De beste games van 2023 tot nu toe - Absolute parels

Article
donderdag, 20 juli 2023 om 15:00
hogwarts legacy hippogryphf1675675091
2023 is alweer over de helft en heeft ons alweer op tal van prachtige games getrakteerd. Nu de eerste zes maanden erop zitten, is het dan ook tijd om de balans op te maken. Dit zijn de tien beste games van 2023 tot nu toe.
Voor deze lijst met beste 2023 games tot nu toe hebben we specifiek de games op een rijtje gezet die ook daadwerkelijk in 2023 zijn verschenen. Remakes nemen we daarin mee als ze compleet nieuwe toevoegingen brengen en we maken voor één remaster zelfs een uitzondering omdat deze zo erg tegen een remake aanleunt. Tijd om af te trappen!

10. Hogwarts Legacy

Dat doen we met Hogwarts Legacy, de open-world game van Avalanche Software die zich compleet afspeelt in de toverwereld van Harry Potter. Nog nooit wist een titel in de toverwereld je zo goed het gevoel te geven alsof je zelf een student op Hogwarts was. Het heeft te maken met de gedetailleerde character creator in combinatie met de stortvloed aan spreuken die je in je arsenaal hebt.
Dat de toverwereld zelf vol zat met geheimen om te ontdekken die steeds meer de geschiedenis van de wereld aanstipten, maakte het avontuur dan ook een waar genot voor Harry Potter-fans. Het verhaal liet alleen wel wat te wensen over, net als een deel van de extra activiteiten die soms wat als opvulling aanvoelden.

9. Metroid Prime Remastered

Remasters kunnen behoorlijk mis gaan, of gewoon niet zo bijzonder zijn. Je kent het wel: de resolutie wat hoger, misschien een modernere belichting en klaar is Kees. Er zijn games waarvoor dat werkt, maar met Metroid Prime, een meesterwerk dat ook nog eens bekendstaat om hoe goed het eruit ziet voor zijn leeftijd, kun je zoiets niet maken.
Metroid Prime Remastered doet de originele game eer aan: waar dat één van de mooiste games op de GameCube was, is Remastered één van de mooiste games op de Switch. Verschillende assets zijn compleet vernieuwd om zo nog meer sfeer te geven aan Samus' avontuur op Tallon IV, dat toch al droop van de atmosfeer. Een moderne besturing is ook niet weg, maar Retro Studios weet ook wanneer het een stap terug moet nemen. De onderliggende game en zijn soundtrack zijn niet aangeraakt, want waarom zou je dat doen met zo'n geweldige game?

8. Octopath Traveler II

Wie fan is van JRPG’s heeft dit jaar ook genoeg om van te genieten. Zo verscheen One Piece Odyssey al in januari, maar die titel wordt toch met gemak overklast door Octopath Traveler II. De turn-based JRPG van Square Enix oogt mooier, speelt lekkerder en vertelt een verhaal waarvoor je niet eerst een anime (of manga) van meer dan 1000 afleveringen moet kijken. Octopath Traveler II is een ware triomf als het aankomt op de klassieke JRPG.
Het begint allemaal bij de uitstekende HD-2D artstyle die de ouderwetse pixel graphics moderniseert op wonderschone wijze. Daarbovenop plakt Square Enix een vechtsysteem dat briljant in elkaar zit en acht persoonlijke verhalen van de memorabele cast die samen met elkaar op reis gaat. Hoewel de hoofdfiguren wel wat naast elkaar leven, is de wereld eveneens gedetailleerd en gevuld met geheimen die je tientallen uren genot voorschotelen.

7. Dead Space (2023)

2023 is het jaar waarin niet één, maar twéé klassieke survival/horror-games terug zijn van weggeweest. De eerste van die twee was Dead Space en de remake van EA Motive wist een fantastische titel af te leveren, die hier en daar afwijkt van het origineel. Zo praat hoofdpersoon Isaac Clarke dit keer wel, terwijl ook de gewichtloosheids-elementen op de schop zijn gegaan.
Het resultaat is een titel die wellicht beter is dan het origineel en ook nog eens gruwelijk oogt dankzij de Frostbite-engine. Het zijn deze verbeteringen, in combinatie met verbeterd sound design, die Dead Space nog enger maakt dan dat de game al was in 2008. Een remake van deel 2 zou dan ook zeer welkom zijn.

