De beste Switch games aller tijden

  Dat de Nintendo Switch een ongekend groot succes is voor Nintendo staat buiten kijf. De kleine hybride van “The Big N” heeft het schip weer in een goede koers geleid en dat met een scala aan fantastische games. De tien beste Switch games aller tijden zetten we voor jou op een rijtje.

  Voor deze lijst hebben we een paar regels opgesteld die we meenemen in het wegen van de posities van de top tien beste Switch games. Zo hebben (tijdelijk) exclusieve titels op het platform een streepje voor, omdat deze sneller met het platform geassocieerd worden en letten we ook op kritische beoordelingen van onszelf, Metacritic en het algemene publiek.

  Natuurlijk kijken we ook terug naar hoe de game nu speelt, wat er allemaal is toegevoegd via (gratis) updates en de onderlinge kwaliteiten van de games tegenover elkaar. Aangezien de Switch nog steeds nieuwe games krijgt, updaten we deze lijst van tijd tot tijd met nieuwe titels.

  10. Mario Kart 8 Deluxe

  De beste Switch games aller tijden trappen we af met een remake van misschien wel de beste Mario Kart-game ooit. Natuurlijk gaat het over Mario Kart 8 Deluxe die al vroeg in het leven van de Switch verscheen. De Wii U-variant werd onwijs weinig gespeeld doordat deze gestrand was op een dood platform, maar deze remake weet de game een nieuw leven in te blazen op fantastische wijze.

  De game heeft een grafische opknapbeurt gekregen, een paar kleine aanpassingen betreffende de mechanics en alle DLC die het origineel ook had. Het zorgt voor een fantastisch compleet pakket waar je onwijs veel speeluren aan kunt besteden. Het is dan ook bijna een verplichte titel in je Switch-bibliotheek.

  9. Octopath Traveler

  Wie zich liever baant in de games van vroeger kan met Octopath Traveler zijn geluk niet op. Deze door Square Enix-ontwikkelde titel brengt je terug naar de tijd van ridders en magie met prachtige 2.5D animatie die je doet denken aan de SNES-dagen. Dit is dan ook een klassieke turn-based RPG waarin je met acht personages uiteenlopende verhalen beleeft in een fantastische wereld.

  De dromerige muziek en de memorabele personages zullen je nog lange tijd bij blijven terwijl je je meer dan 50 uur kunt vermaken in deze prachtige, ouderwetse wereld. Deze zit vol met geheimen om te ontdekken, wat de gameplay een extra laag geeft. Natuurlijk zijn gevechten ook in grote aantallen aanwezig en dus is het aan jou om je tactische inzichten zo goed mogelijk toe te passen.

  8. Luigi’s Mansion 3

  Hoewel Mario’s broertje vaak wordt ondergesneeuwd is dat in deze lijst totaal niet het geval. Luigi’s Mansion 3 tilde de reeks naar nieuwe hoogte dankzij de verbeterde graphics en grotere schaal. Waar je in eerdere delen spookhuizen moest trotseren met de bange Luigi, is het nu een hotel dat je moet doorkruisen. Iedere verdieping heeft zijn eigen thema, wat voor leuke afwisseling zorgt.

  Hoewel de game hier en daar wat problemen had bij de release, is het absoluut een toptitel op de Switch dankzij de toffe gameplay. Deze draait volledig om het oplossen van puzzels, zowel in de omgevingen als tijdens gevechten. Luigi en zijn stofzuiger staan voor een groot avontuur dat het beste van onderweg en thuis gamen samenvoegt!

  7. Super Mario Maker 2

  Wie verzot is op de vroegere Mario-games kan zich op de Switch eindeloos vermaken met Super Mario Maker 2. Het vervolg van de levelmaker voegt vrijwel iedere feature toe die in het origineel ontbrak. Zo is er nu een verhaallijn die je via slimme levels ook nog eens de creator-tools uitlegt en zijn er meer mogelijkheden dan ooit te voren.

  De game kun je dan ook zien als de ultieme 2D-Mario-titel en heeft iedere doelgroep iets te bieden. Wie zijn creativiteit kwijt wil, kan eindeloos levels maken en die online delen, terwijl platform fanaten oneindig veel levels kunnen spelen om hun kwaliteiten te verbeteren. Super Mario Maker 2 bewijst maar weer eens dat de Switch geen 2D-Mario-games meer nodig heeft en dat is een bijzondere prestatie.

  6. Pokémon Sword & Shield

  Na een tijdje te hebben gewacht, is er dan eindelijk een Pokémon-titel die speciaal voor de hybride van Nintendo is gebouwd. Op de Switch was daar ineens de achtste generatie Pokémon die toegankelijker en grootster is dan ooit te voren. Met verbeterde omgevingen, gloednieuwe monsters en meer vrijheid dan ooit wist Pokémon eindelijk die langverwachte stap vooruit te nemen.

  Hoewel de game niet perfect is en zeker last heeft van de gelimiteerde mogelijkheden van de Switch, is het in korte tijd een van de populairste Pokémon-titels ooit geworden. Dat is dankzij de creatieve ontwerpen en magistrale muziek ook wel te begrijpen. Combineer dat met de vernieuwende Wild Area en je hebt alle redenen om deze Switch-game in deze lijst te zetten.

