Top 10 beste games van 2020 - De pareltjes van 2020

  Het einde van 2020 is aangebroken. Wat een bijzonder (verschrikkelijk) jaar was het door het coronavirus. Voor gamers was het een uitstekend jaar, zoals ook terug te zien in de beste games van 2020. Wij zetten de tien beste games van 2020 voor je op een rijtje.

  In deze lijst met beste games van 2020 zetten we de games op het rijtje die we ons het beste kunnen heugen. Voor deze lijst pakken we het alleen iets anders aan dan in andere lijsten. Voor de 10 beste games van 2020 heeft de XGN redactie gestemd op welke games ze de beste van 2020 vonden.

  Iedere redacteur maakte zijn eigen top vijf waaraan vervolgens een aantal punten gekoppeld werd per positie. Wie aan het einde van de rit de meeste punten heeft, eindigt hoger in het lijstje met beste games van 2020. Zo kregen we al snel een lijst die het meest representatief is voor de XGN redactie als het op de tien beste games van 2020 aankomt.

  10. Cyberpunk 2077

  Onderaan in deze top tien weet Cyberpunk 2077 toch nog verrassend de lijst te betreden. Hoewel de game vol zit met bugs die zacht gezegd voor een slechte lancering zorgen, staat de kern van de game wel als een huis. Met vlagen is de game briljant via het schrijfwerk en de manier waarop je in de wereld gezogen wordt, maar helaas trekken de bugs je hier toch snel weer uit.

  “Ondanks alle problemen heeft geen een game me zo naar binnen getrokken dit jaar als Cyberpunk 2077. Zonder de problemen was dit ongetwijfeld mijn nummer 1, maar dat is helaas niet de realiteit.” - Roland Janssen

  Hopelijk wordt de game via toekomstige updates beter en krijgen fans de kwaliteit die ze verdienen. Wie deze ‘early access’ versie door wil spelen, valt natuurlijk ook te begrijpen, maar is natuurlijk niet optimaal. Daarom grijpt deze open world game dan ook flink naast de titel van beste game van het jaar. Misschien had CD Projekt RED die titel wel kunnen verdienen in 2021, maar ja, dan had de game uitgesteld moeten worden.

  9. Hades

  Wie nog nooit van Hades heeft gehoord, zou zich zowel moeten schamen als geïntrigeerd de game opzoeken. De game staat namelijk met hele goede reden in onze lijst met beste games van 2020. Deze roguelike stal namelijk de harten van meerdere redacteuren met zijn verslavende gameplay.

  “Hades is voor mij misschien wel dé verrassing van het jaar. Ik smul van ieder moment in de krochten van de onderwereld. Hades is echt een op en top roguelike die de Griekse mythologie ook nog eens op toffe wijze aan boord.” - Theo Weber

  Constant timmer je aan de weg met nieuwe builds, terwijl je sterker wordt en de demonen van de onderwereld te lijf gaat. Als Zagreus probeer je het domein van je vader Hades te ontvluchten met als gevolg toffe, grappige dialogen, een verhaal waarover je constant meer wil weten en gameplay die tot in de puntjes is uitgewerkt. Er zijn honderden, misschien wel duizenden manieren om Hades te spelen en allemaal zijn ze dankzij de strakke en vloeiende combat even leuk.

  8. Final Fantasy VII Remake

  Bij de aankondiging van Final Fantasy VII Remake in 2015 verwachtte niet veel spelers dat de game vijf jaar later daadwerkelijk goed uit de verf zou komen. Niets is minder waar, want deze nieuwe variant weet op alle manieren de verwachtingen te overtreffen. Met de iconische soundtrack, legendarische personages en ijzersterk verhaal is Final Fantasy VII Remake terug van weggeweest, al is het niet de volle glorie van de 1997-game.

  “De godfather van de JRPG’s is eindelijk terug een volledig nieuw jasje. Het spel is op z'n minst wanneer het een filmische, Uncharted-achtige ervaring opzoekt met veel opvulling, maar wanneer die oude vertrouwde FFVII elementen de kop op staken, kreeg ik elke keer weer kippenvel.” - Koen van Rijsoort

  Dit is slechts het eerste deel van de Remake-reeks, wat ook gelijk een valkuil is voor de game. Hierdoor is de game af en toe wat uitgestrekt, al lijkt de game dat ook in haar voordeel te gebruiken om nieuwe wendingen toe te voegen. Tel daarbij het fantastische, nieuwe vechtsysteem op dat oud en nieuw op briljante wijze samenbrengt en je hebt een game die in 2020 niet gemist mag worden.

