen leven op op pad in een roguelite wereld. Het is nog steeds een game die niet voor iedereen is, maar dat de game slaagt in zijn doel om een knotsgekke ‘cult simulator’ voor te schotelen valt niet te ontkennen.
20221117215855 1f1669729738

4. Marvel’s Midnight Suns

Er is geen gebrek aan Marvel-games en daar hoor je ons niet over klagen. Helemaal omdat deze games in de recente geschiedenis behoorlijk van elkaar kunnen verschillen. Waar Marvel’s Guardians of the Galaxy vorig een episch avontuur leverde in de ruimte, komt Marvel’s Midnight Suns in 2022 met een geweldige tactische RPG.
Daarin maak je je eigen held, wat voor velen een droom zal zijn. Vervolgens kun je zij aan zij met je favoriete Marvel-helden de wereld redden. Dat doe je met ijzersterke XCOM-achtige gameplay die dankzij onder andere een kaartensysteem toch een eigen twist heeft. Dat smaakt echt wel naar meer.

3. A Plague Tale Requiem

Asobo Studios had vóór A Plague Tale Innocence maar weinig interessants op zijn naam staan, dus dat Innocence een fantastisch goede game is, was een aangename verrassing. Het betekent alleen wel dat de ontwikkelaar gelijk de lat hoog heeft gelegd voor het vervolg. Gelukkig is dat geen probleem gebleken.
Want A Plague Tale Requiem is minstens zo goed en in veel opzichten beter dan het het eerste deel. Het verhaal is weer pakkend en de mogelijkheden die als speler tot je beschikking hebt zijn flink uitgebreid. Requiem is bovendien langer dan Innocence, dus je kunt ook nog eens met extra volle teugen genieten van deze game.
pentimentf1657806882

2. Pentiment

Soms zie je bij de beste games voor een bepaalde console heel veel van hetzelfde terug. Maar Pentiment is in veel opzichten een beetje een experiment. Het is een Obsidian RPG, wat meestal garant staat voor een goede game, maar om te zeggen dat deze lijkt op Fallout New Vegas of The Outer Worlds… niet echt.'
Deze game is namelijk helemaal in de stijl van middeleeuwse tekeningen uitgewerkt en is een moordmysterie. Bovendien is het een moordmysterie waarin je nooit daadwerkelijk te weten komt wie de echte dader is. Het is een gedurfde keuze, maar Obsidian is de ontwikkelaar die het kan laten werken.

1. Elden Ring

FromSoftware is al geruime tijd een gerespecteerd ontwikkelaar, maar de games zitten in een bepaalde niche. Dark Souls heeft bijvoorbeeld genoeg fans, maar de reeks schrikt ook veel mensen af die niet op zoek zijn naar herhaaldelijke ‘You Died’-schermen. Des te bijzonderder is het dat Elden Ring zo populair kon worden zonder in te leveren op moeilijkheid.
Wellicht heeft de open world er iets mee te maken: door je de mogelijkheid te geven om overal heen te gaan, is het ook makkelijker om eventjes te gaan levelen voor je een moeilijke baas weer uitdaagt. Daar komt natuurlijk bij dat open world games sowieso al populair zijn en dat Elden Ring het op een bijzonder goede manier uitvoert. We aarzelen niet om dit FromSoftware’s beste game tot nu toe te noemen.