De beste Xbox Game Pass exclusives van 2024 om in de gaten te houden

Article
zondag, 28 januari 2024 om 10:00
indiana jones headerf1687518035
Xbox heeft grote plannen in 2024. Zoveel is duidelijk na de recente Xbox Developer Direct. Vanaf mei gaat het zusterbedrijf van Microsoft uitpakken met tal van grote, exclusieve games. Tijd om de vijf grootste Xbox Game Pass exclusives in 2024 onder de loep te nemen.

1. Indiana Jones and the Great Circle

We trappen af met de titel die de meeste indruk maakte: Indiana Jones and the Great Circle. Het is de nieuwe first-person actie-avonturentitel van MachineGames.
Die studio ken je wellicht van haar werk aan de Wolfenstein-reeks die in de 2010's een goede indruk achterliet. Nu mag de maker van een aantal van de beste first-person shooters van de vorige generatie zich opmaken voor één van de meest herkenbare IP’s op de planeet.
Daarbij kiest de studio voor hun vertrouwde first-person perspectief, terwijl je gewapend met zweep en pistool de wereld over reist om schatten te zoeken. Het mysterie van de grote cirkel staat centraal, al is het nog afwachten om te zien of het verhaal net zo in de smaak valt als die van de eerdere Wolfenstein-games.
Indiana Jones and the Great Circle verschijnt in 2024 op Xbox Series X/S en PC en is vanaf dag 1 te vinden op Game Pass.

2. Senua’s Saga: Hellblade 2

Een andere titel die in 2024 eindelijk verschijnt is Senua’s Saga: Hellblade 2. De game van Ninja Theory werd samen met de Xbox Series X in 2019 uit de doeken gedaan, maar pas vijf jaar later is de game klaar om uit te komen.
Opvallend is de lange ontwikkelingstijd, want de game zelf zal tussen de acht tot tien uur in beslag nemen. Zo maakte de studio zelf al duidelijk. Duidelijk is dat de titel een cinematografisch hoogstandje moet worden die actievolle momenten afwisselt met psychotische waanbeelden die hoofdpersoon Senua ervaart.
Senua’s Saga: Hellblade 2 verschijnt op 21 mei op Xbox Series X/S en PC en is vanaf dag 1 te vinden op Game Pass.

3. Ava: History Untold

We schakelen door naar Ava: History Untold, de nieuwe game van ontwikkelaar Oxide Games. De studio ken je wellicht van van Ashes of the Singularity, al is dat niet het meest opvallende aan de studio. De ontwikkelaar bestaat uit veel voormalig talent dat werkte aan de Civilization-games.
Ava: History Untold valt dan ook binnen dit genre en kent veel parallellen van de geliefde grand-strategie reeks. In de nieuwe Xbox-exclusive mag je dan ook bouwen aan je natie die je door allerlei verschillende tijdsperioden meeneemt en ziet ontwikkelen.
Ava: History Untold verschijnt ergens in 2024 op PC en is vanaf dag 1 te vinden op Game Pass.

4. Avowed

Van de enige game in dit lijstje dat niet naar Xbox komt, springen we naar één van Xbox’ grootste games van het najaar: Avowed. De nieuwe game van de makers van The Outer Worlds komt eind dit jaar namelijk uit en er is veel reden om enthousiast te worden.
De game speelt zich af in het universum van Pillars of Eternity, een eerdere reeks van de studio, wat betekent dat de game zich afspeelt in een met magie-gevulde Middeleeuwse setting. Daarin moet je een gigantisch mysterie zien te ontrafelen in de zogeheten Living Lands.
In de RPG krijg je allerlei opties om de dodelijke monsters van de wereld aan te pakken. Denk aan magie in je ene hand en een zwaard in de andere. Gezien het Obsidian Entertainment is, zal je ook tal van keuzes voorgeschoteld krijgen die de verhalen in de wereld zullen beïnvloeden.
Avowed verschijnt laat in 2024 op Xbox Series X/S en PC en is vanaf dag 1 te vinden op Game Pass.

5. Microsoft Flight Simulator 2024

We sluiten het rijtje af met Microsoft Flight Simulator 2024. Daarmee spelen we wel een beetje vals, want ontwikkelaar Asobo is (net als Oxide Games) officieel geen first-party studio van Xbox.
Toch werkt de studio de laatste jaren wel flink samen met de gamedivisie van Microsoft. Zo maakte de studio ook de vorige Microsoft Flight Simulator, die in 2020 verscheen. De nieuwe titel verschijnt dit jaar, maar brengt meer dan simpelweg vliegen.
Een aantal nieuwe vliegvoertuigen worden namelijk toegevoegd, zoals gliders, grote luchtschepen en luchtballonnen. Vooral laatstgenoemde zal een bijzondere manier zijn om mee door de lucht te zweven.
Microsoft Flight Simulator 2024 verschijnt ergens in 2024 op Xbox Series X/S en PC en is vanaf dag 1 te vinden op Game Pass.