  5. Fire Emblem: Three Houses

  Wie zijn tactische hoed op wil zetten kan ook voor Fire Emblem Three Houses kiezen. Deze tactische RPG wist de Switch vorig jaar een nieuwe toptitel te verschaffen die menig gamer een zomer in bedwang heeft gehouden. Het verhaal dat meer dan 100 uur in beslag kan nemen is een epos van grote kwaliteit waarbij alles draait om de bonden die jij smeedt.

  Combineer dat met gevechten waarin iedere zet het definitieve verlies van je personages kan veroorzaken en het moge duidelijk zijn dat er veel op het spel staat. De game heeft tevens een prachtige artstyle die samen met de muziek voor een kunstwerk voor je oren en ogen weten te zorgen.

  Wat deze Switch-topper misschien wel naar het volgende niveau tilt zijn de keuzes die je moet maken. Deze zullen je de gehele game bij blijven en doen afvragen of je wel de goede keuze hebt gemaakt. Als je toch de andere uitkomst wil zien, kun je altijd nog voor een tweede of zelfs derde ronde gaan. Er zijn drie kampen om je bij aan te sluiten en dus ook drie manieren om het verhaal te beleven!

  4. Animal Crossing New Horizons

  De nieuwste titel in deze lijst met beste Switch games aller tijden is Animal Crossing New Horizons. Mede dankzij de bizarre tijd waarin we leven wist Animal Crossing verlichting te bieden en voor een ongekend succes te zorgen. De wereld is in de ban van Animal Crossing en haar bizarre creaties, zoals een volledige late-night talkshow met Star Wars-schrijver Gary Whitta.

  De kunst van Animal Crossing zit hem dan ook in het ontspannen. Waar vele games je uitdagingen voorschotelen, draait Animal Crossing om het genieten van de kleine momenten in het leven. Het vangen van een vlinder kan voor net zoveel plezier zorgen als het uitspelen van een moeilijk level.

  In de game kun je dan ook een compleet eiland naar hartenlust inrichten en je creativiteit loslaten op de wereld. Met schattige, grappige dierenpersonages kun je je begeven in een heerlijke, rustgevende fantasiewereld. New Horizons is dankzij dit alles en de nieuwe features en verbeteringen dan ook mogelijk de beste Animal Crossing-titel tot nu toe en verdient dan ook zeker een plek in deze lijst.

  3. Super Mario Odyssey

  Het brons in deze lijst met beste Switch games ooit is een game die altijd voor plezier zal zorgen zodra je deze opstart. Natuurlijk gaat het over Super Mario Odyssey, een titel die op ieder vlak draait om het hebben van plezier. De makers lijken als doel te hebben gesteld om spelers zo vaak mogelijk met een zo groot mogelijke grijns op hun gezicht te laten zitten en slagen hierin op vrijwel ieder niveau.

  Zo is de 3D-platform gameplay van ongekende kwaliteit en straalt de game blijdschap uit met het scala aan kleuren dat op ieder moment je scherm bekleedt. Het plezier kun je daarnaast nog groter maken door samen met een vriend of vriendin te spelen, want de game is volledig co-op te beleven. Daarmee is Super Mario Odyssey dan ook het ideale avontuur om heerlijk van te genieten.

  2. Super Smash Bros. Ultimate

  De naam Super Smash Bros heeft geen introductie meer nodig. Deze staat al jaren bekend als de viering van gaming door middel van een all-out knockpartij waarbij slechts één speler als winnaar uit de bus komt. Met Super Smash Bros. Ultimate op de Nintendo Switch wordt dit naar een nieuw niveau gebracht door alle personages die ooit in de game zaten terug te brengen voor het grootste gevecht aller tijden.

  Naast alle personages (en compleet nieuwe via DLC) zijn ook de bekende modi te vinden en brengt de introductie van een nieuw verhaal een gloednieuwe uitdaging met zich mee. In de World of Light heb je meer dan 40 uur aan gameplay waarin je langzaam maar zeker de wereld van Smash probeert te redden met je favoriete personages.

  Natuurlijk is de klassieke Smash het leukste om te beleven en die is dan ook beter dan ooit. In de Switch-game is de balans tot in de puntjes uitgewerkt, ziet de game er grafisch fantastisch uit (zowel in de dock als handheld) en is er meer muziek dan ooit tevoren. Smash Bros Ultimate is dan ook de ultieme viering van gaming en heeft haar plekje meer dan terecht veroverd op deze lijst.

  1. The Legend of Zelda: Breath of the Wild

  De eerste plek van deze lijst gaat, misschien niet verrassend, naar The Legend of Zelda: Breath of the Wild. De open-wereld RPG waarin Link het geliefde Hyrule van de ondergang probeert te redden, kwam gelijktijdig met de Switch uit en wist baanbrekend te zijn voor het genre. Waar je ook maar om je heen keek, kon je doen wat je wil en dat zorgde voor ongekende vrijheid.

  Die vrijheid is op ieder aspect toe te passen; van het verkennen van de wereld tot het oplossen van puzzels. Het zorgt ervoor dat je constant het gevoel hebt alsof je iets nieuws hebt gevonden en de adrenaline die dat met zich meebrengt houdt je tientallen uren zoet. Tel daarbij een slim collectible-systeem op (op de Korok Seeds na dan) en je hebt genoeg reden om de wereld tot in het kleinste detail uit te pluizen.

  Dit zijn de beste Switch games ooit!

  Op de Nintendo Switch zijn dus meer dan genoeg games te vinden waarmee je uit de voeten kunt. Benieuwd naar de beste games op de PS4? Die hebben we voor jou ook op een rijtje gezet in dit artikel.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.