De beste horror games van 2018 - Rillingen van spanning!

  Aan het einde van het jaar is het al koud genoeg, maar dat kan ons niet schelen. Om de rillingen over je rug te laten lopen zetten wij de beste horror games van 2018 voor je op een rijtje. Deze games hebben ons de stuipen op het lijf gejaagd!

  Visage

  Officieel is deze game nog niet uitgekomen, de versie die je op het moment van schrijven kan kopen is een Early Access-versie op Steam. Toch kunnen we Visage niet overslaan als we het hebben over de beste horror games van 2018. De game wordt ontwikkeld door nieuwkomers SadSquare en de game werd gerealiseerd na een succesvolle Kickstarter campagne in 2016.

  Gameplay beelden van Visage doen meteen denken aan het kleine meesterwerkje P.T. van Konami, vergelijkbaar met games als Layers of Fear en Allison Road. Dit merk je aan de fotorealistische graphics en het feit dat de game zich (deels) afspeelt in een normaal huis.

  We willen alleen niet suggereren dat Visage zomaar een P.T. kloon is, want dat zou de game tekort doen. Het huis waar de game zich afspeelt is als een soort doolhof in elkaar gezet, met onverwachte enge gebeurtenissen achter de vele deuren. Zoals elke goede horrorgame zijn de middelen om jezelf te beschermen schaars; je moet dus goed om zien te gaan met de beperkte hulpmiddelen die je hebt.

  Visage is nu beschikbaar in Early Access voor pc via Steam.

  Remothered: Tormented Fathers

  Wat betekent de naam ‘Remothered’ precies? Wij hebben geen idee, maar dat heeft verder geen invloed op de kwaliteit van deze game. Ontwikkelaar Stormind Games komt met haar allereerste game en zorgt meteen voor een sterke survival-horror titel.

  In de game bestuur je Rosemary Reed, een 35-jarige vrouw die op zoek gaat naar het vermiste meisje Celeste. De zoektocht leidt haar naar het landhuis van de oude Richard Felton. Ze wordt ontvangen door zijn verzorger, maar zodra de oude Felton erachter komt waarom Rosemary hem een bezoekje brengt verandert de situatie compleet. Voor Rosemary het weet wordt ze achterna gezet door een mysterieuze non en zit ze vast in het grote huis.

  In de game wordt je á la Outlast of Resident Evil VII constant achterna gezeten door verschrikkelijke monsters. De game heeft atmosferische graphics en een grote focus op geluid om te bepalen waar achtervolgers vandaan komen. Het Resident Evil-sfeertje zet zich voort in de puzzels en het doolhof-achtige huis van Felton. Alle ingrediënten voor één van de beste horror games van 2018.

  Remothered: Tormented Fathers is nu beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en Steam.

  The Forest

  Nee, we hebben het niet over de dramatische horrorfilm uit 2016. The Forest is een game ontwikkeld door Endnight Games waarin jij de enige overlevende van een vliegtuigcrash bestuurt. Misschien had je maar beter kunnen omkomen in het ongeluk, want je belandt op een mysterieus eiland waar cannibalistische monsters de dienst uit maken. Het doel is simpel: zo lang mogelijk overleven.

  The Forest combineert het survival horror genre (denk aan Alien: Isolation of Resident Evil) gecombineerd met het ‘normale’ survival genre (Rust, Subnautica) in een levende wereld. Dit betekent dat elke boom die je tegenkomt omver gehakt kan worden om er vervolgens een kampvuurtje of een schuilplaats van te maken. Je kan zelf kiezen om een grote basis met valstrikken te maken of om juist stil en ongezien door de wereld te verplaatsen.

  Op papier is dit standaard voor een survivalgame, maar de manier waarop The Forest dit brengt is ijzersterk. De atmosfeer, geloofwaardigheid van de wereld en het constante gevoel van angst maken The Forest zeker één van de beste horror games van 2018!

  The Forest is beschikbaar voor pc via Steam en op PlayStation 4.

  The Persistence

  Resident Evil VII: Biohazard bewees al dat virtual reality en horror net zo goed samengaan als pindakaas en jam. Niet gek dat er daarom ook in 2018 weer genoeg horror games uitgekomen zijn. Eén daarvan was The Persistence voor PlayStation VR, gemaakt door ontwikkelaar Firesprite.

  In de game moet je zien te overleven op een ruimtekolonie die volledig is overgenomen door mutanten, die zeker geen kopje thee met je willen drinken. Je moet dus jezelf verstoppen en slim gebruik maken van stealth om te mutanten te slim af te zijn. Mocht je het toch niet redden, dan kan je het altijd nog eens proberen. Wel kom je dan voor een vervelende verrassing te staan. The Persistence is een roguelike waardoor elke playthrough de kolonie een nieuwe indeling geeft.

  Als Dead Space en Alien ons wat geleerd hebben, is het wel dat gevangen zitten op een verlaten ruimteschip nogal angstaanjagend kan zijn. Het feit dat je geen kant op kan, omringd door de kille ruimte... Het zegt genoeg. De tagline "In space, no one can hear you scream" is nog nooit zo toepasselijk geweest! Een verdiende plek op deze lijst met beste horror games van 2018.

  The Persistence is nu beschikbaar voor PlayStation 4.

  De beste horror games van 2018, welke was jouw favoriet?

  Jammer genoeg zijn er dit jaar niet bijster veel horrorgames uitgekomen die wij in deze lijst konden zetten. Laten we dus hopen dat 2019 meer in petto heeft voor horrorfanaten, want deze games smaken zeker naar meer. Het jaar zal in ieder geval goed beginnen met de remake van Resident Evil 2. Zijn er nog enge games die jij dit jaar gespeeld hebt? Laat het gerust weten in de comments!

  The Forest

  Verkijgbaar vanaf 30 april 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.