Top 10 beste E3 2015 indie games - Grote kleine titels

  De E3 is altijd hét podium geweest voor grote aankondigingen. Maar dit jaar waren er verrassend veel games van onafhankelijke en vaak kleinere ontwikkelaars. Wat waren de beste indie games op E3 2015 die eruit sprongen?

  Dit jaar zagen we onder andere The Last Guardian, Kingdom Hearts 3 en meer van Fallout 4. Grote titels van grote ontwikkelaars, maar ook onafhankelijke spellenmakers kwamen uitgebreid aan bod. Dit zijn de beste E3 2015 indie games die we zagen!

  10. Shape of the World (Xbox One, PC)

  Als Shape of the World iets is, dan is het wel een ontdekkingsgame. Het gaat in dit spel niet om vijanden verslaan, sterker worden of unieke voorwerpen verzamelen, maar puur om rondlopen in de wereld om je heen. Klinkt misschien saai, maar dat rondlopen heeft een twist.

  Terwijl je de omgevingen verkent, veranderen deze namelijk voortdurend afhankelijk van wat je doet. We weten nog niet precies hoe dit concept is uitgewerkt, maar alleen al de unieke grafische stijl maakt ons erg nieuwsgierig. We zijn benieuwd naar de volledige game.

  9. Superhot (Xbox One, PC)

  Net als Shape of the World vallen de graphics van deze shooter op: personen en wapens bestaan uit rode of zwarte polygonen, terwijl de omgeving volledig wit is. Maar deze minimalistische presentatie is niet het meest bijzondere aan de game.

  Dat is de snelheid waarmee alles in het spel gebeurt. De tijd vertraagt tot een slakkengangetje als je niet beweegt, maar loopt gewoon door als je je verplaatst. Hierdoor is Superhot een stuk strategischer dan de gemiddelde shooter, aangezien je nu meer tijd hebt om na te denken.

  8. Beyond Eyes (Xbox One, PC)

  Een spel met een blind meisje in de hoofdrol, dat opvallend genoeg kleurrijke graphics heeft. In Beyond Eyes moet de 10-jarige Rae op zoek naar haar kat Nani. Omdat Rae niets ziet, zal ze tijdens haar zoektocht op haar andere zintuigen moeten vertrouwen.

  Hierdoor wordt de omgeving, naarmate Rae objecten identificeert, geleidelijk op het scherm onthuld. Leuk weetje: Beyond Eyes wordt ontwikkeld door de Nederlandse Sherida Halatoe, die de game via haar eigen studio (tiger & squid) uitbrengt.

  7. Swordy (Xbox One, PC)

  Swordy is een top-down vechtspel waarbij spelers gebruik kunnen maken van een aantal gigantische wapens, zoals zwaarden en hamers. Daarom vloeit er behoorlijk wat bloed, maar niet op de manier die je zou verwachten.

  Tegenstanders zijn namelijk verschillend gekleurd en dat zie je ook als je ze raakt. Tref je bijvoorbeeld een blauwe tegenstander, dan verschijnen er blauwe, rechthoekige spetters in beeld. De game ziet er heerlijk chaotisch uit, we willen Swordy dan ook graag uitproberen.

  6. Hellblade (PS4, PC)

  Hallucinaties in games komen wel vaker voor, maar Hellblade draait bijna volledig om het verslaan van denkbeeldige monsters. In een wereld die door Keltische mythen is geïnspireerd, moet de geestelijk zieke Senua haar eigen demonen onder ogen zien.

  Ja, dat bedoelen we letterlijk. De angsten en psychoses waar Senua aan lijdt, nemen namelijk de vorm aan van angstaanjagende wezens. In een trailer is te zien hoe Senua een zwaardgevecht aangaat met een brandende vijand. Qua spektakel zit deze game dus al goed.

  5.Tacoma (Xbox One, PC)

  In Tacoma spelen we met Amy Ferrier, een astronaut die in een ruimtestation werkt. Als alle andere personen in het station opeens verdwijnen, moet Amy uitzoeken wat er gebeurd is en waar haar collega’s zijn.

  De game doet nog het meeste denken aan een sciencefictionthriller, waarbij je een ruimtestation verkent en niet weet wat je na elke hoek tegenkomt. Daarmee belooft Tacoma een spannende zoektocht in een futuristische omgeving te worden.

  4. Death’s Gambit (PC)

  Waarschijnlijk zijn de oude Castlevania-games het eerste waar je aan denkt als je Death’s Gambit ziet. De pixelachtige sprites, de duivelse vijanden en de grote, donkere spelwereld zouden niet misstaan in Symphony of the Night.

  Death’s Gambit heeft ook wel iets weg van Shadow of the Colossus, aangezien de hoofdpersoon een enterhaak kan gebruiken om reusachtige vijanden te beklimmen. Voor fans van 2D RPG’s met platform- en vechtelementen is Death’s Gambit zeker interessant.

  3. Cuphead (Xbox One, PC)

  Van alle games op deze lijst is Cuphead wellicht het bekendst. Dit run and gun-spel wordt volledig gepresenteerd als een tekenfilm uit de jaren ’30, compleet met surrealistische gebeurtenissen en vijanden (bijvoorbeeld een reuzenwortel met psychische krachten).

  Ondanks de tekenfilmstijl is Cuphead niet bepaald voor kinderen: Chad Moldenhauer, een van de makers van het spel, heeft aangegeven van moeilijke spellen te houden. Cuphead zal dan ook erg uitdagend worden.

  2. Unravel (PS4, Xbox One, PC)

  Wol in games, het lijkt een trend te worden. We hadden Kirby’s Epic Yarn al en volgende week kunnen we aan de slag met Yoshi’s Woolly World, maar ook Unravel maakt gebruik van het nodige garen. Het hoofdpersonage heet zelfs Yarny.

  Wat Unravel anders maakt dan de andere ‘wolgames’, is dat Yarny (letterlijk een wandelende bundel draad) zijn eigen lichaam gebruikt om obstakels te passeren. Daarom moeten spelers op tijd nieuw garen zoeken, om te voorkomen dat Yarny uit elkaar valt.

  1. No Man’s Sky (PS4, PC)

  No Man’s Sky groot noemen, is het understatement van de eeuw. De ruimtesim speelt zich af in een universum met talloze sterren en om elke ster draaien diverse planeten, die je allemaal kunt bezoeken. Daarmee krijgt het begrip ‘open wereld’ een heel nieuwe betekenis.

  Om een idee te krijgen van de grootte van No Man’s Sky, kun je het beste naar de E3-presentatie van het spel kijken. Naast planeten zijn er ook vele andere objecten, zoals vijandelijke ruimteschepen, te vinden. Dit wordt letterlijk een van de grootste games ooit.

  Dit waren de beste indie games op E3 2015. Ben jij het met de selectie eens? Laat het weten in de comments!

  No Man's Sky

  Verkijgbaar vanaf 10 august 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.