De beste strategy games - 10 oude pareltjes die nooit gaan vervelen!

  De beste strategy games waarmee je nog jaren door kunt. Droom je ‘s nachts van wereldoverheersing? Denk jij “dat kan ik beter” als je Game of Thrones kijkt? Dan hebben wij de beste 10 strategy games voor je op een rij gezet.Deze games zijn al een jaartje ouder, maar blijven leuk.

  EA games

  Command and Conquer: Generals (2003)

  In deze pure Real Time Strategy game speel je als de Verenigde Staten, China, of the People’s Liberation Army (PLA). Command and Conquer is een vrij simpele game: je bouwt, je verzamelt grondstoffen, bouwt je basis en vernietigt je vijand. Met zo’n simpele formule kan er eigenlijk weinig mis gaan. De 21 missies van de Campaign hebben dan ook de tand des tijds doorstaan.

  Maar het beste aan deze game is natuurlijk de multiplayer. Je zult dit alleen wel over de LAN moeten doen aangezien er geen online support meer voor het spel is. Maar als je een paar vrienden bij elkaar krijgt zullen jullie je uren vermaken met enorm spannende potjes.

  Mocht je deze game willen spelen, dan is het raden om de Command and Conquer Ultimate Collection te kopen. Hiermee krijg je niet alleen Command and Conquer Generals, maar ook de alle andere delen. 17 games voor de prijs van één.

  THQ

  Company of Heroes (2006)

  In Company of Heroes heeft de speler de controle over een kleine groep soldaten. Tijdens de invasie van Normandië in 1944 vecht je als de Amerikaanse 101st Airborne of 29th infantry division tijdens de campaign.

  In de multiplayer kun je het zowel spelen als de Duitsers als Amerikanen. In de game probeer je bepaalde punten op de kaart te bezetten waar je voorraden kunt verzamelen Hiermee bouw je vervolgens meer gebouwen en troepen.

  Tijdens de gevechten bestuur je kleine groepjes soldaten, tanks en artillerie. Door de in 2006 zeer vernieuwende mechanics zoals het dynamisch instorten van gebouwen, het cover systeem en het line of sight systeem zul je je soldaten tactisch moeten gebruiken.

  Dit zorgt vooral in de multiplayer voor games waarin het zweet je op het voorhoofd staat. En goed nieuws: er is na 12 jaar nog steeds een zeer actieve groep spelers online.

  THQ

  Supreme Commander: Forged Alliance (2007)

  In deze standalone uitbreiding van Supreme Commander begin je op een vreemde planeet met je commander: een gigantische mech met een kanon als arm. Met je commander begin je met het bouwen van je basis, en het opwekken van energie en het verzamelen van massa.

  Ondertussen al elf jaar oud, maar de graphics zijn nog steeds indrukwekkend. Vooral wanneer er een kernraket afgaat, of er een commander explodeert en een halve basis met zich meeneemt. Supreme Commander draait om schaal; alles eraan is groot.

  Je bouwt legers van honderden tanks, robots, en vliegtuigen. Of je kiest voor gigantische over het land lopende slagschepen, een kanon dat tanks afvuurt of een fabriek op wielen.

  Verkrijgbaar op Steam en met een zeer actieve community, in deze game zul je nog zeker grootse veldslagen kunnen uitvechten!

  audioreservoir

  Warcraft III (2002)

  Warcraft 3 is alweer 16 jaar oud. Maar zoals met zoveel games die door Blizzard worden gemaakt is er nog steeds een trouwe groep gamers die Warcraft in leven houdt. Je kunt kiezen uit vier verschillende rassen: de mensen, Orcs, Undead en Night Elfs.

  Een klassieke RTS dus met alle elementen die we kennen en waar we van houden: Fog of War, het verzamelen van grondstoffen en het bouwen van je basis. Maar ook voegde Warcraft 3 een aantal dingen toe die destijds zwaar vernieuwend waren: zogenaamde creeps, computergestuurde monsters die goud of gebouwen bewaken, heroes en 3D terrein.

