Top 10 beste medieval games

  Zie je het al voor je? Zittend op je paard, dwalend van burcht naar burcht, totdat een bandiet je plots een halt toeroept en met zijn zwaard op je af stormt. Een typische situatie in de middeleeuwen. Ter ere van de release van de middeleeuwse RPG Kingdom Come: Deliverance lichten we daarom de top 10 beste medieval games uit.

  Kingdom Come Deliverance is een middeleeuwse game zoals we ze niet vaak zien. Het is namelijk een medieval game die realistisch is. Geen magie, geen draken, geen elven of andere rare wezens. Nee, gewoon mensen met zwaarden die een zwaar leven hebben. Alle games in deze top 10 zijn dan ook dat soort spellen. Geen poespas, gewoon de middeleeuwen.

  10. For Honor

  We trappen de lijst met beste medieval games af met een game waarin verschillende middeleeuwse groepen met elkaar de strijd aan gaan: For Honor. De game kwam vorig jaar uit en liet je als ridder, samurai of Viking spelen. Niet dat die afzonderlijk van elkaar leefden of iets dergelijks. Sterker nog, alledrie de groeperingen nemen het in For Honor tegen elkaar op.

  For Honor is een hack 'n slash game. In tegenstelling tot de meeste spellen van dat genre ga je in de vorig jaar uitgekomen game wat tactischer te werk. Als een tegenstander je aanvalt, moet je goed opletten welke kant hij op slaat waarna je precies goed moet timen om de aanval af te weren. Andersom gebeurt dat net zo.

  Ben je dus toe aan een flink staaltje hakken? Dan is For Honor de game voor jou! De game kwam begin vorig jaar uit en kreeg een 8 in de For Honor review.

  9. War of the Roses

  Waar For Honor nog in het geheugen gegrift staat, daar doet War of the Roses waarschijnlijk geen belletje rinkelen. Niet gek ook, want de game kwam in 2012 redelijk anoniem uit op PC. Betekent het dan dat War of the Roses geen goede game was? Nee!

  War of the Roses draait om de gelijknamige oorlog die het Engeland van de vijftiende eeuw verdeelde. Aan de ene zijde was daar het huis Lancaster, terwijl daar lijnrecht tegenover het huis York stond. Beide partijen hadden één duidelijk doel: de Engelse troon in handen hebben, iets wat de Lancasters uiteindelijk lukte.

  In War of the Roses kruip je in de huid van een ridder die tijdens de gelijknamige oorlog streed. Hoe die eruit ziet en voor wie je strijdt, bepaal je helemaal zelf. Daarna ben je al klaar om het slagveld op te gaan en om je heen te hakken. Dat hakken dooe je overigens niet op computergestuurde tegenstanders, maar op andere spelers. War of the Roses is namelijk een multiplayer game.

  Helaas heeft War of the Roses zijn langste tijd inmiddels wel gehad. Sterker nog, vorig jaar werden de servers van de game uit de lucht gehaald. Wat overblijft is niets meer dan een positieve herinnering.

  8. Knights of Honor

  Net als War of the Roses is Knights of Honor ook geen super bekende titel. Nu is dat in het geval van Knights of Honor best logisch te noemen, want de game dateert alweer van 2004!

  In Knights of Honor kies je een middeleeuwse natie uit met het doel om heel Europa te overheersen. Dat klinkt net zo lastig als dat het is. Je moet namelijk met allerlei zaken rekening houden. Denk daarbij aan diplomatie, religie, handel drijven en natuurlijk het winnen van veldslag, terwijl je ook nog je bestaande stadje moet uitbreiden.

  Veel om rekening mee te houden dus in Knights of Honor. Alhoewel we nu praten over een titel die dit jaar zijn veertiende verjaardag viert, is het zeker de moeite waard om weer eens aan te slingeren! De game is nu voor PC beschikbaar op Steam.

  7. Assassin's Creed

  Terug naar het meer bekende werk. De allereerste Assassin's Creed speelde zich namelijk ook in de middeleeuwen af, al lijkt niet iedereen zich dat te beseffen. De game speelt zich namelijk af in de twaalfde eeuw. Alleen speelt de originele Assassin's Creed in tegenstelling tot veel van de beste medieval games op deze lijst zich af in het Midden-Oosten, in plaats van Europa.