  7. DOOM Eternal

  Als we het toch hebben over fantastische gameplay, kunnen we het beste ook gelijk DOOM Eternal aanhalen. Toevalligerwijs eindigt de game vlak boven Final Fantasy VII Remake wat mogelijk met de gruwelijk lekkere gameplay te maken heeft. Run and gun heeft nooit beter gevoeld dan in DOOM Eternal, maar daar is de koek nog niet eens op.

  “Eternal bouwt voort op wat de remake uit 2016 zo goed maakte en doet eigenlijk alles weer wat beter. Er zijn niet zoveel games die zoveel gore hebben en een heerlijke old school stijl, dus voor mij een van de absolute hoogtepunten van het jaar.” - Roy Rijsdijk

  id Software brengt namelijk nog een ander aspect naar het level design om de lat nog hoger te leggen voor first person shooters. Door het level en de vijanden op slimme manier in te richten ontstaat als het ware een puzzel die je al schietend op moet lossen. Tel daar de toffe manier van lore en world building op die DOOM Eternal voorschotelt en je hebt een topper voor schietgrage gamers!

  6. Yakuza Like a Dragon

  Met Yakuza Like a Dragon slaat de bekende JRPG-reeks een compleet nieuwe richting. Niet langer is het de toffe brawler met RPG-elementen en Kazuma Kiryu in de hoofdrol. In plaats daarvan is dit een doorgewinterde turn-based JRPG met Ichiban Kasuga die het stokje overneemt. Wat blijkt? De overname is een daverend succes.

  “Door al zijn gekheid en vreemde gameplay heeft Yakuza Like a Dragon iets wat veel games toch missen: liters aan charme. De humor is, door zijn absurdheid, misschien niet voor iedereen. Maar als het in jouw straatje valt wil je bijna nergens anders meer wonen.” - Arran Winmai

  Net als eerdere delen blijft de charme van bizarre humor afgewisseld met een prachtig, emotioneel verhaal bestaan, maar dan met een frisse wind in de vorm van Ichiban. Dit in combinatie met dat nieuwe vechtsysteem valt bij velen enorm in de smaak. Met tientallen uren vol plezier en krankzinnige mini-games is dit een JRPG die je niet wil missen.

  5. Assassin's Creed Valhalla

  Wie toch liever de wat meer traditionele open world RPG wil, kan bij Assassin’s Creed Valhalla aankloppen. Het nieuwste avontuur in de wereld van sluipmoordenaars en tempelieren brengt ons naar de Negende Eeuw van Engeland waar viking Eivor met zijn vrienden op zoek zijn naar nieuw land. Deze wereld is niet alleen op prachtige wijze vormgegeven, maar ook diepgaander en mysterieuzer dan ooit.

  “Assassin’s Creed Valhalla is geen enorme revolutie, maar voelt wel als een verademing. Niet langer is de map gevuld met icoontjes, maar wordt aangemoedigd om op eigen tempo de wereld te verkennen. Dat is niet erg, want het is een genot om door Engeland te reizen per paard, boot of benenwagen.” - Ralph Beentjes

  Met meer verdieping in de vechtmechanics, meer stealth-elementen en de terugkeer van de Hidden Blade worden fans op hun wenken bediend. Tevens voelt het Angelsaksische rijk dynamisch en mysterieus door de nieuwe manier waarop zijmissies en noemenswaardige punten door de wereld zijn verspreid. Tel daar een tof verhaal op dat je meer dan 50 uur in de ban houdt en je hebt een enorm toffe open world game in handen.

  4. Ghost of Tsushima

  Over toffe open world games van 2020 gesproken, op de vierde plek van deze lijst met beste games in 2020 staat Ghost of Tsushima. De nieuwe titel van Sucker Punch is een schot in de roos die open world ontdekking op toffe wijze mixt met een heerlijk verhaal over Jin Sakai die het eiland Tsushima van de Hunnen moet zien te redden. Het hele tafereel voelt alsof er een ode is gebracht aan de samoerai films van weleer.

  De vloeiende gameplay gemixt met graphics waar zelfs de grootste Xbox-fanboy van begint te watertanden, pakten mij meteen bij mijn spreekwoordelijke strot en lieten me niet meer los. Iedereen met een PlayStation 4 of 5 kan ik de nieuwste telg van de Sucker Punch familie meer dan aanraden! - Stefan Stuursma

  Hoewel de open world van Ghost of Tsushima wat traditioneler is dan andere games in deze lijst, slaan de waardevolle missies die telkens opduiken de juiste toon. Het leidt tot de ontmoeting van vele, memorabele personages die je avontuur opleuken. Wanneer je vervolgens de singleplayer uit hebt, kun je ook nog door genieten via de online co-op modus Legends die net als de singleplayer een gruwelijke artstyle voorschotelt.

