De beste smartphone camera´s van 2019 zorgen voor de perfecte foto

  Het jaar zit er alweer bijna op en daarmee ook het decennium. Wij blikken terug op een jaar vol innovatie, vooral op het gebied van de smartphone camera. Daarom zetten wij in deze lijst de tien beste smartphone camera's op een rijtje. Wie reikte er naar de sterren? Je leest het in dit artikel.

  OPPO Reno 2

  We trappen deze lijst met de tien beste smartphone camera's af met de OPPO Reno 2. Met deze krachtpatser in je handpalm maak je de beste foto’s en schiet je loepzuivere video’s met de nieuwe Ultra Steady Video feature. Het toestel heeft aan de achterkant een Quad Camera, waarmee je dichtbij of veraf, in het licht of in het donker de scherpste kiekjes kan schieten in 4K. De hoofdcamera heeft een 48 Megapixel lens voor haarscherpe foto’s dankzij de Sony IMX 586 sensor. Daaromheen vind je een 8 MP wide angle lens, een 13 MP telefoto lens en een 2 MP mono lens.

  Dichtbij, veraf, groot, klein, licht of donker: het is geen uitdaging voor de OPPO Reno 2. De Wide Angle lens maakt gedetailleerde foto’s van brede landschappen, gebouwen, alle leden van de familie op de foto zonder probleem en als je in wil zoomen hoef je je al helemaal niet druk te maken. Met de Reno 2 kun je tot 5 x hybride zoom bereiken en 20 x digitale zoom zonder al te veel kwaliteitsverlies.

  Wil je daarnaast ook scherpe macrofoto’s kunnen maken en echt dichtbij de actie komen? Met de Ultra Macro modus kun je de scherpste shots en de meest bijzondere details feilloos in beeld brengen tot op 2.5 centimeter afstand. Door de Fusion Imaging Technology schakelt de Reno 2 naadloos tussen de verschillende modi.

  In het donker fotograferen? Geen probleem. Met de Ultra Dark modus kun je in het holst van de nacht foto’s maken zonder vervelende ruis. Nu komen je feesten pas echt goed in beeld. Wil je daarbij ook nog eens de tofste selfies maken? Met de 16 Megapixel selfiecamera (ook wel haaienvin-camera genoemd) met AI Beauty Mode en HDR en talloze andere opties is de OPPO Reno 2 hét toestel om dit te doen! Het merk is tevens de officiële sponsor van de National Geographic fotowedstrijd 2019. Iedereen kan een fotograaf zijn als je deze OPPO smartphone hebt! Wij zeiden het al in de review: met de OPPO Reno 2 maak je foto’s en video’s als een pro!

  De OPPO Reno 2 is nu verkrijgbaar voor 499 euro bij onder andere T-Mobile, Media Markt en Coolblue. De smartphone is verkrijgbaar in twee kleuren, namelijk Ocean Blue en Luminous Black.

  Xiaomi

  Xiaomi Mi 9T Pro

  Naast de OPPO Reno2 wist de Xiami Mi 9 Pro ook een goede indruk achter te laten. Dit toestel van Chinese makelij heeft, net als de Huawei P30 Lite, een triple camera met lenzen van 48, 16 en 12 megapixel. Het mooie van dit toestel is dat er een dieptesensor in zit die voor toffe bokeh effecten zorgt. Los hiervan biedt de Mi 9T Pro je allerlei mogelijkheden op het gebied van wide angle-fotografie, portretfotografie en nog veel meer.

  De Xiaomi blinkt vooral uit op het gebied van selfies. Met de 20 megapixel selfiecamera op de voorkant maak je namelijk ontzettend scherpe selfies. Alle foto’s en video’s kun je ook nog eens nabewerken met de software op het toestel. Jammer genoeg is de Mi 9T Pro alleen geen ster op het gebied van nachtfotografie, maar voor de prijs van ongeveer 400 euro is dit een prima cameratoestel.

  Sony

  Sony Xperia 1

  Sony is al jarenlang goed bezig op het gebied van camera’s. Jammer genoeg steekt de gigant deze technologie niet altijd in haar eigen smartphones. De toestellen van Sony moeten het dan ook stellen zonder de fijnste technieken van de cameratak, maar desondanks is er toch een toestel deze top tien in geslopen. De Sony Xperia 1 heeft namelijk een behoorlijk veelzijdige camera die bewijst dat Sony weet hoe het moet.