6. Star Wars Jedi: Survivor

Over een tweede deel gesproken, dat is precies wat Star Wars Jedi kreeg in 2023. Het betreft Star Wars Jedi: Survivor, die het verhaal van Cal Kestis vervolgt op uitstekende wijze. De jonge Jedi uit de 2019-titel is opgegroeid en ontwikkelaar Respawn Entertainment kiest er dan ook bewust voor om je de krachten die je kreeg in het origineel vanaf het begin te geven. Deze worden alleen maar verder uitgebouwd, waardoor je je een ware Jedi voelt naarmate je de game meer speelt.
Het uitstekende, spectaculaire verhaal zorgt er dan ook voor dat je tientallen uren aan het spelen bent zonder dat je het door hebt. Dat de game dankzij de nieuwe vechtopties een stuk toffer is en het spektakel naar een nieuw niveau getild wordt, zorgt er dan ook voor dat we Survivor zeker een verbetering vinden ten opzichte van Fallen Order. Wel waren de bugs wederom een probleem bij de lancering.

5. Street Fighter 6

Dat Capcom met de RE Engine goud in handen heeft, weet de Japanse uitgever inmiddels zelf ook. Het is dan ook een goed idee gebleken om Street Fighter 6 te produceren met de engine, want de vechtreeks heeft er nog nooit zo mooi uitgezien als in het nieuwste deel. De nieuwe indeling voor de modi valt eveneens goed in de smaak.
Dit keer kun je kiezen uit de enorm verschillende World Tour, Fighting Ground en Battle Hub, terwijl ook gedacht is aan alle soorten fans. Ook qua controletypes zijn er namelijk drie stijlen die specifiek zijn afgestemd op oude fans, nieuwe spelers of een dynamische lay-out. Voor ieder dus wat wils in Street Fighter 6.

4. Resident Evil 4 (2023)

De andere survival/horror-game die in 2023 een geweldige remake kreeg, is Resident Evil 4. Deze klassieker verscheen oorspronkelijk op de Nintendo GameCube, maar oogt in een nieuw jasje veel mooier en enger, terwijl keurig de balans is bewaard tussen actie en horror. Het heeft te maken met de gruwelijke mogelijkheden die de RE Engine voorschotelt.
Leon Kennedy is terug met een nieuwe missie die hem naar Spanje brengt, maar al snel loopt alles weer eens enorm uit de hand in zijn poging om de dochter van de president te redden. Haar redden is in de vernieuwde versie dankzij verbeterde besturing dan ook een stuk leuker om te doen, al zijn de escort-missies nog altijd aanwezig. Ondanks dat is dit een absolute aanrader van 2023!

3. Final Fantasy XVI

Het brons in deze lijst met beste games van 2023 tot nu toe gaat naar Final Fantasy XVI. Als we de game in één woord zouden moeten beschrijven, is episch het enige juiste woord. Het heeft te maken met een combinatie van actierijke gevechten en verhaalvertelling op reusachtige schaal. Dit keer via een serieus verhaal dat aan Game of Thrones doet denken.
Het tal van verschillende facties dat allemaal strijd om de macht in handen te krijgen over het wonderschone Valisthea. Die wereld oogt dan ook grandioos op de PlayStation 5 terwijl de gameplay heerlijk speelt tijdens het vechten dankzij uitstekend ontwerp. Wel had het ontwerp nog wat beter gekund van de paden die je afstruint met hoofdpersoon Clive, want die zijn vaak iets te lineair.

2. Diablo IV

Van het zestiende deel van Final Fantasy schakelen we over naar het vierde deel van Diablo. Blizzard is terug met een nieuw deel in de reeks en dat is bijzonder, want daarvan krijgen we er niet zoveel. Slechts één keer in een decennium zien we een nieuw deel in de reeks en dat zorgt ook bij het vierde deel voor tal van warme gevoelens.
Zo heeft de ontwikkelaar flink ingezet op het creëren van een gigantische wereld die verzwolgen is in het duister en de verdoemenis. Bloed vliegt je dan ook om de oren in de strijd tegen het ultieme kwaad, dat zich in dit deel uit via schurk Lilith. Met gigantisch veel mogelijkheden om je eigen avontuur te beleven (of samen met vrienden) is er dan ook weer onwijs veel plezier te beleven in deze steengoede actie-RPG.

1. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Natuurlijk kan er slechts één titel aan de top staan en dat is momenteel The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. Geen game laat je zo gemakkelijk uren verliezen in een uitgestrekte open-wereld waarin de mogelijkheden vrijwel eindeloos zijn. Zo laat Nintendo je voelen wanneer je met de creatieve nieuwe mechanics aan de slag gaat, waardoor je vrijwel alles kunt bouwen wat je kunt bedenken.
Het is niet de enige manier waarop het vervolg op Breath of the Wild innoveert. Hoewel dezelfde wereld wordt gebruikt, is deze nu compleet verandert en zijn de toevoegingen van twee nieuwe gebieden meer dan aanzienlijk om weer meer dan honderd uur rond te banjeren in Hyrule. Dat doe je dan ook met liefde om het fenomenale verhaal te ervaren.

Populair Nieuws