De beste games van 2022 tot nu toe

Article
zondag, 10 juli 2022 om 9:00
01 31 2022 pokemon arceus 8f1671637339
2022 is alweer over de helft en heeft ons alweer op tal van prachtige games getrakteerd. Nu de eerste zes maanden erop zitten, is het dan ook tijd om de balans op te maken. Dit zijn de tien beste games van 2022 tot nu toe.
Voor deze lijst met beste 2022 games tot nu toe hebben we specifiek de games op een rijtje gezet die ook daadwerkelijk in 2022 zijn verschenen voor de eerste keer. Dat betekent dat remasters niet meegenomen worden in deze lijst. Ook DLC's en uitbreidingen hebben we uitgesloten voor deze lijst.

10. Pokémon Legends Arceus

Pokémon Legends Arceus kwam eerder dit jaar uit met veel bravoure en wist daarmee flink te imponeren. Voor het eerst werd een mainline titel uitgebracht die een ware twist gaf aan de bekende Pokémon-formule door de focus te verleggen op het vangen van de kleine beestjes en het ontdekken van de open gebieden die beschikbaar werden gesteld. Met een aandoenlijk verhaal en toffe muziek werd de ervaring afgemaakt die spelers tientallen uren gemakkelijk zoet hield.
Dat wil alleen niet zeggen dat de game perfect was. Grafisch gezien was de game nog steeds relatief zwak en ook de performance van de game viel op sommige plekken tegen. Toch wist het critici niet te weerhouden van goede scores te geven, doordat de vernieuwde gameplayloop precies dat was wat de reeks nodig had.
lego star wars the skywalker saga release date 2022f1648999285

9. LEGO Star Wars The Skywalker Saga

LEGO-games slaan de plank soms mis, maar dat was bij LEGO Star Wars The Skywalker Saga zeker niet het geval. Het lange wachten werd beloond met een heruitvinding van de games die alleen maar lof verdient. De simpele games voor kinderen besloten wat op te groeien door wat meer diepte toe te voegen in de gevechten en omgevingen.
Met tal van planeten uit het Star Wars-universum en nog meer zijmissies en extra’s werden spelers getrakteerd op de meest volledige collectie aan Star Wars-verhalen ooit. Wie ook maar enigszins gecharmeerd is van de reeks, besteelt zichzelf dan ook van een fantastische ervaring. Dat je die ook nog eens kunt delen met een vriend (of gezinslid) maakt het avontuur des te specialer.
03052022 shredders revenge3f1651690660

8. Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge

Beat 'em up-games als Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge zijn lang niet voor iedereen. Toch mag niet ontkend worden dat Tribute Games één van de beste games van 2022 tot nu toe heeft afgeleverd. De retro-stijl doet denken aan een simpele tijd waarin we ons alleen zorgen maakte over 8 of 16-bit, terwijl we liefdevol genoten van de TMNT cartoons die op de buis waren.
Shredder's Revenge is een liefdesbrief naar de jaren ‘80, de periode waarin de Turtles hun hoogtijdagen beleefden en dat is van alle kanten te merken. Zo keren de stemmen uit de 1987-serie terug, wordt de muziek afgeleverd door Tee Lopes die tal van talenten heeft ingeschakeld voor aanvullende muziek en speelt de game zelf als een klassieke beat ‘em up. Dat laatste zal alleen niet bij iedereen in de smaak vallen en maakt de game dan ook een stukje lastiger aan te raden voor iedere speler.
2022 04 01 tunicf1654105033

7. Tunic

Dat Tunic hoge ogen zou scoren, viel lange tijd te betwijfelen. De titel van Andrew Shouldice die de game in zijn eentje maakte werd jaren geleden al onthuld, maar lang bleef een release zelf uit. Daar kwam in 2022 dan eindelijk verandering in en het wachten was het meer dan zeker waard.
Zo biedt de uitdagende combat reden om door te spelen om jezelf te trainen, terwijl de game in eerste instantie een Zelda-achtig avontuur lijkt voor te schotelen. De schattige artstyle en vos die in de hoofdrol straalt zijn hier voornamelijk verantwoordelijk voor. Het verhaal kon wat beter uitgewerkt worden, maar op vrijwel alle andere vlakken is deze game een grote uitblinker.
2022 07 01 neon white 1f1655984534

6. Neon White

Neon White mag gerust één van de grotere verrassingen van het jaar genoemd worden. Deze indietitel werd halverwege juni uitgebracht en geniet sindsdien van glimlachen van eenieder die de game heeft gestart. De game weet namelijk op verslavende wijze spelers binnen te hengelen door de flitsende mix van een first-person shooter die spelers laat speedrunnen.
De mix zorgt voor een verslavende ervaring die al snel alle andere aspecten doen vergeten. Zo is het verhaal niet om over naar huis te schrijven. Toch maakt het fans niet uit, want niets is zo lekker als een highscore zetten (ondanks dat die enkele uren later weer verbroken wordt).
20 03 2022 nswitch kirbyandtheforgottenland 05bf1647766848