  Waar een deel van Assassin's Creed zich ook in 2012 afspeelt, draait het grootste deel van de game toch om de avonturen van Altaïr. De assassijn is net zijn broederschap uitgegooid en wil een terugkeer bewerkstelligen door een aantal moordaanslagen uit te voeren op prominente tempeliers. Die missie brengt de Arabier langs vele bekende steden als Jeruzalem en Damascus.

  In Assassin's Creed ben je geheel vrij om te bepalen hoe je die moordaanslagen uitvoert. De steden zijn namelijk vrij te verkennen en je doelwitten lopen er gewoon doorheen en doen hun ding. Aan jou om het moment uit te kiezen in één van de beste medieval games ooit.

  6. Chivalry: Medieval Warfare

  War of the Roses draaide volledig om het online gedeelte, net als bij Chivalry Medieval Warfare. Nu hoef je niet enkel wat veldslagen uit te vechten, want ook kasteelbestormingen en het plunderen van dorpen komen aan bod.

  In Chivalry Medieval Warfare kun je zowel de zwaarden met elkaar kruisen, maar ook gebruik maken van allerlei handige hulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan pijl en bogen, maar ook zwaarder geschut zoals een katapult kunnen handig van pas komen in je strijd naar de zege.

  Mocht je geen zin hebben bestormen van kastelen of grootschalige plunderingen, dan kun je ook gewoon de klassieke team deathmatch doen. In feite is deze hetzelfde als in de vele shooters, zij het dat je nu aan de slag moet met middeleeuws geschut om de overwinning naar je toe te trekken.

  5. Mount & Blade

  De vijfde stek is weggelegd voor Mount & Blade. Als je snel een blik werpt naar de graphics, zal dit je waarschijnlijk verbazen. Toch verdient Mount & Blade een plekje bij de beste medieval games en dat heeft het mede te danken aan de vrijheid die je als speler krijgt.

  In Mount & Blade maak je je eigen personage, waarna je wordt losgelaten in het fictieve koninkrijk van Calradia. Er is geen verhaal dat je je handje vasthoudt, want de game draait om het naam maken voor jezelf. Ga vechten als huurling, sluit je aan bij een koninkrijk en geniet van de reputatie die je verdient. Misschien wordt je zelfs zo bekend, dat je van de koning land krijgt!

  Mount & Blade dateert alweer van november 2008. Een relatief oude game dus. Gelukkig ligt deel 2, Mount & Blade Bannerlord, in de planning. Wanneer die uitkomt is alleen nog niet bekend.

  4. Stronghold

  Er zijn al veel delen binnen de Stronghold serie uitgekomen, maar de eerste uitgave blijft volgens ons de beste medieval game van de franchise. De bekende RTS serie draait om het bouwen van een eigen fort of kasteel en het verdedigen daarvan. De eerste Stronghold game uit 2001 was sterk in dat aspect.

  In Stronghold moet je het verdeelde koninkrijk van Engeland weer voor je zien te winnen. Dat doe je niet door slinkse diplomatieke praatjes te houden, maar door gewoon de kastelen van je tegenstanders met de grond gelijk te maken. Dat kun je natuurlijk niet doen zonder zelf een kasteel te bouwen en die te verdedigen. Dat is waar Stronghold dan ook in uitblinkt.

  Je hebt namelijk uitgebreide mogelijkheden om je kasteel helemaal naar wens aan te passen. Of je nou een sober fort met één muur of een allesomvattend kasteel met vier meters hoge muren wil, het kan allemaal. Maar zorg wel dat je je bevolking tevreden houdt, want voor je het weet is iedereen weg en is je harde werk voor niets geweest.

  De originele Stronghold is zeventien jaar geleden uitgekomen, maar, mede dankzij de enorme populariteit van de game, heeft ontwikkelaar Firefly Studios in 2012 een HD versie van het spel uitgebracht.

  3. Crusader Kings 2

  Dat Paradox Interactive een meester is in het maken van strategy games, is algemeen bekend. Crusader Kings 2 is daar, samen met Europa Universallis 4, misschien wel het beste voorbeeld van. Dat blijkt wel uit de eerste plek die de game behaalde in onze beste 4X games special.

