Rocky bestaat 40 jaar - Wat is de beste Rocky film?

  Rocky bestaat deze week 40 jaar en het is tijd om terug te kijken. Inmiddels zijn er 6 Rocky films en één spin-off film. In deze special wordt er gekeken wat onderling de beste Rocky films zijn. Welke Rocky film is het beste?

  Rocky is de beroemde serie films die in 1976 begon met de eerste film Rocky. Deze week viert die film haar 40-jarig bestaan. In die 40 jaar tijd is veel gebeurd, zo is Rocky een van de bekendste films allertijden geworden, en dat is te danken aan onder andere Sylvester Stallone. Het is tijd om terug te kijken en te bepalen welke film de beste Rocky aller tijden is.

  Alle Rocky films zijn parels. Dit zorgt ervoor dat de competitie tussen elkaar keihard is en dat veel Rocky films misschien wel heel goed leken, maar niet heel hoog op deze lijst komen. Pas wel op, want deze special bevat wellicht spoilers.

  7. Rocky V (1990)

  Rocky V is de slechtste Rocky film die er is gemaakt. Rocky V gaat over de bokser Rocky Balboa die terug gaat naar zijn roots om een trainer te worden. Het concept klinkt leuk, maar de film pakt minder goed uit.

  Rocky V probeert namelijk te veel verschillende verhaallijnen door elkaar heen te combineren. Zo is Rocky een trainer, probeert hij een vader-zoon relatie op te bouwen en zit hij te kampen met geldproblemen door hersenbeschadiging. Door deze hersenbeschadiging kan Rocky namelijk niet boksen.

  Dit zorgt voor een paar momenten die een beetje hypocriet zijn te noemen, met name het einde. Rocky V zorgt niet voor de spanning en emotie die we bij de rest van de Rocky films wel hebben.

  6. Rocky IV (1985)

  De 4e Rocky film doet het beter dan Rocky V. Rocky IV heeft namelijk een aantal klassieke dingen waar we zo van houden bij Rocky. Leuke trainingscènes, intensieve gevechten en vooral veel emotionele stukken.

  De 4e Rocky film gaat over een boksgevecht tussen de Amerikaan Rocky Balboa en de Rus Ivan Drago. Rocky IV kwam uit tijdens de Koude Oorlog en dat zorgde voor een raar Verenigde Staten vs Rusland gevecht in de film.

  De film is duidelijk een Amerikaanse film en spot met de Russen door typisch Russische vooroordelen te gebruiken. Bijvoorbeeld dat Rusland eigenlijk alleen maar machines heeft, en geen echte mensen. Dit voelt in de film erg raar aan, maar zorgt er wel voor dat het lachwekkend is als je het in deze tijd terugkijkt.

  Daarnaast is er in Rocky IV weinig terug te vinden van de boksheld Apollo Creed, die in de Rocky films vooral een belangrijke leidersrol had die altijd de grenzen kende. In Rocky IV kent hij deze grenzen niet meer en doet daarom dingen die niet bij Apollo Creed horen.

  Gelukkig voelt de film wel als een echte Rocky film en daarom staat hij op nummer 6.

  5. Rocky II (1979)

  Eigenlijk zijn het vanaf nu alleen nog maar Rocky toppers. Hierdoor is het lastig om een keuze te maken welke Rocky nou beter is dan de ander. Op nummer 5 staat Rocky II.

  Rocky II gaat over tweede kansen. Het is het eerste vervolg van de populaire Rocky en in de film krijgt Rocky een tweede kans om de strijd aan te gaan met Apollo Creed. De film doet eigenlijk bijna alles goed, er zijn leuke montages, goede ontwikkelingen en een geweldig eindgevecht.

  Het enige minpuntje van Rocky II is dat het misschien allemaal een beetje te herkenbaar is. Het verhaal lijkt veel op die van Rocky en mist wat originele dingen. De Rocky films die tot de top 5 horen zijn allemaal van top klasse, ieder detail kan dus het verschil geven tussen een plekje omhoog of omlaag.

