De beste PS5 games van 2022 - Eindeloos plezier

Article
vrijdag, 06 januari 2023 om 15:00
stray blogroll 1654633345225 j16vf1658239155
De laatste maand van het jaar is alweer aangebroken. Het kan maar één ding betekenen, namelijk dat het tijd is om de beste games van het jaar onder de loep te nemen. Vandaag zijn de tien beste PS5 games van 2022 aan de beurt. Tijd voor de beste PlayStation 5 games van het jaar!

10. Stray

We trappen deze lijst af met de meest geliefde kattensimulator van het jaar. In Stray speel je als een zwerfkat in een futuristische stad en zich een weg terug moet zien te banen naar zijn vrienden. Onderweg ontdek je alleen al snel dat de cybernetische onderwereld vol geheimen zit om te ontrafelen.
Qua gameplay heeft Stray niet heel veel bijzonders te bieden, maar de game laat je dingen voelen die je misschien niet direct verwacht van "die game met die kat". De robots die de stad bewonen zijn menselijk tot op het aandoenlijke af en de kat zelf is natuurlijk een highlight, mede dankzij de DualSense die bijvoorbeeld in je handen kan spinnen. De hoop die de eeuwenlang opgesloten robots voelen bij het zien van de kat zou niet herkenbaar moeten zijn, maar iedereen die met een kat op schoot warme gevoelens krijgt, snapt hoe belangrijk wat natuurlijk (en aaibaar) leven kan zijn in een afgesloten cyberstad.

9. Uncharted: Legacy of Thieves Collection

2022 was tevens het jaar waarin Uncharted wat liefde kreeg van ontwikkelaar Naughty Dog. Het betreft alleen geen gloednieuwe game, maar twee remasters van eerdere Uncharted-games. De PS4-titels (A Thief’s End en The Lost Legacy) hadden namelijk nog geen upgrade voor de PS5 gekregen en daar is Sony als de kippen bij.
Ons hoor je niet klagen, want de remasters ogen op de PlayStation 5 wonderschoon en spelen bovendien een stuk beter. Een stabiele framerate van 60 fps voelt hemels bij het doorkruisen van Nathan Drake’s laatste avontuur. Helaas had de collectie wel wat meer extra’’s kunnen gebruiken om fans van het eerste uur langer te boeien.
tunic headerf1658921954

8. Tunic

Na lang wachten was dit eindelijk het jaar waarin Tunic verscheen. De avonturentitel met het schattige vosje wist bijzonder uitdagende puzzels en vijanden voor te schotelen. Wie denkt een simpele Zelda-game met een vos te spelen, komt dan ook bedrogen uit.
In deze indietitel staat nadenken over je speelstijl centraal, net als de manier waarop je door de wereld gaat. Dat Tunic ook speelt met de in-game taal zorgt voor een extra laag verdieping die je als speler voelt die in een onbekende wereld dwaalt. Weinig titels wisten verkennen van de wereld zo leuk te maken dit jaar als Tunic.

7. Marvel’s Midnight Suns

Firaxis Games komt op de valreep van het jaar met een gloednieuwe game. Het betreft Marvel’s Midnight Suns die de duistere kant van het Marvel-universum belicht. Dat wordt gedaan door middel van een prachtige, tactische RPG die menig Marvel-fan goed zal smaken.
Met bekende gezichten uit tal van Marvel-stripboeken kun je met gemak 70 uur genieten van een uitgebreide campagne met diepgaande vechtsystemen die je brein doen breken. Tel daarbij tal van activiteiten op buiten de gevechten die de personages verder uitdiepen en er is aan alle kanten reden om jezelf helemaal te verliezen in de game.
gran turismo 7 headerf1647000372

6. Gran Turismo 7

Op PlayStation 5 zijn weinig games die zo fantastisch ogen als Gran Turismo 7. De racegame van Polyphony ziet er bijzonder mooi uit dankzij de kracht van de PS5. Hetzelfde kan overigens ook over het geluid gezegd worden.
Het plezier van Gran Turismo stopt gelukkig niet bij de visuele aspecten. Ook voelt het racen beter dan ooit, waarbij de DualSense controller extra goed meehelpt. De studio had wat beter na kunnen denken over de implementatie van microtransacties.

