Dit zijn de beste handheld consoles volgens jullie!

Article
donderdag, 19 januari 2017 om 21:21
xgn google image
Iedereen heeft enige affiniteit met een handheld console. Of het nu gaat om je GameBoy, waarop je vroeger Pokémon Red of Blue speelde, of om je PS Vita, waarop je tegenwoordig op de meest indrukwekkende spellen speelt. We zijn ver gekomen als het aankomt op de handhelds. Daarom vroegen wij jullie wat de beste handheld ooit is.
De PSP, de GameBoy, de NeoGeo Pocket. Over de jaren zijn we door consolemakers flink verwend met een aantal toffe handhelds. Sommige handhelds waren een groter succes dan de andere, maar het is altijd handig om je favoriete games on-the-go te kunnen spelen. Zo was er voor ieder wat wils de afgelopen jaren.

Wat is de beste handheld?

De meest recente handhelds die uitkwamen, waren de Nintendo 3DS en de PS Vita. De een is succesvoller dan de ander, maar welke beter is, bleef in het midden. Daarom besloten wij deze vraag voor te leggen aan jullie. Welke handheld vinden jullie nu het beste, of waar heben jullie de mooiste herinneringen aan?
In totaal stonden er 10 handhelds klaar voor jullie om op te stemmen. Daaruit is een duidelijke winnaar uit de bus gekomen, maar er zijn ook helaas drie handhelds die geen enkele stem van jullie mochten ontvangen. Laten we dus maar kijken naar wat jullie de beste handhelds vinden.

8. Atari Lynx, Nokia N-Gage, SNK Neo Geo Pocket

De drie consoles die helaas geen enkele stem mochten ontvangen waren de Atari Lynx, Nokia N-Gage en SNK Neo Geo pocket. Met een trieste 0% van alle stemmen, gaan deze handhelds nog niet eens naar huis met een troostprijs. Het gebrek aan stemmen voor de Lynx en de Neo Geo Pocket zou kunnen liggen aan het feit dat deze twee in Nederland eigenlijk nooit aan een groot publiek zijn gepresenteerd. Al zijn er nog wel tal van liefhebbers die vol trots spelen op de Atari Lynx en worden er zelfs nog steeds spellen voor ontwikkeld.
De Nokia N-Gage kunnen we wel scharen onder de term 'flop'. De telefoon annex handheld werd in oktober 2003 geïntroduceerd, maar werd twee jaar later alweer uit de schappen gehaald. Het grootste probleem bij de N-Gage was dat het toestel geen goede telefoon en ook geen goede handheld was. Zelfs een tweede poging met de Nokia N-Gage QD mocht niet baten en daarom heeft niemand van jullie gestemd op de N-Gage als beste handheld ooit.
104768 1

7. Sega Game Gear

Er waren niet veel stemmers voor de Sega Game Gear, maar ze waren er wel en het aantal stemmers was groot genoeg om boven de drie deelnemers zonder stemmen te eindigen. Met 4% van alle stemmen is de Game Gear van Sega op de zevende plaats beland in deze lijst. De Sega Game Gear was dan ook een directe concurrent van onder andere de Atari Lynx en de Game Boy, die we ook terug vinden in deze lijst.
De games werden gespeeld op een vergelijkbare cassette als bij de Game Boy, maar deze handheld had een aanzienlijk andere bibliotheek aan games. In totaal wist de Game Gear van Sega meer dan 10 miljoen exemplaren te verkopen. In 1997, exact zes jaar na de release van de handheld van Sega, werd de verkoop gestaakt en was de Game Gear niet meer verkrijgbaar. De strijd met Nintendo voor de beste handheld kan dan ook als verloren beschouwd worden.
104769

6. PlayStation Portable

In 2005 durfde Sony het eindelijk aan: het bedrijf bracht een handheld op de markt, en dat werd de PlayStation Portable. De PSP was met afstand de krachtigste handheld op release, maar daar hield het nog niet op voor de PSP. Tijdens de komende zeven jaar kwamen er nog vijf andere versies uit van de handheld van Sony.
Zo kwam de PSP uit in een kleinere versie, maar verscheen er ook een PSP Go, die over een scherm met een uitschuifbaar gamepad beschikte. Werelwijd heeft de handheld bijna 81 miljoen exemplaren verkocht en is daarmee een van de best verkopende handhelds aller tijden. De console heeft bijna tien jaar bestaan, want in 2014 werd de productie en ondersteuning voor de PSP door Sony gestopt.
Een aantal van de best verkopende games die de PSP ooit heeft gekend, zijn Monster Hunter Portable 3rd, Gran Turismo voor de PSP en Grand Theft Auto Liberty City Stories.
104770