5. Kirby and the Forgotten Land

Kirby and the Forgotten Land is de eerste Kirby game in een lange tijd die daadwerkelijk weer geliefd is. De roze bal heeft flink wat titels gehad die de plank missloegen, maar de charme van Kirby and the Forgotten Land kan simpelweg niet ontkend worden. Met tal van nieuwe features weet Kirby in een 3D-omgeving verrassend goed aan te slaan.
De titel is nog steeds niet één van de moeilijkste, maar dat maakt deze keer minder uit. De 3D-platformer doorlopen met allerlei gekke vormen en geheimen blijft gedurende de hele game boeien. Wat dat betreft heeft Kirby een schot in de roos weten te plaatsen door een mond vol dartpijltjes te pakken en deze over het hele bord uit te spugen!
total war warhammer 3f1657270814

4. Total War: Warhammer 3

Het meest recente deel in de Total War: Warhammer-reeks is mischien wel het beste deel dat ontwikkelaar Creative Assembly heeft afgedrukt. Deze mix van fantasie met turn-based strategie valt zowel bij fans als critici enorm in de smaak en het gemakkelijk om te zien waardoor. De game levert namelijk op ieder aspect waar fans van droomden.
Zo is de schaal grootser dan ooit tevoren, terwijl het bloed je om de oren vliegt tijdens grootschalige oorlogsvoering. Dat allemaal in een heerlijk uitgewerkte fantasie-setting die de Warhammer-reeks kenmerkt. Met negen Legendary Lords om uit te kiezen en tal van single- en multiplayer modi kunnen fans hun geluk dan ook niet op.
2022 05 5 rogue legacy 2 2f1651423775

3. Rogue Legacy 2

Het wachten op Rogue Legacy 2 heeft lang geduurd, maar was het zeker waard. Het vervolg op de geliefde indie die in 2013 veel fans wist te vergaren lijkt in veel opzichten op het origineel en dat is maar goed ook. Games in het roguelike-genre lijken doorgaans veel op elkaar, maar wijken juist op cruciale aspecten van de gameplay af. Rogue Legacy 2 maakt deze fout juist niet.
In plaats daarvan bouwt studio Cellar Door Games op wat werkte in het eerste deel. Zo zijn er tal van nieuwe klassen, upgrade-mechanics en geheimen om te ontdekken. Tel daar een verbeterde artstyle bij op en muziek die weer lekker in je hoofd blijft zitten en je hebt simpelweg één van de beste titels van 2022 in handen.
horizon forbidden west dinos thunderjawf1645669136

2. Horizon Forbidden West

De formule van open-world games is inmiddels een beetje uitgekauwd voor velen, tenzij er een titel voorbij komt die tot in de puntjes de bekende paden weet te bewandelen op stijlvolle wijze. Horizon Forbidden West is precies de game die dit doet. Het is duidelijk dat het Nederlandse Guerrilla alle tijd en ruimte heeft gekregen om het nieuwe avontuur van Aloy uit te werken en het resultaat mag er wezen.
Het verhaal schiet voor de sterren en weet een buitenaardse homerun te slaan, de gameplay is een stuk dieper dan in het origineel en Horizon Forbidden West speelt ook nog eens stukken beter. Laatstgenoemde heeft vooral te maken met het feit dat de game op PS5 in 60 fps kan draaien. Tel daarbij ook onwaarschijnlijk mooie omgevingen bij op in combinatie met diepe side quests en je hebt één van de beste open-world games die je kunt vinden.
elden ringf1671704499

1. Elden Ring

Dat een samenwerking tussen George R.R. Martin en FromSoftware goed ging uitpakken, leek vanaf het eerste moment al zeker. Hoe groots Elden Ring zou worden was eigenlijk de betere vraag. Zo halverwege het jaar lijkt het antwoord duidelijk te zijn. Elden Ring heeft een zeer goede kans om de beste game van 2022 te worden.
Dankzij een spectaculaire open-wereld die zowel uitdaagt als uitnodigt om rond te kijken, blijven spelers honderden uren geboeid terwijl ze stukje bij beetje hun eigen pad vinden. Zo ben je vrij om je eigen personage te vormen rondom je eigen speelstijl, zolang je maar binnen de lijntjes van FromSoftware kleurt. En ja, daar hoort nou eenmaal een grote lading aan dood, verderf en horror bij.

De beste games van 2022 tot nu toe

Dit zijn de beste games van 2022 tot nu toe. Als je geïnteresseerd bent in het ontdekken van de beste games van het jaar mag je deze titels in ieder geval niet missen. Hebben we een titel gemist die volgens jou in het lijstje thuishoort? Laat het ons weten in de reacties hieronder!