  Het toestel heeft aan de achterkant een driedubbele 12 MP-camera. Het trio op de achterkant bestaat uit een groothoeklens, een telefotolens en een lens met optische beeldstabilisatie. Op deze manier schiet je scherpe foto’s, maar kun je ook aan de slag met 4K-video’s. Op het OLED-scherm komen vervolgens al je beelden tot leven. Als je denkt dat je het daarmee gehad hebt is er ook nog een 8 megapixel selfiecamera aanwezig die je kiekjes van jezelf laat maken als de ster die je bent.

  De Xperia 1 heeft alleen een nadeel en dat is het moment wanneer het licht zijn snor drukt. In het donker presteert het toestel niet heel goed. Als je bedenkt dat dit een high end toestel is met een prijskaart van ongeveer 1000 euro dan had een echte Sony camera hier het verschil kunnen maken. Sony komt nog vaker in deze lijst voorbij, maar anders dan je zou denken.

  Google

  Google Pixel 4

  Een hele tijd geleden is Google van zoekmachinegigant overgestapt naar de mobiele telefoons. Het was afgelopen jaar alweer tijd voor de vierde Google telefoon, de Google Pixel 4. Het toestel lijkt alleen wat achter te lopen op het gebied van lenzen. Waar de meeste toestellen er namelijk al vier of vijf aan de achterkant hebben, kwam Google met 2 stuks.

  Wat de Google Pixel namelijk aan lenzen mist, maakt het toestel goed aan kracht. Op de achterkant vind je bij deze smartphone een 12 en een 16 megapixel camera die ondersteund worden door bijzonder slimme software. Juist door die software maak je de mooiste foto’s op het gebied van contrast en helderheid. Weinig licht is ook geen probleem voor de telefoon van Google door een sterke sensor. Op het gebied van filmen kun je met deze camera’s een 4K- resolutie verwachten, alleen wel met slechts 30 frames per seconde.

  De voorkant biedt daarnaast nog ruimte voor een groothoeklens van 8 megapixel waarmee je je selfies kunt schieten. Het totaalpakket maakt de Pixel 4 tot een waardige telefoon die door slim gebruik van software in deze lijst is beland.

  Samsung

  Samsung Galaxy S10 Plus

  Samsung pakte dit jaar uit met een toestel met maar liefst vijf lenzen. Van deze vijf lenzen zitten er drie aan de achterkant, namelijk een ultra groothoeklens, een telelens en een groothoeklens. Respectievelijk zijn de lenzen 12, 16 en 12 megapixel. Hiermee maak je alle foto’s die je maar wil in haarscherpe kwaliteit, zelfs in donkere situaties. De Galaxy S10 Plus bevat optische beeldstabilisatie en geeft je bovendien allerlei handige mogelijkheden om je foto’s te bewerken.

  Aan de voorkant heeft het toestel een tweetal lenzen van 8 en 12 megapixels voor selfies. Door deze unieke combinatie van lenzen en ondersteunende software is dit een van de beste selfietoestellen die er in 2019 uit is gekomen. Maar we zijn nog niet halverwege de lijst, dus er zijn nog meer toestellen te vinden die dit jaar fantastisch waren op cameragebied!

  Samsung

  Samsung Galaxy Note 10

  In deze lijst komen we ook bij de Galaxy Note 10 Plus uit. Deze grote broer van de Galaxy S10 heeft eigenlijk iets minder dan de smartphone uit de S-serie. Gek genoeg presteert het toestel wel beter. Waar het toestel namelijk op de voorkant geen dieptesensor heeft, zit die op de achterkant als extra lens. En dat is precies de goede plek. De selfies van de Note 10+ zijn dus iets minder dan die van de S, maar de reguliere foto’s blinken uit door die extra lens. Dit komt doordat de voorgrond nog beter van de achtergrond te scheiden is en je foto’s dus nóg beter uit de verf komen.

  De betere lichtsensor in de camera’s op de achterkant helpt hierbij ook een handje als het donker wordt. De Note 10 Plus presteert daardoor niet alleen beter in het licht, maar maakt scherpe foto’s met minder ruis als het licht je even in de steek laat. Een mooie smartphone om de top vijf mee af te trappen dus!

  iPhone 11 Pro Max

  Apple kan natuurlijk niet in deze lijst ontbreken. Met welke telefoon kan dat anders dan met de iPhone 11 Pro Max, Apples paradepaardje van 2019. De telefoon is sterker, groter en beter dan zijn voorgangers en dat is onder andere te danken aan de drie camera’s op de achterkant. De triple camera heeft lenzen van 12 megapixel die onderverdeeld zijn in een groothoeklens, een ultragroothoeklens en een telelens. Maar liefst twee van deze camera’s hebben optische beeldstabilisatie voor scherpe kiekjes en stabiele video's.