  4. Rocky Balboa (2006)

  Rocky Balboa is het 6e deel van de Rocky serie. De film gaat over een gepensioneerde Rocky die nog één laatste keer de strijd aangaat. Dit doet hij tegen een jonge sterkte gast.

  Wat de film Rocky Balboa zo goed maakt is het feit dat Rocky nog één laatste keer laat zien wat hij in zijn lichaam over heeft. Rocky is oud en moet eigenlijk helemaal opnieuw beginnen om zichzelf weer een bokser te maken. Hierdoor lijkt de film qua ontwikkeling op de allereerste Rocky.

  Deze film in de Rocky saga is misschien wel het emotioneel van allemaal. Rocky is alleen, en dat laat de film prachtig zien.

  Het nadeel van de film is hoe uiteindelijk een videogame ervoor zorgt dat Rocky weer wilt gaan boksen. De aanleiding had veel meer diepgang kunnen hebben, waardoor Rocky Balboa perfect had kunnen zijn. Daarnaast is de film niet heel realistisch wat soms voor grappige momenten zorgt.

  3. Rocky III (1982)

  Rocky III is op de 3e plek in deze special te vinden.

  Deze Rocky film is vooral erg origineel. Rocky krijgt in de namelijk film een compleet ander karakter waardoor je veel verschillende dingen van Rocky ziet. Rocky is in deel 3 niet meer de hard werkende en gevoelige Rocky. Het geld is Rocky naar zijn hoofd gestegen en hij hangt de glitter en glamour versie van Rocky uit.

  Dit is leuk, het zorgt voor een andere insteek die we nog niet van Rocky hebben gezien. Hierdoor gaat het verhaal hele andere kanten op dan de eerste twee Rocky films. Het verloop van de film bevat emotionele scènes waar Rocky weer op zijn oude ik begint te lijken.

  Daarnaast heeft Rocky misschien wel de beste tegenstander ooit tegenover zich. Het is niemand minder dan Mr. T die de strijd aangaat met Rocky Balboa. Mr. T speelt een uitstekende rol in de film.

  Het enige nadeel van Rocky III is dat de film best voorspelbaar is. Het verhaal is cliché en bevat veel elementen die je van tevoren aan ziet komen.

  2. Creed (2015)

  Creed is een spin-off film die in 2015 uitkwam. De film gaat net zoals Rocky V over Rocky die trainer wordt van een bokser. Dit keer is de zoon van Apollo Creed de hoofdpersoon, en niet Rocky Balboa. Deze insteek werkt perfect en zorgt ervoor dat Creed op een hoog niveau zit.

  De film geeft je het echte Rocky gevoel. De film bevat alle klassieke dingen waarvan je Rocky herkent en ook nog eens super goede filmtechnieken. Zo is er een vechtscène waarbij de hele scene in één take is opgenomen. Tijdens de film zit je dan echt te genieten.

  Creed richt zich op de dingen die we van Rocky leuk vinden en doet dit met sterk acteerwerk. De film mist af en toe een beetje overtuiging en er is één Rocky film die op alles net iets beter doet dan Creed.

  1. Rocky (1976)

  De allerbeste Rocky film is de allereerste. Rocky I, of simpelweg Rocky, gaat over Rocky Balboa die als underdog kans maakt om wereldkampioen boksen te worden. Deze film is de basis voor alle Rocky films en zelfs 40 jaar na release geeft het je nog genoeg emotie, passie en manieren om te lachen.

  Het is ook niet gek dat deze Rocky de enige film uit de franchise is die een Oscar heeft gewonnen. Alles klopt, van karakterontwikkeling tot het verhaallijn zelf. Voeg daar de prachtige muziek aan toe en je hebt de beste Rocky film aller tijden.

  Het budget voor deze Rocky film was onder de miljoen dollar, wat de film nog indrukwekkender maakt.

  Welke Rocky film is jouw favoriet?

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.