  Maar wat Warcraft 3 zo’n lange levensduur geeft zijn de mods: er zijn een aantal complete nieuwe maps gemaakt door de spelers, en zelfs een aantal complete nieuwe gamemodes. Warcraft 3 is bijvoorbeeld de geboorteplaats van de bekende MOBA game DotA.

  Dwarf Fortress (2006)

  Als je van gelikte graphics houdt kun je Dwarf Fortress overslaan. Ook als je op zoek bent naar snelle actie en grootschalige gevechten kun je het best verder scrollen. Maar mocht je van diepgang houden en engelengeduld bezitten dan is Dwarf Fortress iets voor jou.

  Het eerste wat je opvalt als je naar Dwarf Fortress kijkt is de graphics. Of beter gezegd, het ontbreken van de graphics. Alles in het spel wordt namelijk met tekstsymbolen weergegeven.

  In Dwarf Fortress begin je met een vijftal dwergen met het bouwen van een fort. Naarmate je rijker wordt, groeit je fort door immigranten en nieuwe geboortes, maar neemt ook het risico op aanvallen door kobolden, trollen of gigantische monsters uit de onderwereld toe.

  Letterlijk alles in Dwarf Fortress is gemodelleerd: je dwergen hebben ieder een eigen persoonlijkheid en ze kunnen zelfs getraumatiseerd raken. Zelfs de kunst de ze maken wordt beïnvloed door de dingen die ze hebben meegemaakt.

  Medieval II: Total War (2006)

  Altijd al een kasteel willen bestormen met belegeringstorens terwijl je soldaten de poort inbeuken met een stormram? Droom je ervan om je vluchtende vijanden af te slachten met je ridders te paard? Dan is Medieval 2: Total War dé game voor jou.

  Medieval 2 is vierde deel in de Total War serie en wordt door veel fans nog steeds gezien als een van de beste. Tijdens de campaign heb je de controle over een land in middeleeuws Europa en leid je dat land door verovering naar de overwinning.

  Het spel heeft eigenlijk twee delen: de campaign map is turn-based en ziet eruit als een schematisch weergegeven kaart, waar je je steden bouwt, onderhandelt en je legers op de vijand afstuurt. Als het tijd wordt om te vechten zoom je in op je leger en bestuur je de bataljons in real time. Dit zorgt voor epische gevechten.

  Medieval 2 is na 12 jaar een game die nog niks aan kwaliteit heeft ingeboet. De mogelijkheden zijn eindeloos: heeft de Paus je geëxcommuniceerd omdat je Frankrijk aanviel? Koop hem om, of stuur er een moordenaar op af en vervang hem door een Paus die je wel bevalt. Ook zijn er op het internet een aantal zeer indrukwekkende mods te vinden.

  Warhammer 40,000: Dawn of War (2004)

  In Dawn of War heb je de controle over één van de vier facties: Space Marines, Chaos Space Marines, de Eldar of de Orcs. Tijdens de campaign vecht je op de planeet Tartarus met de Space Marines tegen de machten van Chaos.

  Het spel is na veertien jaar nog zeer goed te spelen. De graphics zijn eigenlijk verrassend goed, en de snelle gevechten weten nog zeker je aandacht vast te houden. Ook de verhaallijn tijdens de campaign is nog altijd iets waar je je in kunt verliezen.

  Maar de echte pluspunten van de game liggen toch in de multiplayer. De AI geeft vaak niet genoeg uitdaging, maar tegen menselijke tegenspelers zul je nog steeds met zweethandjes achter je pc zitten.

  Blizzard

  Starcraft II: Wings of Liberty (2010)

  Het jongste spel in deze lijst. Het vervolg op Blizzards legendarische Starcraft uit 1998 is zeker een waardige opvolger. In de Starcraft 2 singleplayer kun je kiezen uit vier verschillende campaigns: twee voor de menselijke Terrans, één voor de Protoss en een voor de Zerg-zwerm.

