Beste Stranger Things season 2 verwijzingen - Terug naar de '80s!

  Nu Stranger Things seizoen 2 alweer uit is, wordt het tijd om eens terug te blikken op wat er eigenlijk allemaal is gebeurd in die negen episodes. De populaire Netflix serie gaat verder met het verhaal van The Upside Down, maar staat ook bol van verwijzingen naar eighties films. Hier zijn de tofste Stranger Things season 2 verwijzingen.

  Films uit de jaren ’80 hebben iets speciaals. Je herkent ze wanneer je ze kijkt en dit gevoel roept ook Stranger Things op, dat zich in die tijdsperiode afspeelt. Niet gek, want de serie is geïnspireerd door tal van klassiekers. En dat zien we constant terug in de sci-fi serie.

  Er zijn goede ideeën van klassiekers afgekeken en soms zelfs bijna één op één nagedaan. Af en toe ligt het er dik bovenop, maar er zijn ook meer verborgen Stranger Things season 2 verwijzingen. Weet jij om welke films het gaat? Naar onderstaande films weet het tweede seizoen op erg gave manier een knipoog te geven, maar ze vormen slechts het topje van de ijsberg!

  Let op, dit artikel bevat spoilers. Als je de serie nog niet hebt gezien zijn hier vijf redenen waarom je hem zeker moet checken!

  Ghostbusters

  Om te beginnen met een eenvoudig te raden film: Ghostbusters. In seizoen 2 van Stranger Things is het Halloween en de vriendengroep die centraal staat moet hier natuurlijk uitgebreid aan meedoen. De jongens besluiten om met zijn allen als de Ghostbusters verkleed te gaan, inclusief de gadgets.

  Niet alleen horen we de bekende Ghostbusters soundtrack, ook zien we de jongens in hun coole kostuums rondlopen. Eén van hen gebruikt op een gegeven moment zelfs zijn Ghost Trap waarvoor hij min of meer bedoeld is.

  Mad Max

  Nog een duidelijke referentie, maar desondanks een leuke! Mel Gibson speelde in de jaren ’70 en ’80 een jonge waaghals die moest overleven in een apocalyptische wereld. Dit stoere personage heette Mad Max en betekende de doorbraak van de inmiddels 61-jarige acteur.

  In Stranger Things komen de jongens al snel op het spoor van een zeker meisje genaamd Mad Max, ook een eenling. Deze speelt het hele seizoen door een grote rol en krijgt zelfs de bijnaam Road Warrior naar zich geslingerd, waarmee ook Gibsons rol werd aangeduid en wat tevens de titel van zijn tweede Mad Max film is.

  E.T. the Extra-Terrestrial

  Steven Spielberg maakte met E.T. één van zijn bekendste films ooit. Het verhaal over een buitenaards wezen dat op Aarde strand is zeer geliefd en een echte een ‘80s film. In de film zien we hoe Elliot, zijn broer en zus bevriend raken met de alien en hem helpen terugkeren naar zijn planeet. Uiteraard moet alles in het geheim gebeuren, want stel je voor wat de overheid zou doen als ze achter zijn bestaan komen.

  Er zijn in Stranger Things season 2 verwijzingen naar deze film te vinden die wat subtieler zijn dan die naar eerdergenoemde films. Ten eerste moet het bestaan van Eleven ook geheim blijven en is ze bevriend met een groep kinderen.

  Ten tweede, herinner jij je de scène uit E.T. nog waarin de koddige alien met een laken over zich heen als geest is vermomd? Kijk dan nog maar even naar wat Eleven voor ‘Halloweenkostuum’ aantrok. Ook de manier waarop Dustin zijn ‘huisdier’ wil lokken met wat lekkers doet denken aan de Spielbergfilm.

  Alien

  Eén van de meest iconische filmseries uit de vorige eeuw is die over de zwarte, slijmerige Xenomorphs. Ridley Scott zette in 1979 het eerste deel neer, simpelweg Alien genaamd. Deze horrorfilm laat zien hoe gruwelijk het mis kan gaan wanneer mensen in contact komen met een buitenaards ras, want de leden van ruimteschip The Nostromo leggen één voor één het loodje.

  Ondanks dat Stranger Things een stuk kindvriendelijker is, zien we ook hier hoe een zeker alienras – dat tevens snel is, met velen is en een soortgelijk uiterlijk kent - de boel onveilig maakt. Dat resulteert in veel spannende scènes, zoals de militairen die in het gangenstelsel van The Upside Down door de demogorgons worden opgejaagd, vergelijkbaar met een actiescène uit James Camerons Aliens. Extra leuk feitje: acteur Paul Reiser speelde in beide scènes een personage dat getuige was van de aanval.

  Voordat de strijd losbarst is er ook een andere Stranger Things season 2 verwijzing te vinden naar de eerste film, want al snel blijkt dat Demodog D’Artagnan uit zijn voegen groeit en acht Dustin hem toch minder geschikt als huisdier. Hij vindt het oude, losgekomen vel van ‘Dart’ en houdt het op dezelfde manier omhoog als Brett het vel van de Xenomorph. Bovendien staat Dustin dan nog een grotere schok te wachten, want zijn kat heeft minder geluk dan Ellen Ripleys kat Jones.

  Star Wars

  Als je naar Star Wars films refereert, kun je het maar beter goed doen! De filmserie is misschien wel de grootste ooit in het sciencefictiongenre en heeft een gigantische reputatie. De gebroeders Duffer doen het doodleuk met een aantal sterke Stranger Things season 2 verwijzingen.

  Zo staat het verhaal van Eleven dit seizoen los van wat de jongens uit Hawkins meemaken en leert ze op haar reis om haar krachten te controleren, net als Luke Skywalker. Elevens telekinetische gave doet dan ook sterk denken aan The Force uit Star Wars en bovendien keert ze sterker dan ooit terug om haar vrienden te redden.

  Ondertussen horen we de jongens eenmaal een vergelijking trekken met de Death Star en Mike in een latere episode “it’s a trap” schreeuwen om de rest te waarschuwen voor het gevaar dat eraan komt. Prinses Leia riep dit ook naar Luke Skywalker toen hij in de val van Darth Vader zou lopen en natuurlijk kent iedereen deze iconische uitspraak van Admiral Ackbar.

  The Terminator

  Wie kent Schwarzenegger niet als The Terminator? De Oostenrijks acteur die het wist te maken in Hollywood kwam onder andere met dé quote der quotes: ‘I’ll be back.’ The Terminator mocht ook rekenen op een aantal Stranger Things season 2 verwijzingen, want de film is meerdere malen duidelijk in beeld te zien.

  Zo prijkt de titel op een groot billboard van de bioscoop in Hawkins, waar de hoofdpersonages langs lopen. De film komt dan namelijk bijna op het grote doek, want de serie vindt in 1984 plaats. Ook zien we hoe Eleven in één van de episodes een commercial ervan op tv genadeloos wegzapt. Naast dit soort uitgesproken referenties komt de vriendengroep ook met de term 'Judgement Day' aanzetten, doelend op het einde van Hawkins.

  Oneindig veel toffe Stranger Things season 2 verwijzingen te vinden

  De gebroeders Duffer zijn hevig geïnspireerd door films uit de jaren ’80, zoveel is wel duidelijk! Bovenstaande Stranger Things season 2 verwijzingen zijn slechts het topje van de ijsberg, want elke episode druipt van de subtiele en minder subtiele knipogen naar oude klassiekers. Hoeveel zijn er jou opgevallen?

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.