5. PlayStation Vita

De opvolger van de PSP was de PlayStation Vita. Deze handheld was niet alleen een standalone handheld, maar kon ook goed worden gebruikt als een uitbreiding van je PlayStation 4. De Vita is helaas nog niet zo 'n commercieel succes te noemen als haar voorganger de PSP, tot dusver heeft Sony slechts 4 miljoen exemplaren over de toonbank zien gaan.
Toch hebben jullie vaker gestemd voor de PlayStation Vita dan voor de PSP. Duidelijk zijn jullie meer gecharmeerd van de specs en het gebruiksgemak van de PS Vita dan dat van de PSP. Met 11% van de stemmen vonden jullie de PS Vita de betere handheld uit de twee handhelds van Sony.
Sommige van de grootste games die tot dusver zijn uitgekomen voor de PlayStation Vita, zijn Uncharted: Golden Abyss, Call Of Duty Black Ops Declassified en Assassin's Creed III: Liberation.
Nog vier plaatsen te gaan! Je raadt het nooit: de lijst wordt de rest gedomineerd door maar één bedrijf. Welk bedrijf zou dat nou zijn?
104771

4. Nintendo 3DS

De Nintendo 3DS belandde dankzij jullie stemmen op de vierde plek. Het is de meest recente handheld van Nintendo, maar zeker niet de populairste. De handheld kwam in 2011 uit in Europa en heeft zich in de afgelopen jaren flink weten te settelen in de handheld markt. Over de afgelopen zes jaar zijn er meer dan 60 miljoen exemplaren verkocht en het is daarmee tiende op de lijst bestverkopende consoles aller tijden. Daarnaast is de Nintendo 3DS de op vijf na best verkopende handheld ooit.
De verkoop van games voor de Nintendo 3DS wordt gedomineerd door de twee belangrijkste IP's van Nintendo, namelijk Super Mario en Pokemon. De best verkopende games aller tijden voor de 3DS zijn Pokemon X en Y, met meer dan 15 miljoen verkochte games. Daarna volgt Mario Kart 7, met bijna 14 miljoen verkochte games. Jullie gaven de 3DS slechts 1 procent meer stemmen dan de PS Vita en daarom staat de Nintendo 3DS met maar 12 procent van de stemmen op de vierde plaats in deze lijst.
104772

3. Nintendo DS

Na de successen van de Game Boy, besloot Nintendo een compleet andere kant op te gaan met haar handheld consoles. Dat deed ze met de Nintendo DS. Er werd gekozen voor een totaal andere vorm van console, deze was namelijk in te klappen en had zelfs twee verschillende schermen om mee te spelen. Nintendo heeft een risisco genomen door voor iets totaal anders te gaan en dat heeft geloond.
Want de Nintendo DS is de tweede best verkopende console allertijden. In totaal heeft de handheld bijna 155 miljoen exemplaren verkocht. De game had een aantal opvallende en populaire games, die de boeken in zullen gaan als regelrechte klassiekers. Wat dacht je bijvoorbeeld van Brain Age of het onvergetelijke Nintendogs, waarin voor je eigen lieve, virtuele puppy kan zorgen. Verder wordt die lijst aangevoerd door Mario en vinden we uiteraard weer een aantal Pokémon games.
De Nintendo DS was goed voor 18% van de stemmen en mag daarmee de bronzen plak mee naar huis nemen, als het aankomt op de lijst met beste handhelds volgens jullie. Volgens de cijfers is de Nintendo DS echter de succesvolste handheld die ooit is uitgebracht.
104773

2. Game Boy Advance

Nog voor de release van de Nintendo DS, kwam Nintendo met de Game Boy Advance. Deze is gebaseerd op de succesvolle handhelds die Nintendo eerder uitbracht, maar deze handheld had meer grafisch vermogen en er konden mooiere en betere spellen op worden gespeeld. Hierdoor voelde de Game Boy Advance ook niet aan als een vernieuwde Game Boy, maar als een geheel nieuwe handheld van de populaire consolemakers uit Japan.
Ook de lijst met best verkopende games voor deze handheld wordt aangevoerd door, je raadt het al, Pokémon. De best verkopende games voor de GBA zijn Pokémon Ruby en Sapphire, met meer dan 16 miljoen verkochte exemplaren. Wat is de eerstvolgende game op die lijst, die niet uit de Pokemon-reeks afkomstig is? Dat is Mario Kart: Super Circuit, die maar liefst 10 miljoen exemplaren minder verkocht. Het lijkt er dan ook echt op dat het succes van de handhelds van Nintendo af te schuiven is op de populairiteit van Pokemon.
Jullie plaatsten de Game Boy Advance op de tweede plek in deze lijst, met 23 procent van alle stemmen. Een prachtig resultaat, maar er kan er natuurlijk maar ééntje de beste zijn, en dat is uiteraard....
104774

1. Game Boy (Color)

Jullie gaven de Game Boy een kwart van alle stemmen en de handheld is daarmee verkozen tot de beste draagbare console die we in ons geheugen hebben liggen. Deze handheld was ook een van de langst lopende: de console werd gelanceerd in 1989, maar werd pas in 2003 niet meer ondersteund door Nintendo.
De Game Boy is wereldwijd bijna 120 miljoen keer verkocht en was toendertijd met afstand de bestverkopende console aller tijden, maar is inmiddels ingehaald door de eigen Nintendo DS en de PlayStation 2. De best verkopende games ooit voor de Game Boy waren Tetris en Pokémon Red en Blue, waarmee de Pokémon-gekte begon.
We kunnen dus wel stellen dat de Game Boy en de Game Boy Color voor jullie de beste handhelds zijn ooit gemaakt. Daarmee slepen deze handhelds een welverdiende eerste plaats in de wacht!

Populair Nieuws