De beste Iwata game volgens de XGN-community

  Satoru Iwata is dan misschien niet meer, maar de Nintendo-directeur heeft een grote erfenis binnen de gamewereld achtergelaten. Als programmeur heeft hij immers aan een aantal mooie games gewerkt. In onze poll vroegen we jullie wat de beste Iwata game was en dit is het antwoord!

  Vorige week zetten we zes games op een rijtje waarin Iwata als programmeur een belangrijk aandeel had. Dat waren Balloon Fight, EarthBound, Kirby’s Adventure, Kirby Super Star, Pokémon Gold & Silver (die we als één game tellen) en Pokémon Stadium. Jullie hebben duidelijk aangegeven welke van deze zes jullie de beste Iwata game vonden.

  Uiteraard bekijken we eerst op welke plaats de andere games zijn geëindigd. Twee games staan op een gedeelde derde plaats, daarom beginnen we deze lijst met de vijfde plek.

  5. Balloon Fight

  Met 2 procent van de stemmen is deze NES-klassieker op de vijfde plaats geëindigd. Dat doet niets af aan de kracht van deze gouwe ouwe: Balloon Fight is zo simpel dat iedereen het kan spelen, maar tegelijkertijd bijzonder vermakelijk. Hoewel deze game gespeeld kan worden door een enkele persoon, biedt de tweespelermodus het meeste plezier.

  In Balloon Fight speel je namelijk een mannetje dat dankzij twee ballonnen aan zijn helm kan zweven. Terwijl je in de lucht probeert te blijven, moet je de ballonnen van je tegenstander kapot te maken. Leuk feitje: als eerbetoon aan Iwata heeft een YouTuber de game gehackt, om de Nintendo-directeur een speelbaar personage te maken.

  De video van Iwata in Balloon Fight is bovenaan dit artikel te zien.

  4. Kirby Super Star

  Kirby Super Star is eigenlijk een verzameling van meerdere, kleinere spellen, waarin Kirby verschillende dingen moet doen. Zo is er de bekende Gourmet Race, waarin Kirby tegen King Dedede racet en ondertussen zoveel mogelijk eten naar binnen werkt. In andere spelonderdelen neemt Kirby het op tegen onder meer Meta Knight en Marx.

  Het spel kreeg 7 procent van jullie stemmen. Kirby Super Star mag dan niet de eerste plaats hebben bereikt, maar aan de veelzijdigheid van de SNES-game zal dat niet hebben gelegen. Het spel combineert de Kirby-gameplay namelijk met avontuur- en race-elementen en bevat ook nog eens enkele minigames waarin timing centraal staat.

  3. EarthBound en Kirby’s Adventure

  Zoals we al zeiden, staan er twee games op de gedeelde derde plaats. Die games zijn Earthbound en Kirby’s Adventure, die allebei 12 procent van de stemmen kregen. EarthBound is niet heel erg bekend in het Westen, maar aan deze SNES-RPG hebben we Ness en Lucas in Super Smash Bros. Brawl, Wii U en 3DS te danken.

  In Kirby’s Adventure voor de NES draait het om het herstellen van de Star Rod, die King Dedede heeft gestolen en in zeven stukken heeft gebroken. Zonder de Star Rod werkt de Fountain of Dreams namelijk niet, waardoor de bewoners van Kirby’s wereld niet kunnen dromen. Aan Kirby de taak om dit probleem op te lossen!

  2. Pokémon Stadium

  14 procent van de stemmen leverde Pokémon Stadium de tweede plaats op. Met recht, want velen van ons zullen ongetwijfeld nostalgische gevoelens voor deze game koesteren. Stadium was immers de eerste game waarin Pokémon volledig in 3D waren te zien. Hun aanvallen zagen er daardoor opeens een stuk spectaculairder uit!

  Wat de game ook heel geliefd maakte, was de mogelijkheid om via een Transfer Pak je eigen Pokémon uit Red, Blue en Yellow over te zetten naar de Nintendo 64. In de tijd dat spelgegevens tussen verschillende platformen uitwisselen nog niet zo vanzelfsprekend was, was dat een kenmerk waar gamers erg blij van werden.

  1. Pokémon Gold & Silver

  Toch is het een ander spel (of eigenlijk twee versies van één spel) uit de Pokémon-franchise dat volgens jullie de beste Iwata game is. Met een grote meerderheid van 52 procent hebben jullie Pokémon Gold & Silver aan de eerste plaats geholpen. Toepasselijk, want de invloed van Iwata is duidelijk terug te zien in beide versies.

  Zonder hem zouden Pokémon Gold & Silver namelijk maar half zo uitgebreid zijn. Als programmeur maakte Iwata het mogelijk om naast Johto ook Kanto als beschikbare regio in het spel te plaatsen. Dat verdubbelde praktisch de omvang van de game: veel meer gebieden, klassieke steden en acht extra gyms waar je badges kon verdienen.

  Al met al dus een van de mooiste games die Iwata ons heeft geschonken!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.