De beste smartphones van 2022 tot nu toe

Article
donderdag, 14 juli 2022 om 15:30
beste smartphones 2022f1656601433
We zijn alweer over de helft van 2022 en dat betekent dat het jaar alweer een rits aan nieuwe smartphones op de markt is verschenen. Wij zetten alvast de beste smartphones van 2022 tot nu toe op een rijtje. Opletten dus als je nog op zoek bent naar een nieuwe smartphone.
Voor deze lijst met beste smartphones van 2022 tot nu toe kiezen we voor telefoons die specifiek in dit jaar zijn verschenen. Ook proberen we een mix voor te schotelen van smartphones die op een specifieke manier uitblinken. Zo heb je niet alleen de vlaggenschepen om uit te kiezen, maar ook smartphones die bijvoorbeeld een onwijs goede camera hebben.

Sony Xperia 1 IV

Daarmee komen we gelijk uit bij de eerste telefoon op deze lijst. De Sony Xperia 1 IV is niet een telefoon waarvan je zou verwachten dat deze een lijst als deze zou halen. Toch mag het nieuwe paradepaardje van Sony niet onderschat worden ondanks het feit dat deze telefoonlijn niet zo fantastisch verkoopt. Sony loopt namelijk voorop als het aankomt op de camera van een smartphone.
De Sony Xperia 1 IV heeft namelijk een optische zoom die fantastisch is, waardoor je verder in kunt zoomen zonder kwaliteitsverlies. Hier is wel sprake van wanneer je over een bepaald punt inzoomt, maar dat is bij deze nieuwe telefoon pas een stuk later. Ook qua design scoort Sony hoge ogen en valt de smartphone op, want een notch is niet aanwezig en ook is de 3,5mm poort nog gewoon te vinden.
Met een 6,5 inch 4K 120Hz display zit je ook goed, waarbij de helderheid is opgehoogd naar 1000 nits, waardoor je buiten in de zon het scherm beter kunt zien. Onder het display vind je een high-end Snapdragon 8 Gen 1-chipset waarmee veel van de vlaggenschepen uit 2022 uitgerust zijn, dus ook op dat vlak zit je goed. Het grootste minpunt van de telefoon is dat Sony een prijskaartje van 1399 euro hanteert en dat is toch wel erg veel.

Samsung Galaxy S22 Ultra

Van de Xperia 1 IV schakelen we even terug naar het begin van het jaar. Toen kwam de Samsung Galaxy S22-lijn uit, waaronder de Ultra-variant. Dit is gelijk de grootste variant die Samsung dit jaar aanbiedt en daardoor ook de smartphone die het meest verschilt van de rest van de line-up.
De S22 Ultra is niet alleen een stukje groter, maar heeft ook wat bekende features van de Samsung Note-lijn overgenomen. De S-Pen zit namelijk bij de S22 Ultra, maar ondanks die toevoeging is de telefoon gewoon weer voorzien van een 5000 mAh batterij. Je kunt dus lekker lang genieten van de telefoon en dat terwijl je een fantastisch scherm voorgeschoteld krijgt met een 6,8 inch oled-display dat een QHD-resolutie aanbiedt.
Ook de vier camera’s op de achterkant zijn erg sterk, al is de uitsnede wel een beetje vreemd. Deze is namelijk wat stofgevoelig doordat de lenzen een tikje uitsteken. Ondanks dat is de fotokwaliteit uitstekend, waarbij vooral de nachtfoto’s opvallend goed ogen. Qua vlaggenschepen die van alle markten thuis zijn, is dit de telefoon om voor te kiezen ondanks het prijskaartje van 1179 euro.
xiaomi 12f1656601818

Xiaomi 12

Wil je niet een reusachtige smartphone of ben je simpelweg geen fan van Samsung-telefoons, kun je ook kiezen voor de Xiaomi 12 die met maar 6,28 inch één van de slankste en compacte smartphones is die nog steeds een krachtige ervaring aflevert op dit moment. Een prijskaartje van 899 euro hangt er nog steeds aan, maar die is wel goed te verantwoorden ondanks dat de prestaties iets lager zijn dan die van het vlaggenschip van Samsung.
Het compacte formaat is voor velen een pluspunt, alsook de prestaties die zeer netjes zijn dankzij de Snapdragon 8 Gen 1-processor. Het amoled-paneel met een 1080p resolutie is niet het hoogste, maar is nog steeds onwijs goed in gebruik. Tel daar enorm snel opladen bij op en je hebt een dijk van een telefoon die alleen op batterijduur en matige software nog flink kan verbeteren.
oneplus nord 2tf1656601849

OnePlus Nord 2T

In 2021 bracht OnePlus de opvolger van de zeer betaalbare OnePlus Nord en leverde daarmee een uitstekende midranger af. In 2022 brengt hetzelfde bedrijf een kleine update uit in de vorm van de OnePlus Nord 2T waarmee het bedrijf opnieuw weet te imponeren. De kleine verbeteringen maken de telefoon wederom één van de betere midrange smartphones die onder de 400 euro blijft.
De grootste verbeteringen van de telefoon zijn te vinden in een snellader die in 27 minuten van 0 tot 100 procent stroom kan zorgen en een kleine camera-update. Overdag zien je foto’s er grotendeels hetzelfde uit als met de Nord 2, maar nachtfoto’s komen ditmaal een stuk beter uit de bus. Verder levert de telefoon dezelfde fantastische prestaties als het model van vorig jaar. Een echte aanrader is het dan ook zeker!
realme gt pro 2f1656601841

Realme GT 2 Pro

We sluiten het lijstje af met de Realme GT 2 Pro. Realme maakt al een tijdje een opmars en probeert met de GT 2 Pro de grote vlaggenschepen pijn te doen met een zeer competitieve prijs. Voor maar 749 euro kun je de telefoon al vinden en dat terwijl de telefoon voorzien is van uitstekende specificaties.
Een grote 5000 mAh accu, razendsnel opladen en een amoled-scherm met hoge 2K resolutie van 6,7 inch. Daarbij geniet het display van 120Hz waardoor iedere beweging extreem vloeiend is en daardoor enorm prettig in dagelijks gebruik. Tel daar een goed contrast bij op en een camera die opvalt door unieke opties en je hebt een betaalbaar vlaggenschip waar je een goed aantal jaren mee vooruit kunt.

Geen iPhones in de beste smartphones van 2022 tot nu toe

Opvallend is natuurlijk dat er geen Apple te vinden is in de lijst met beste smartphones van 2022 tot nu toe. Dat heeft een hele simpele reden. De iPhone SE (2022) is simpelweg niet goed genoeg voor wat de telefoon aanbiedt. Het is daarom wachten tot Apple (en alle andere fabrikanten) de rest van haar smartphones lanceren gedurende de resterende maanden van 2022.