  Waar je in de meeste strategiespellen de controle krijgt over een natie, bestuur je in Crusader Kings 2 je eigen koningshuis. Aan jou de taak om die steeds meer uit te breiden door tactisch je kinderen uit te huwelijken. Doe dat goed, want als jouw personage sterft neem je automatisch de controle over je oudste zoon over.

  Net zoals dat er vroeger in het echt ook aan toe ging, zijn er in Crusader Kings 2 ook de nodige intriges. Zo kan jouw zoon, de beoogde troonopvolger, zomaar vermoord worden door een andere zoon van je zodat diegene de troon bestijgt bij jouw dood. Wellicht is je zoon niet zo van het moorden, maar trouwt die met de hertogin van Luxemburg zodat hij aanspraak maakt op die troon.

  Lukt het jou om jouw middeleeuwse dynastie uit te breiden om zo de heerser van Europa te worden? Tracht een poging in Crusader Kings 2, één van de beste medieval games ooit.

  2. Medieval II: Total War

  Er is vrijwel geen historisch tijdperk te bedenken dat niet door de Total War serie is aangedaan. De Romeinen, de grote volksverhuizing, imperialistisch Europa en natuurlijk ook de middeleeuwen zijn allemaal wel eens de setting van dienst geweest in de bekende strategie serie. De middeleeuwen sloegen klaarblijkelijk aan, want daar zijn namelijk twee delen van gemaakt. Medieval II: Total War uit 2006 is volgens ons de beste van de twee.

  De middeleeuwen is eigenlijk de perfecte setting voor een Total War game. Landje pikken was namelijk orde van de dag in een tijd waarin veel megalomane koninkrijken werden gesticht. Precies wat je wilt in Total War, toch? Voeg aan die setting dan ook nog eens de gameplay en graphics van Rome: Total War, de beste ooit, en je hebt gewoon een kloppend product.

  Er is stiekem ook niets gavers dan als Engeland heel Groot-Britannië over te nemen, waarna je overgaat tot een campagne op het Europese vasteland. Voordat je het weet bestaat heel middeleeuws Europa uit Engels grondgebied! Dat kan alleen in Medieval II: Total War.

  1. Age of Empires 2

  Er kan er maar één de beste medieval game zijn en dat is natuurlijk Age of Empires 2. Een game uit 1999, maar wel één die bij vele gamers een speciaal plekje in het hart heeft weten te veroveren.

  In Age of Empires 2 moet je een rijk opbouwen en zien af te rekenen met je tegenstanders. Je begint alleen met niet zoveel; slechts een stadhuis en een handjevol inwonersn. Met hen moet je zoveel mogelijk grondstoffen verzamelen, waarna je kunt bouwen aan je dorp of kasteel. Heb je een goed beschermd onderkomen gebouwd, dan kun je troepen rekruteren de aanval openen.

  Dat alles kun je doen met verschillende facties die allen hun eigen campagnes hebben. Je kunt spelen met Europese facties, zoals de Kelten, Franken of Britten, maar ook met bijvoorbeeld Mongolen en Japanners. Zodoende wordt niet alleen de Europese middeleeuwen behandeld, maar ook die van Azië.

  Age of Empires dateert van 1999 en is nog altijd erg populair. Om die reden werd in 2013 een HD editie uitgebracht die de game wat meer van deze tijd maakte.

  Wat zijn volgens jou de beste medieval games?

  Dit waren volgens ons de beste medieval games. Welke is jouw favoriet? Laat het ons weten in de reacties!

  Kingdom Come Deliverance

  Aankomende dinsdag komt Kingdom Come Deliverance uit. Net zoals de tien games uit deze special over beste medieval games, speelt ook Kingdom Come zich af in een realistische middeleeuwen setting. Mocht je nog wat meer willen weten over de game, dan kun je natuurlijk nog atlijd de Kingdom Come Deliverance preview doorlezen.

  Dit artikel is op 29 mei 2020 bijgewerkt.

  Assassin's Creed

  Verkijgbaar vanaf 15 november 2007

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.