  Bovendien hebben de camera’s de eigenschap dat ze minder snel overschakelen naar de primaire lens bij weinig licht. Dat betekent dat Apple mee is gegaan met de rest door nachtfotografie een goed in het licht te zetten. Donkere foto’s bevatten nauwelijks nog ruis en dat zorgt er in combinatie met de krachtige Apple software voor dat je nóg betere foto’s schiet dan ooit tevoren. Apple lanceert zichzelf met dit toestel nog net niet naar de top drie van deze lijst, omdat er tijdens het fotograferen toch net even wat minder gecorrigeerd wordt op het gebied van groothoekfotografie dan bij de drie toppers die nu volgen.

  Huawei

  Huawei P30 Pro

  ‘Herschrijf de regels van fotografie.’ Het is één van de slogans waarmee Huawei stations en bushokjes bekleedde ter promotie van de P30 Pro. Met dit toestel greep Huawei naar de troon tussen de giganten Samsung en Apple en dat is aardig gelukt. De Huawei P30 Pro is namelijk een ijzersterke smartphone die een stel bizar goede camera’s heeft.

  Met op de achterkant een Leica Quad camera die 5 x optische zoom en 10 x hybride zoom biedt kun je in totaal zonder al te veel kwaliteitsverlies 50 keer inzoomen. Dat je daarbij een 40 megapixel Super Sensing-camera , een 20 megapixel groothoeklens, een 8 megapixel telelens en een goede Time of Flight-sensor krijgt, helpt alleen maar. In het donker fotograferen kan zonder al te veel moeite met de combinatie van deze lenzen en de software die door de Kirin 980 processor chipset raast. De Huawei P30 Pro is een toestel om bij je te hebben als je naar feesten gaat, op vakantie gaat of gewoon als je op straat loopt en een mooie foto wil maken. Iedere foto die je maakt wordt namelijk bijzonder.

  OnePlus

  OnePlus 7T Pro

  Ook komen we de OnePlus 7T Pro tegen die, net als de Huawei P30 Pro, de strijd met titanen aan ging. In de OnePlus 7T Pro vinden we namelijk niet alleen een krachtig toestel, maar ook een behoorlijk indrukwekkend aantal camera’s. Op de achterkant biedt het toestel ruimte aan een 48 megapixel hoofdcamera, een 8 megapixel telefotolens en een 16 megapixel ultra groothoeklens. Hoewel de OnePlus 7T Pro minder ver in kan zoomen dan de Huawei P30 Pro, zijn de opties van dit toestel bijna ongelimiteerd.

  Door de software in dit toestel kun je verwachten dat je succesvol foto’s maakt zonder al te veel moeite. Portretten zien er altijd gelikt uit en zelfs in de nacht maak je de mooiste prenten dankzij de Nightscape-modus. Een unieke eigenschap die dit toestel hoog in de ranken doet klimmen is de RAW-modus, waarbij alle informatie voor nabewerking opgeslagen wordt. Een optie die veel fotografen maar al te graag gebruiken.

  Je kan met de OnePlus 7T Pro overigens ook de meest prachtige selfies maken dankzij de Sony IMX471 16 megapixel lens op de voorkant. Het is op dit gebied dat Sony zijn spierballen weer laat zien, maar dan wel in een OnePlus-toestel. Met de smartphone zijn daarbij 4K video te schieten op 30 of 60 frames per seconde. Sony laat nog één keer in deze lijst zijn spierballen zien en dat is bij de absolute winnaar op cameragebied in deze lijst.

  Huawei P30 Lite

  We sluiten deze lijst met de tien beste smartphone camera's af met de Huawei P30 Lite. Hoewel Huawei nogal eens voorbij kwam in het nieuws het afgelopen jaar is dit toestel best wel ondergesneeuwd in een bos met ijzersterke toestellen. Toch heeft het toestel een set camera’s waarmee je de scherpste kiekjes kunt maken. De 48 megapixel groothoeklens op het toestel wordt ondersteund door een 8 megapixel ultra groothoeklens en een 2 megapixel bokeh-lens, zodat je in iedere situatie goede foto’s schiet.

  De software van het toestel helpt je makkelijk portretten te maken, slow motion opnamen te schieten en zelfs in de nacht scherpe beelden te maken. Zo lang er maar wat licht is, maak jij de tofste beelden. Als het donker is en je wil inzoomen valt het alleen al snel op dat er wat ruis optreedt en dat is jammer.

  Op het gebied van selfies presteert de P30 Lite gelukkig wel uitstekend. Met de selfiecamera van 24 megapixel maak je de scherpste en mooiste selfies die een relatief laaggeprijsd toestel je kunnen bieden. De Huawei P30 Lite is namelijk aan te schaffen voor ongeveer 260 euro.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.