5. A Plague Tale: Requiem

In 2022 verschenen nog relatief weinig games die exclusief voor de PlayStation 5 en Xbox Series X beschikbaar zijn. Gelukkig is A Plague Tale: Requiem één van de games die wel op dat lijstje staat. Dat het ook direct één van de betere games van het jaar is, komt dan ook goed uit.
Dankzij een pakkend verhaal met Amicia en Hugo de Rune die op zoek zijn naar een geneesmiddel voor Hugo’s bloedziekte wordt een bijzondere reis vol spanning afgetrapt. Die spanning zal alleen maar toenemen wanneer je de ratten die de Franse 12e Eeuw rijk is in de DualSense controller voelt rondkruipen. Tel daar de prachtig ogende wereld bij op en je hebt een avontuur van pakweg twintig uur dat je niet snel zal vergeten.
the last of us part 1 remakef1672920524

4. The Last of Us Part 1

Het verhaal van The Last of Us is bijna tien jaar na eerste uitgave bij weinigen nog onbekend. Dat de PS3-game voor de tweede keer vernieuwd werd, deed dan ook wat wenkbrauwen optrekken. Toch is de PS5-versie van de game schitterend om naar te kijken en speelt de game ook een stukje soepeler.
Ontwikkelaar Naughty Dog heeft gekozen voor specifieke aanpassingen die het avontuur nog intenser maken, maar konden daarin eigenlijk nog wel een stapje verder gaan. Anderzijds is The Last of Us Part 1 de ideale versie voor iedereen die het avontuur van Ellie en Joel nog nooit heeft ervaren. Zie het als de beste voorbereiding op de HBO-serie die volgend jaar verschijnt!

3. Elden Ring

Meesterlijke RPG Elden Ring heeft de derde plek in deze lijst met beste PS5 games van 2022 weten te veroveren. De open-world game van FromSoftware zet een nieuwe standaard voor het genre, maar laat ook nog genoeg ruimte voor verbetering in onder andere hoe de menu’s werken en co-op. Daarbij waren er ook nog wel eens bugs toen de game oorspronkelijk verscheen.
Gelukkig is dit meesterwerk inmiddels alleen maar verder verbeterd met patches en blijft het een intens mooi avontuur om deze griezelige wereld te doorkruisen. Wie denkt als held op sokken even door de wereld te kunnen wandelen, komt bedrogen uit. Ieder gevecht is een strijd en elke ontdekking laat je alleen maar meer verliefd worden op deze prachtige game.
horizon forbidden west headerf1643114569

2. Horizon Forbidden West

Wie het heeft over de beste PS5 games van 2022 kan Horizon Forbidden West niet vergeten. Deze titel van het Nederlandse Guerrilla is misschien wel de meest complete open-world game ooit gemaakt. Dan hebben we het alleen wel over de traditionele versie van de open-wereld, zoals we die ook van Ubisoft-games kennen.
Toch hoeft dat geen probleem te zijn, zoals het avontuur met Aloy bewijst. Met een prachtig, meeslepend verhaal wordt je met gemak in deze post-apocalyptische wereld gezogen waarin je constant op je hoede moet zijn voor robotdino’s. Gelukkig is het uitdagende, tactische vechtsysteem er om je te laten voelen als een meesterlijke dinojager.

1. God of War Ragnarök

Bovenaan de lijst staat God of War Ragnarök. Het nieuwste avontuur van Kratos en Atreus pakt direct op waar de 2018-titel eindigde en vervolgt het verhaal op meesterlijke wijze. Emotionele ervaar je alom terwijl je je een weg baant door de negen Noorse rijken met bijl en zwaarden in hand.
Voor het tweede deel heeft Santa Monica Studio er tevens voor gekozen de wereld wat verder open te gooien. Het resulteert in een langere game met meer activiteiten buiten het verhaal om, maar die zijn gelukkig stuk voor stuk om van te genieten. Dankzij de uitgediepte combat blijft de game na 40 uur dan ook nog altijd goddelijk om door te spelen.

Populair Nieuws

Laatste Reacties