  Maar net zoals bij zijn voorganger draait het bij Starcraft 2 vooral om de multiplayer. Het spel kent net als zijn voorganger een zeer actieve eSportsscene en is vooral in Zuid-Korea nog steeds razend populair; mensen die op de toppen van de leaderboards staan zijn in Zuid-Korea ware beroemdheden.

  Starcraft 2 is eigenlijk een versimpelde versie van het klassieke RTS genre. Net als in andere oude strategy games verzamel je grondstoffen, bouw je je basis uit en probeer je je vijand te vernietigen. Het enige wat je nodig hebt zijn mineralen en energie, maar dankzij het grote aantal verschillende units verveelt Starcraft 2 niet snel.

  Starcraft 2 ontving na het uitkomen wereldwijde lof, en werd door sommigen de beste RTS in jaren genoemd. verder was het de snelst verkopende RTS allertijden. De multiplayer van Starcraft is gratis te downloaden!

  Civilization IV (2005)

  Als het je niet gaat om indrukwekkende gevechten maar wel om werelddominantie dan is Civilization IV het spel voor jou. Het vierde deel in de turn-based strategy serie wordt vaak beoordeeld als de beste Civ game.

  Kort gezegd, kies je één van de leiders en leid je daarmee je land door de eeuwen heen naar de overwinning. Winnen kun je door de concurrenten te verslaan, als eerste een ruimteschip naar Alpha Centauri te sturen, of te VN zover te krijgen je tot wereldleider uit te roepen.

  Dankzij de oneindige verschillende werelden kent Civilization IV ook een bijna oneindige replaywaarde. Er zijn zoveel mogelijkheden om het spel te spelen dat je hier uren aan kwijt kunt. Maar pas wel op; het kan zomaar dat je ‘s avonds denkt ‘nog één beurt en dan stop ik ermee’ en dat je opeens het buiten al licht ziet worden.

  Age of Empires 2: The Age of Kings (1999)

  En daar is hij dan. Age of Empires 2. Op een lijst met de beste strategy games mag deze natuurlijk niet ontbreken. Met Age of Empires 2 en zijn voorganger legde The Creative Assembly de basis voor bijna alle RTS games in de toekomst.

  Age of Empires 2 is zeer toegankelijk en op het eerste gezicht vrij eenvoudig. Verzamel hout, eten, goud en steen, bouw een stad en een leger en versla je vijand. Verder kun je upgrades verkrijgen door naar de volgende ‘age’ te gaan, en zo van de vroege middeleeuwen naar de renaissance te groeien.

  Verreweg de oudste game op deze lijst, maar Age of Empires is na 19 jaar nog verrassend prettig om naar te kijken; de kleurrijke en redelijk simpele graphics hebben ervoor gezorgd dat ze de tand des tijds goed kunnen doorstaan. Maar mocht je toch op zoek zijn naar iets mooiers? Dan is er ook een HD remake gemaakt.

  Vooral dankzij de HD remake kent dit spel nog een zeer actieve playerbase. Na de vijf zeer uitgebreide campaigns kun je het ook opnemen tegen 7 van je vrienden tegelijk. Dus mocht je voorbij de verouderde gameplay mechanics kunnen kijken dan is een bezoekje aan deze klassieker zeker de moeite waard.

  De beste strategy games jaren later nog leuk

  Tot zover de lijst met beste strategy games. Ze zijn misschien niet meer zo jong en mooi als vroeger, maar ze kunnen je nog steeds uren bezig houden.

  Weet jij zelf nog oude strategy games die niet zijn genoemd? Of misschien een nieuwere waar je ons over wil vertellen? Laat het ons weten in de reacties!

  Dit artikel is op 29 mei 2020 bijgewerkt.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.