  3. Spider-Man Miles Morales

  Toch is het niet de Ghost van Tsushima of de Vikingassassin die de top drie weet te halen. Die eer gaat naar de nieuwste Spider-Man, genaamd Miles Morales. De jonge held maakt hoogtijdagen mee, zowel in films als games. In 2020 kreeg Miles Morales zijn eigen game die ook nog eens launchtitel bleek te zijn voor de PlayStation 5.

  “Miles’ avontuur is misschien nog wel beter is dan het origineel dankzij een veel beter tempo en het intieme verhaal. Deze liet de tranen meerdere keren over de wangen stromen terwijl de side quests nu nóg meer een verrijking voor de complete ervaring zijn.” - Luuc ten Velde

  De game is een stukje korter dan het 2018-avontuur van Peter Parker, maar dat maakt het tempo alleen maar beter, terwijl het verhaal via een kleinschaligere toon veel beter de emotionele snaren raakt. Daarbij heeft Miles een arsenaal aan nieuwe krachten die de combat dynamisch en vernieuwend doen aanvoelen. Tel daarbij op dat slingeren nog steeds fantastisch voelt en Miles’ muzieksmaak doorbloed in de soundtrack en je hebt een titel die je dit jaar niet over het hoofd mag zien.

  2. Animal Crossing: New Horizons

  In een jaar dat zacht gezegd depressief te noemen is, bracht Animal Crossing de positieve energie die velen zochten. Met schattige dieren je eigen eiland naar hartenlust inrichten en kunnen ontspannen bleek iets waar velen echt aan toe waren. Het bleek de perfecte manier te zijn om even te ontsnappen aan de deprimerende maatschappij die in de ban is van het coronavirus.

  “Animal Crossing heeft iets waar je niet omheen kunt. De game is dit jaar een klein lichtpunt in de duisternis. Wie vrienden had in de game kon het sociale leven door laten gaan. Het is misschien niet de beste game van het jaar, maar New Horizons is bijna synoniem met het jaar 2020.” - Marcus Talens

  Animal Crossing: New Horizons kwam wat dat betreft op een perfect moment. Niet alleen wegens de relaxerende gameplay (en soundtrack die hierbij perfect aansluit), maar ook wegens de verbintenis die het bracht tussen jou en je vrienden. Niet iedere game hoeft een diepgaand verhaal te bevatten, zolang er maar plezier uit geput kan worden en dat kan in Animal Crossing New Horizons op briljante wijze.

  1. The Last of Us Part II

  Wat kunnen we nog zeggen over The Last of Us Part II dat nog niet gezegd is. Het magnum opus van Naughty Dog is de bekroning op al hun games die hiervoor kwamen door verder te bouwen op iedere mechanic. Op onderzoek uitgaan, een handgemeen, schieten alsof je leven ervan afhangt en natuurlijk sluipen; alles is tot in de puntjes uitgewerkt tot perfectie, waardoor ieder detail een waardevolle toevoeging is op de gameplay.

  “Hoewel ik niet meteen gegrepen werd in het begin en de gameplay zelfs herhalend vond worden op een gegeven moment, zat ik er in de tweede helft helemaal in en wilde ik niet meer stoppen. Wauw, wat een game. Wat een verhaal! Ik ben misschien niet de grootste The Last of Us-fan, maar moet hem nu toch met respect op nummer 1 zetten.” - Rox van der Helm

  Die meesterlijke gameplay draagt alleen maar meer bij aan de ervaring van Ellie’s zoektocht naar wraak. Het verhaal over de jonge vrouw die op wraak uit is, brengt complexiteit op meerdere levels, iets wat ook voor de gehele cast aan personages geldt. In 2020 is er geen game verschenen die zo kundig en briljant verhaal met gameplay mixt. The Last of Us Part II is een meesterwerk en de beste game van 2020.

  Het beste van 2020 voor jou op een rij!

  Nu 2020 op haar einde loopt is het weer tijd om terug te blikken. Dit jaar doet XGN dat met een scala aan artikelen over het beste van 2020! Houd de site in de gaten voor nieuwe lijsten met het beste van wat 2020 ons heeft gebracht!

  The Last of Us Part 2

  Verkijgbaar vanaf 19 june 2020

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.